اخبار اسکوداویژه

ابراهیم کیانی : کارنامه آزمون وکالت وکلای فاقد صلاحیت علمی منتشر می شود

وکلاپرس- نائب رئیس اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران (اسکودا) در واکنش به ابلاغ قانون تفسیر قانون تسهیل توسط رئیس جمهور از انتشار کارنامه های وکلای فاقد صلاحیت خبر داد.

به گزارش وکلاپرس، روز گذشته ابراهیم رئیسی در اجرای اصل ۱۲۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، «قانون تفسیر مواد ۳، ۴ و ۵ قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار» را برای اجرا به قوه قضائیه، وزارت دادگستری، وزارت امور اقتصادی و دارایی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ابلاغ کرد.

کیانی با اشاره به اینکه پس از اجرای این قانون بدون تردید سطح عمومی وکالت در ایران دچار نزول می‌شود از برنامه‌های اتحادیه وکلا برای شفاف‌سازی موضوع خبر داد. او با اشاره به اینکه کانون برای آگاهی‌سازی مردم کارنامه وکلای بدون صلاحیت و افرادی که از رانت قانونی پروانه وکالت را کسب کرده‌اند، منتشر می‌کند تا مردم بدانند کدام وکیل با شایستگی و کدام وکیل با رانت وارد این فضا شده است.

مشروح گفت و گو به شرح زیر است:

قانون استفساریه صدور مجوزهای کسب و کار» ابلاغ شد؛ دیدگاه متفاوتی درباره این قانون مطرح می‌شود. نظر شما درباره تبعات این قانون در حوزه وکالت چیست؟

در یک کلام باید گفت، سطح کیفی وکالت در ایران پایین می‌آید. این کاهش کیفی هم دو علت دارد؛ نخست اینکه، ورودی‌ها بر اساس ظرفیت مورد نیاز تنظیم نشده، دوم هم اینکه حداقل نمره هم لحاظ نشده است. بنابراین در جایی که نمره تراز، معیار کنترلی نباشد افت کیفیت و افت معیار علمی وکالت شکل می‌گیرد. حتی در آزمون‌های دوران ابتدایی، دبیرستان، دانشگاه و اساسا هر آزمونی برای قبولی یک حداقل نمره‌ای در نظر گرفته می‌شود. اما بر اساس قانون جدید، آزمون وکالت تنها آزمونی در کشور است که نه حداقل نمره دارد و نه ظرفیتی برای ورودی‌اش در نظر گرفته شده است.

اما برخی موافقان قانون معتقدند در این قانون از فرآیند کنکور سراسری الهام گرفته‌اند.

حتی در آزمون سراسری، هم ظرفیت وجود دارد و هم حداقلی برای نمره. در آزمون دانشگاهی هر شخصی با هر نمره‌ای که نمی‌تواند در دانشگاه تهران یا دانشگاه شهید بهشتی یا شریف قبول شود. اما در آزمون وکالت مطابق قانون جدیدی که مجلس یازدهم آن را تصویب کرده هر فردی با هر نمره و هر سطح علمی نازلی، می‌تواند ردای وکالت را به تن کند.

بیشتر بخوانید:

حوزه وکالت در تاریخ معاصر کشور، نهاد تاثیرگذاری بوده و در بزنگاه‌ها، اغلب در کنار مطالبات مردم ایستاده؛ چرا برخی تلاش کردند تا این قانون تصویب شود؟

موافقان این قانون می‌گویند این قانون باعث اشتغالزایی است. جالب اینجاست افرادی در اتاق فکر تدوین این طرح حضور داشتند که اغلب مردودین آزمون سال‌های قبل وکالت بودند. خود من ده‌ها بار به مجلس رفتم و درباره تبعات خطرناک این قانون هشدار دادم، اما توجهی به این هشدارها نشد. ما تاکید کردیم که این قانون باعث حضور مردودین آزمون به وکالت می‌شود، اما در مجلس یازدهم گوش شنوایی وجود نداشت. امروز برخی نمایندگان در پاسخ به انتقادات اعلام کردند، کاهش سطح علمی وکلا ایرادی ندارد، در آینده یاد می‌گیرند و تجربه لازم را به دست می‌آورند. این دوستان قصد دارند، سرنوشت مردم را عرصه آزمون و خطا قرار دهند. این وسط اگر خونی پایمال شد، فردی به اشتباه شلاق بخورد، زندان برود و زندگی‌اش تباه شود و… ایرادی ندارد. مهم این است که برخی افراد نورچشمی‌ها وارد عرصه وکالت شوند.

تاثیر این قانون بر حقوق ملت چه خواهد بود؟

تاثیر این نزول در سطح کیفی وکالت را مردم متحمل می‌شوند. خروجی این قانون این می‌شود که افرادی بدون صلاحیت علمی، سرنوشت حقوقی افراد جامعه را به دست می‌گیرند. مثل این است که شما به یک فرد بدون تخصص، مجوز جراحی بدهید، فاجعه شکل می‌گیرد.

این فجایع در بسیاری از حوزه‌های کشورمان نمایان شده است. مثلا در ماجرای متروپل اعلام شد که نزول کیفی مهندسی کشور ریشه فاجعه است. کاهش کیفی وکالت چه فجایعی ممکن است ایجاد کند؟

وکلا با جان، مال و امنیت مردم و کشور در ارتباطند. حضور افراد بی‌سواد و فاقد تخصص در حوزه وکالت، هم جان مردم، هم مال آنان و هم امنیت فردی و اجتماعی‌شان را خدشه‌دار می‌سازد. در ماجرای متروپل هم شاهد این افت کیفی در مهندسی و نظارت هستیم. در هر حوزه‌ای که معیارهای علمی مورد بی‌توجهی قرار بگیرد، مردم آسیب می‌بینند.وکالت یکی از تخصصی‌ترین علوم دوران جدید است، شخصی که وظیفه دفاع از مردم در برابر ناهنجاری‌ها، فشارها، ردیف‌های قانونی و حتی هیات حاکمه را به عهده می‌گیرد باید مجهز به علم، تخصص و تجربه مورد نیاز باشد.

بیشتر بخوانید:

چقدر دیدگاه‌های سیاسی را در تصویب این قانون موثر می‌دانید؟

من نمی‌توانم این گزاره را تایید یا تکذیب کنم. اما به ضرس قاطع می‌گویم، افراد مردود شده در آزمون وکالت، این قانون را تدارک دیدند. افرادی که صلاحیت علمی دارند، هیچ‌گاه وقت خود را نمی‌گذارند تا چنین مکانیسم‌های غیرعلمی را در قالب قانون ابلاغ کنند.

به هر حال این قانون تصویب شد، کانون از این پس، روند حفاظت از حقوق ملت را چگونه دنبال می‌کند؟

وکلای کانون بیکار نمی‌نشینند، در وهله نخست، کارنامه چند ساله این افراد بی‌صلاحیت منتشر خواهد شد تا مردم بدانند چه فردی دارای صلاحیت علمی در حوزه وکالت است و چه فردی فاقد این صلاحیت‌هاست. بر اثر این شفاف‌سازی مردم متوجه می‌شوند که کدام فرد با صلاحیت علمی پروانه کار کسب کرده و کدام فرد مبتنی بر این رانت قانونی، موفق به کسب مجوز شده است. با این شفاف‌سازی، بخش قابل توجهی از ابهامات برای مردم روشن می‌شود.

اما آیا غیر از ایران کشور دیگری چنین ساختار قانونی را ایجاد کرده است؟

ما تنها کشوری هستیم که در ورودی بسیاری از دانشگاه‌ها، همچنین حوزه وکالت‌مان، هیچ ضابطه‌ای وجود ندارد. یعنی فرد می‌تواند به راحتی از طریق دانشگاه‌های پیام نور، فراگیر و… مدرک گرفته و بعد هم بدون هیچ ارزیابی علمی، سرنوشت حقوقی مردم و جامعه را به دست بگیرد. تا قبل از این قانون، حداقل در حوزه وکالت معیار علمی وجود داشت که این معیارها نیز کنار گذاشته شدند.

بیشتر بخوانید:

طرفداران این قانون اعلام می‌کنند که قبل از تصویب این قانون در حوزه صدور مجوزها انحصار وجود داشت، این ادعا درست است؟

شما طی ده سال گذشته نمی‌توانید نمونه‌ای را پیدا کنید که حداقل معیارهای علمی را داشته باشد، اما قبول نشود. از طرف من اعلام کنید هر داوطلبی نمره ۸۲۰۰ از ۱۳ هزار کسب کرده باشد، قبول شده است.

بعد از این قانون با چه معیاری می‌توان نمرات لازم را برای ورود به عرصه وکالت کسب کرد؟

اساسا ریشه اختلاف‌ها همین‌جاست. اعلام می‌شود، شما اجازه دهید افراد بدون کسب صلاحیت‌های علمی قبول شوند. توجه کنید که این ظرفیت‌ها و حداقل نمره‌ها نیز توسط قوه قضاییه تعیین می‌شدند. لطفا دقت کنید، امروز اگر یک متقاضی در جلسه آزمون برگه‌اش را سفید بگذارد و هیچ پرسشی را پاسخ ندهد، تراز ۲۸۰۰ کسب می‌کند. این فرد اگر ۲سوال را پاسخ دهد، تراز ۴هزاری کسب می‌کند. ۴هزار به علاوه ۲۸۰۰ امتیاز می‌شود، ۶۸۰۰امتیاز.بر اساس قانون جدید با این نمره فرد قبول می‌شود. یعنی ۲۸۰۰ امتیار توسط قانونگذار از حقوق ملت به افراد فاقد صلاحیت، هبه شده است. از سوی دیگر عنوان شده هر شخصی ۷۰درصد میانگین را به دست بیاورد، قبول است. یعنی نمره ۹هزار از ۱۵هزار به دست بیاورد. این ۳۰درصدی که کاهش داده شده، حداقل نمره را به ۶هزار می‌رساند. پس یک‌بار ۹ هزار را به ۶هزار می‌رساند (از حداکثر) و یک‌بار هم از حداقل ۲۸۰۰ نمره را کم می‌کند. مبتنی بر این اعداد و ارقام، تراز قبولی در آزمون وکالت به نمره کمتر ۴هزار می‌رسد.

پرونده‌های اختلاس، رانت، فساد و… طی سال‌های اخیر افزایش یافته است. کاهش سطح کیفی وکالت چقدر فضا را به نفع مفسدان باز می‌کند؟

اگر این تلاش‌هایی که قانونگذار برای نزول سطح کیفی حوزه وکالت صورت داده، صرف امور اقتصادی، حل مشکل آب، مهار تورم و… شده بود، این مشکلات کاهش پیدا می‌کردند. هر اندازه که حوزه وکالت تضعیف شود، فضا برای قانون‌شکنان بیشتر مساعد می‌شود.طراحان و موافقان این طرح تصور می‌کنند، موضوع فقط صدور مجوز کسب و کار است. این قانون پروانه کارآموزی صادر می‌کند، چراکه ظرفیت‌های دستگاه قضایی برای تربیت وکلا که ارتقا نیافته، سرریز این تعداد از چه طریقی تجربه پیدا می‌کنند؟ از طریق پرونده‌های عمومی مردم. در این پرونده‌ها ممکن است، حق مردم پایمال شود، جان انسانی به اشتباه ستانده شود و ثروت خانواده‌ای بر باد رود. حقوقی که در قانون جدید توجهی به آن نشده است.

منبع: اعتماد

‫۲۰ دیدگاه ها

  1. درود بر شما مدیران لایق و شایسته ی حوزه وکالت که همیشه با تدابیر درست و به جا مقابل تصمیمات خطرناک یک عده سودجو ایستادگی کرده اید.

  2. من موافق انحصار کانون نیستم ولی موافق قانون تسهیل هم نیستم
    در کل این فاجعه هست
    ولی مراجعه کننده ایی که به دفتر وکیل مراجعه میکنه از کجا میدونه کارنامه رتبه وکیل چیه .. فرق بین مرکز و کانون وکلا و …

    1. مگر تا الان مراجعه کننده از کارنامه ورتبه وکلا واینکه اصلا بعضی ها بدون آزمون وبا رانت همین آقایان پروانه میگرفتند ومیگیرند خبر داشته ودارد؟؟؟؟
      عجبا

  3. با سلام کار خوبی انجام می دهید
    ولیکن الان یک وظبفه انسانی ،شرعی و قانونی در پیش دارید. که میتوانید جبران قوانین مصوب غیر تخصصی را نمایید و آن هم عمل به قوانین بالادستی و آیین نامه هاست.
    اگر واقعا عملگرا هستید ،آیین نامه های کارآموزی را به دقت اجرا کنید، دروس جبرانی،توجیهی و….
    محاکم به ترتیب و طبق توبت انجام گیرد ،هر چقدر هم طول کشید تحمل کنید، در حد توان و ظرفیت قوه محترم قضاییه عمل نمایید.
    وکلا و سایر نیروها را در خدمت مردم گیرید تا در عملکرد کاراموز و محاکم نطارت نمایند، گزارش نویسی و اختبار و… به صراحت پیگیری و اجرا شود، بیشتر از فرصتهای ایین نامه ای فرصت ندهید و درصورت عدم تغییر وضعیت علمی بی تعارف فرد را اخراج نمایید.
    تا طی نشدن مراحل و اطمینان از کسب صلاحیت های علمی و اخلاقی لازم پروانه صادر نکنید.
    راه ورود باز است راه خروج را منطبق بر قوانین بالادستی کنید .هیچ کسی جرات ندارد بگوید اموزش را سنبل کنید چون چنین شخصی ……شناخته خواهد شد

    امید آنکه عدالت را رعایت کنید((در عین سخت گیری در رعایت قوانین و آیین نامه ها ))

  4. بازم این شرکت کننده ها هستند که گوشت قربونی میشن چوبش فقط همین هایی میخورن که حتی ناخواسته باتسهیل میان بالا.حالااینکه در آینده چه اتفاقی براشون میفته پناه می‌بریم به خدا

  5. سلام
    شرکت کنندگان با سواد یا کسانی که توانستند همگام با ایین نامه های و مراحل کاراموزی علم خود را افزایش دهند چه مشکلی دارند؟؟؟ ولیکن اگر وضعیت فرد با قبل از ورود تغییر نکرده با حذف شدن صرری هم نکرده چون در طول ۴ سال دانشگاه و پشت کنکور ماندن و ورود در کارآموزی و سایر مراحل تحصیلی و… نتوانسته تغییری نماید خب قطعا لیاقت ندارد.

  6. آقای کیانی ،مثل اینکه انحصارشکنی خیلی درناک بود
    به هرحال فکر نمیکنم این کار رو انجام بدی .
    چون کاری که انجام میدی باید یک مبنای قانونی داشته باشه و فکر نمیکنم که قانون به شما همچین اجازه ای رو بده که کارنامه شخصی افراد را شما انتشار بدهی واگر هم این کار را انجام دادی از نظر اینجانب کار خوبی است.
    شما همان افرادی هستید که تا دیروز میگفتید مرد قانون هستید و از قانون وآنچه گفته تبعیت میکنید ؟؟؟
    این رفتار های کودکانه واقعا از طرف شما خیلی جالب است .چون فکرش را هم نمیکردید که مجلس انقلابی اینگونه پای مواضعش مستحکم باقی بماند واز آنها دفاع نماید.
    بله درست است ،دست زیاد میشود وانحصار میشکند واین برای شما خیلی دردناک است .
    ما هم به عنوان داوطلب وکالت باشما که تا الان کم از اینگونه رفتارها نداشته اید خیلی حرف داریم .
    خدایا شکرت که خورشید برای همیشه پشت ابر نمی ماند .

  7. سلام
    دوستی می فرماید قانون اجازه نمی دهد!!!!!
    اصل نظام بر مبنای شفاف سازی هست.
    شما هنوز معنی انحصار را نمیدانید،این هم دلیلی که شرایط وکالت را ندارید.
    بعلاوه کسی با وکالت همه افراد مخالف نیست ولیکن حداقل سواد را داشته باشید شما ها آبروی هر حقوقدانان و ایرانیان را در کشور و جهان بردید.
    خود میدانید که در کاراموزی اگر کمک نشود حذف میشوید.
    وقتی سواد ندارید تا ابد نخواهید داشت‌.

    الان که طرح نماینده حقوقی شرکتها در حال تصویب هست، سر کارشناسی رسمی و سردفتری و روانشناسی همین بلا آمده و در حال ادامه هست. روزی را میبینیم که مدارک تحصیلی هم حذف شه و….

    اما انشاالله مشاغل مثل بعضی دانشگاه ها عمل نکنند ورودی غیر تخصصی شده ولیکن خروجی را میتوان تخصصی کرد، هیچ کسی حتی مجلس انقلابی جرات ندارد در این امور دخالت کند،در غیر اینصورت مثل طرح صیانت که به راحتی خارج از مجلس در حال تصویب است و….
    بعلاوه این عده در نوبت محاکم خواهند ماند و در مجالس بعدی تغییراتی خواهد کرد.

    خلاصه یادتان باشد هیچ کس با ورود همه افراد مشکلی ندارد موضوع این هست که ۱- افراد دارای حداقل معلومان وارد شوند نه بیسواد ۲- امکانات کارآموزی دقیق و منظم در محاکم و… وجود داشته باشد

  8. اقای کیانی با انتشار همه خبر دار نمیشن که .یه کاربکن همه خبر داربشن.اصلا به فکر اینکه چه بلایی سر داوطلب میاد فکرنکن

  9. چه کسی به شما اجازه داده که تشخیص بدی باسواد و بی سواد کیه؟
    چه شخصی به شما گفته معیار باسوادی پروانه وکالته و هر کسی نداره بی سواد هست؟
    چه شخصی گفته خود شما با سوادی اصلا؟
    شما فقط دنبال حق الوکاله خودتونی که کم نشه… نه کانون برات مهم هست و نه بقیه مردم و داوطلبا.
    از توهین به بقیه دست بردارین…

  10. دوست محترم.
    کسی که نمیتواند نمره ۵ کسب کند در یک ازمون ساده بی سواد و کم سواد و کم استعداد هست
    و ورود این شخص جز ضرر به مردم و جانعه و دولت و آبرو ریزی پیامدی نخواهد داشت.
    تازه با گرفتن نمره خوب هم یکی از ملاک های سواد …. ملاک های دیگری هست که آزمون اولین و اصلی ترین آن هست..

    1. جناب وکیل وقتی سوالات رو طوری طراحی میکنن که حتی استاد توکلی و استاد فرحناکیان و استاد عبدغیور و…. نمیتونن بعد آزمون با داشتن زمان کافی به پاسخ درست برسن و تست های بالای ده خط رو تحلیل کنن از داو طلب چه انتظاری هست که بتونه در عرض یک دقیقه به اون ها پاسخ بده (سوالات کانون امسال رو ببینید) درضمن تمام اساتید نام برده در استوری هاشون اذعان داشتند که سوالات امسال کانون بسیار سخت و فنی و طولانی بوده و اصلا در حد داوطلبان کارشناسی نبوده

  11. عزیزانی که مدعی هستند ورودی های جدید اطلاعات کافی برای ورود به این عرصه رو ندارند زحمت بکشن روی این طرح فکر کنند
    در آزمونی که هر ساله برای داوطلبین کارآموزی برگزار میشه متقاضیان تمدید پروانه در آن سال هم شرکت کنند با هر سابقه ای و به هر روشی که وارد شدند بدون استثنا ودر صورت قبولی پروانه ایشان تمدید بشه اینطوری این بحث ها تموم میشه در طی هرچند سال هم کلیه وکلای کم سواد که قبلاً وارد این چرخه شدن خارج میشن

  12. باسلام
    جای تاسفه که ایشون از کمترین سواد ریاضی هم برخوردار نیستن!!!
    کاش حداقل از ماشین حساب یا یک فرد توانا برای حساب و کتاب درصد تراز قبولی ها استفاده میکردند تا هم خودشون با این محاسبه مضحک از نگرانی در میومدن و هم اطلاعات کذبشون رو منتشر نمیکردن!!
    در مورد فاجعه متروپل هم باز دروغ گفتن، اون فاجعه هیچ ربطی به نحوه پذیرش آزمون نداشت، علتش این بود که تو اون حوزه هم افرادی مثل آقای کیانی صرفا دنبال منافع فردی و گروهی خودشون بودند !!!
    به لطف امثال ایشونه که میگن وکلا سفسطه بازن!! و ایشون با این مصاحبه وکلا رو زیرسوال بردن نه آزمون رو!!!

    الان که نتایج آزمون وکلا اومده چرا دلواپسانی امثال ایشون صداشون در نمیاد؟؟!!
    ممنون میشیم اگه کارنامه آخرین فرد پذیرفته شده را منتشر کنند تا مشخص بشه حرفهاشون چقدر سندیت داشته!!!
    بماند اگر کسی کمی سواد ریاضی داشته باشه یا متوجه سیاه نمایی ایشون میشه یا متوجه سطح پایین سوادشون!!

    اگه سیستمی که ایشون ازش شاکیه، معیوب نبود که امثال اقای کیانی الان تو این جایگاه نبودن !!!

  13. وای چه قدر این آدم دروغ میگه، من نمیدونم با چه رانتی اومده خودش رو تو اسکودا جا کرده، من درصدام هم بالا بوده ولی قبول نشدم، این به فکر حقوق خودش هست فقط ،نه حقوق ملت، بیچاره و بد سانس ما داوطلبین آزمون وکالت که گیر یک چنین آدم انحصارگری افتادیم، ولی خدا جای حق نشسته، اندکی صبر سحر نزدیک است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا