یادداشت

تاکید بر تقلب عمدی در انتخابات، پیش از بررسی فنی سامانه عجولانه است

یادداشت وکیل سیاوش هوشیار درباره حواشی انتخابات الکترونیکی ۱۰ خرداد کانون وکلای دادگستری مرکز

همزمان با خواندن نتایج انتخابات مجدد سی و سومین دوره هیئت مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز توسط دکتر حبیب‌زاده‌مومن در شب ۱۰ خرداد ۱۴۰۴، واکنش‌ها همانجا مقابل ورودی کانون وکلا شکل گرفت و از همان ابتدا برخی از این واکنش‌ها شدید و هیجانی بودند.

انتخابات ۱۰ خرداد ۱۴۰۴ به دنبال ابطال انتخابات ۱۹ مهر ۱۴۰۳ با رای دادگاه عالی انتظامی قضات و شاید بیشتر بر اثر یک توصیه بخشنامه‌ای از سوی دادگاه عالی انتظامی قضات برای نخستین بار به صورت آنلاین برگزار شد.

برگزاری انتخابات آنلاین فی‌النفسه مغتنم است

برگزاری انتخابات به صورت آنلاین را فی‌النفسه بر اثر هر انگیزه‌ای که انجام شده باشد، با توجه به فایده‌های فوق‌العاده ای که دارد باید مغتنم دانست.

مخصوصا در مورد کانون وکلای دادگستری مرکز که شامل گستره جغرافیایی پراکنده است، و سوای آن حتی امروزه تردد از نقاط داخل شهر تهران به محل ساختمان کانون وکلا برای شرکت در انتخابات هم سخت و حتی غیرممکن است، استفاده از ابزارهای الکترونیکی در انجام انتخابات بسیار ضروری‌تر به نظر می‌رسد.

علاوه بر همه اینها، افزوده شدن مساله تعطیلی پنج شنبه‌ها به دستور هیئت دولت به منظور مدیریت مصرف برق، که باعث انتقال روز برگزاری انتخابات از پنج شنبه به شنبه شد، موجب تشدید مشکلات مربوط به تردد وکلا برای حضور در فرایند در انتخابات شده است.

مسئولان برگزاری انتخابات در لاک سکوت

باز هم مدیران مسئول در کانون وکلا، در مواجهه با بحران در حوزه ماموریتشان، سیاست سکوت و سایه نشینی را برگزیدند و هنوز اظهار نظر یا ارزیابی قابل اتکا درباره ابعاد واقعی کیفیت برگزاری انتخابات ۱۰ خرداد ممکن به نظر نمی‌رسد.

شایسته بود هیئت نظارت بر انتخابات بلافاصله بعد از اعلام نتایج و بروز حواشی دنبال آن و مستمرا پس از آن با اطلاع‌رسانی شفاف درباره آنچه انجام شده و آنچه باید در ادامه برای بررسی اعتراض یا ایرادات احتمالی انجام شود، در صحنه حاضر می بودند.

واکنش های شدید و هیجانی بنیان کانون وکلا را تهدید خواهد کرد

در سمت مقابل، برخی وکلای دادگستری که به هر جهت به فرایند انتخابات ایراداتی دارند طبیعتا می توانند مطالبشان را به هر طریق بیان کنند.

با این حال باید خیلی مراقب و حساس بود که در انتخاب روش پیگیری و بیان ایراد و اعتراض، موضوع به مسیری نرود که بنیان کانون وکلا را تخریب و تهدید کند.

در هر حال، سامانه رایانه‌ای یک ماشین است که احتمال خطا در عملکردش کاملا قابل تصور و پیش‌بینی است و از سوی دیگر بر خلاف روش‌های سنتی، همه سوابق عملکرد یک سامانه رایانه‌ای و الکترونیکی قابل گزارش‌گیری و رصد و بازبینی فنی است.

تاکید بر تقلب عمدی، پیش از بررسی فنی سامانه عجولانه است

دست کم تا پیش از مطمئن شدن از عدم بروز یک خطای فنی در عملکرد سامانه و بازبینی و صحت‌سنجی فرایندها، اظهار نظر و تاکید بر وقوع عمدی تقلب در انتخابات، فارغ از افراد متهم به انجام آن، می تواند تمامیت شان و جایگاه وکلای دادگستری و کانون وکلا را مخدوش کند.

انتخابات هیئت مدیره یکی از جلوه‌های بارز استقلال نهاد وکالت است که هرچند در سال های اخیر به علل مختلف این هم دچار تنزل شده است، ولی باز هم صدور پیام عجز کانون وکلا از برگزاری انتخابات خود، می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا