نقدی بر لایحه برنامه هفتم توسعه در حوزه وکالت
فهرست
وکلاپرس- رئیس کانون وکلای دادگستری سمنان ضمن نقد و بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه در حوزه وکالت، آماری از سرانه تعداد وکیل در ایران را منتشر کرد.
به گزارش وکلاپرس، وکیل سیدحسین حسینی، رئیس کانون وکلای دادگستری سمنان، طی یادداشتی لایحه برنامه هفتم توسعه در حوزه وکالت را مورد نقد و بررسی قرار داده است.
بیشتر بخوانید:
- سرانه وکیل تا پنج سال آینده : ۱۷۸ وکیل به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر
- رییس کانون وکلای مرکز: سرانه وکیل در ایران از فرانسه و ژاپن بالاتر است
متن یادداشت در ادامه آمده است.
افزایش سرانه تعداد وکلای دادگستری بهعنوان شاخص توسعه قضایی
یکی از موارد برجسته در این لایحه که متاسفانه تصویب شد و تحصیل حاصل بود، افزایش سرانه تعداد وکلای دادگستری به ازای هر ۱۰۰هزار نفر جمعیت، بهعنوان شاخص توسعه قضایی است.
در ماده ۱۱۲ فصل ۲۴ از برنامه هفتم با عنوان «تحول قضایی و حقوقی» تحقق برخی اهداف کمّی پیشبینی شده است. با این توصیف، این تغییر شاخص در جدول شماره ۲۳ از فصل چهارم مقرر شده است. در این جدول سرانه تعداد وکیل دارای پروانه فعال به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت کشور، ۱۷۸ نفر تعیین شده است.
این هدف به ظاهر در راستای گسترش عدالت و دسترسی به خدمات حقوقی قرار دارد، اما بررسی دقیقتر نشان میدهد که این شاخص ممکن است به جای توسعه قضایی، نشانهای از بحرانهای ساختاری در سیستم حقوقی و مشکلات اجتماعی کشور باشد.
در کشورهای توسعهیافته، تعداد پایین وکیل نسبت به جمعیت، شاخصی از توسعهیافتگی و کارآمدی سیستم قضایی است
در کشورهای توسعهیافته، تعداد پایین وکیل نسبت به جمعیت، معمولاً شاخصی از توسعهیافتگی و کارآمدی سیستم قضایی است. در این کشورها، سازوکارهای قانونی و اداری به گونهای طراحی شدهاند که مشکلات حقوقی در سطح گستردهای به شکل سادهتری حلوفصل میشود و تنها دعاوی پیچیده و تخصصی به دادگاهها راه پیدا میکنند. در ایران، با توجه به جمعیت ۸۵ میلیون نفری و تعداد وکلای فعال که حدود ۱۳۰ هزار نفر است، به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، ۱۵۳ وکیل مشغول به فعالیتاند؛ این شاخص در مقایسه با بسیاری از کشورهای پیشرفته، بهطور قابل توجهی بالاتر است. به عنوان نمونه، ایران تقریباً چهار برابر بیشتر از فنلاند وکیل دارد که خود نشانهای از اشکالات و تراکم پروندهها و سوق دادن مردم به سمت دستگاه قضایی جهت مطرح کردن پروندهها در دستگاه قضایی است.
در ایران تعداد وکیل به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، حدود ۱۵۳ نفر است
با استعلام از «صندوق حمایت وکلای دادگستری» و «اداره انفورماتیک مرکز مشاوران قوه قضائیه» درمییابیم که تعداد دقیق وکلای دادگستری در سراسر کشور به شرح زیر است:
آمار وکلای فعلی در سراسر کشور ۱۳۰۷۸۱ نفر است. بر این اساس، با بررسی آماری، نسبت بین تعداد وکلای دادگستری در مقایسه با جمعیت کشور، مورد ارزیابی قرار میگیرد:
برای دسترسی به آمار دقیق ناگزیریم نگاهی به «درگاه ملی آمار» در آدرس www.amar.org.ir داشته باشیم. با ورود به بخش «دادهها و اطلاعات آماری»، آمار کل کشور تا به امروز نمایش داده شده است که بر اساس آن، جمعیت کل کشور بهطور دقیق ۸۵۴۰۴۷۶۹ نفر است. مطابق جدول فوق بهازای ۸۵۴۰۴۷۶۹ نفر جمعیت کشور، تعداد ۱۳۰۷۸۱ نفر وکیل در سراسر کشور مشغول فعالیت هستند.
بیشتر بخوانید:
- تا وقتی فرهنگ مراجعه به وکیل نهادینه نشود، افزایش سرانه وکیل تأثیری ندارد
- سرانه تعداد وکیل و سردفتر در قانون برنامه هفتم پیشرفت
در استان سمنان به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر ۳۸۶وکیل وجود دارد
نتیجه اینکه در ایران تعداد وکیل به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، حدود ۱۵۳ نفر است که این سرانه از تمام کشورهای مورد مطالعه بیشتر است. مطابق این پژوهش، در ایران به ازای هر ۶۵۳ شهروند، یک وکیل وجود دارد و بهت آور آنکه در استان سمنان به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر ۳۸۶وکیل وجود دارد.
این آمار صرف نظر از وکلای مرکز مشاوران قوه قضاییه در این استان است و چنانچه تعداد وکلای آنان را نیز جمع ببندیم سرانه تعداد وکیل به ازای هر یکصد هزار جمعیت برابر با ۴۷۶ وکیل وجود دارد
افزایش تعداد وکیل به معنای ارتقای عدالت نیست
افزایش بیرویه تعداد وکلا، معمولاً نه از روی توسعهیافتگی بلکه بیشتر با نگاه اقتصادی، جهت حل معضل بیکاری جوانان در جامعه نشأت میگیرد. این نگاه اقتصادی در حوزه قضایی، خروجی آن در مدت زمان کوتاهی با بن بست روبرو خواهد شد. در چنین شرایطی، افزایش تعداد وکیل به معنای ارتقای عدالت نیست، بلکه به بار اضافه بر دستگاه قضایی و معیشت وکلا منجر خواهد شد.
همچنین، با این افزایش بیرویه، مشکلات معیشتی وکلا به ویژه وکلای تازهکار شدت میگیرد. بسیاری از این وکلا حتی قادر به تأمین هزینههای اولیه خود نیستند و رقابت فشرده برای پذیرش پروندهها، زمینهساز بیکاری پنهان ، فساد و کاهش کیفیت خدمات حقوقی در دستگاه قضایی منجر خواهد شد.
در واقع، برنامهای که با افزایش تعداد وکلا به دنبال رفع نیاز جامعه است، حتی از نگاه اقتصادی هم بدون توجه به ظرفیت اقتصادی بازار وکالت و نظام حقوقی کشور تنظیم شده است، زمینهساز مشکلات بیشتری در حوزه وکالت و معیشت وکلا خواهد شد.
در کشورهای توسعهیافته تمرکز بر بهینهسازی سیستم قضایی است
در کشورهای توسعهیافته، به جای تمرکز بر افزایش تعداد وکلا، راهکار اصلی بر بهینهسازی سیستم قضایی، سادهسازی فرآیندهای حقوقی و گسترش سازوکارهای غیرقضایی برای حلوفصل اختلافات و عدم مراجعه به دستگاه قضایی استوار است. این کشورها با ارتقای کارایی دستگاه های اجرایی و بلا موضوع شدن مراجعه به دستگاه قضایی و کاستن از بار پروندهها، نیاز به تعداد بالای وکیل را مرتبا به حداقل میرسانند.
ایران اسلامی نیز میتواند با الگوبرداری از این تجربیات، به جای افزودن بر تعداد وکلای بیکار به سمت اصلاح و بهبود ساختارهای قضایی حرکت کند تا مشکلات اجتماعی و اقتصادی با ابزارهای مؤثرتر و کارآمدتر حلوفصل شوند.
امید است نمایندگان محترم مجلس با بهرهگیری از آمارهای دقیق و تجربههای بینالمللی، در مسیر تصمیمگیری آگاهانه گام بردارند و با در نظر گرفتن واقعیتهای جامعه ایران، از تصویب سیاستهای کمّیگرایانه اجتناب کنند.
سلام، جمعیت و مقدار دعاوی در کشور فنلاند بسیار پائین است، پس بنابراین امکان قیاس با این کشور و سایر کشورهای دیگر کاملا با یکدیگر متفاوت است.
از طرف دیگر در کشورهای پیشرفته مانند آمریکا مانند قبل از سال ۱۳۷۶ در ایران آزمون ورودی در حرفه وکالت وجود نداشت بلکه متقاضی پروانه وکالت ملزم بود مدتی را نزد وکیل سرپرست کارآموزی نماید و سپس پروانه فعالیت دریافت نماید.
روش های پیش گرفته شده همگی از علل انحصار و فلج شدن اقتصاد کشور می باشد.