اخبارویژه

محمدجواد ظریف: دولت اشغالگر وظیفه دارد و نه حق / قرار نیست ما جای مستضعفین بجنگیم

وکلاپرس _ محمدجواد ظریف در نشست تخصصی پیرامون مساله فلسطین در کانون وکلای مرکز بر توجه به قانون اساسی پیرامون عدم حضور در جنگ و مخاصمات بین المللی میان سایر کشورها تأکید کرد.

به گزارش وکلاپرس به نقل از جماران، ظریف وزیر سابق امور خارجه و استاد حقوق روابط بین الملل در نشست «مسأله فلسطین از دیدگاه حقوق بین الملل با تأکید بر تحولات اخیر» درباره فاجعه در غزه و کشتار صورت گرفته از سوی رژیم صهیونیستی از باب حقوق روابط بین المللی صحبت کرد.

بیشتر بخوانید:

این استاد دانشگاه در ابتدای صحبت خود بیان کرد: از برگزاری این نشست ارزنده سپاسگزارم. بحث تاریخی فلسطین مهم است. در آن زمان، وزارت خارجه ایالات متحده مخالف شناسایی اسراییل بود. طبق قطعنامه مجمع عمومی گروه های فشار صهیونیستی از اروپا به امریکا رفتند و فشار آوردند و لابی کردند تا تنها اسراییل را به رسمیت بشناسند. اگر این ادعای تاریخی که قومی در یک منطقه زندگی می کردند مبنای ادعا برای حاکمیت و اشغال سرزمین شود، بعید می دانم سنگ روی سنگ‌ بند شود.

حقوق بین الملل نمی تواند بی ثباتی را دامن بزند

ظریف با اشاره به جنگ اسراییل و حماس گفت: حقوق بین الملل نمی تواند بی ثباتی را دامن بزند. متاسفم که برخی این مسائل را مطرح می کنند.  رعایت حقوق بین الملل بشردوستانه برای طرفین متخاصم ضروری است اما تعریف ما از شهروند غیرنظامی باید مشخص باشد. اشغال ۷۰ ساله در کشوری صورت گرفته و دو و نیم میلیون نفر در فلسطین زندانی و سه و نیم میلیون نفر در کرانه باختری این مشکل را دارند. دبیرکل سازمان ملل نمیخواست اعلام نظر کند و من توییت زدم. در ادامه وحشی گری علنی شد و دبیرکل موضع گرفت.

دکتر ظریف در سخنان خود اشاره کرد: نمی‌توان شهرک‌نشینانی را که کارشان کشتن فلسطینی‌هاست و مسلح هستند، غیرنظامی دانست چون کد ندارند و لباس نظامی نمی‌پوشند. کودکان و افراد مسن و این‌ها غیرنظامی هستند اما شهرک نشینی خود یک اتفاق غیرقانونی است. تصور کنید عراقی‌ها در شهرهای ایران که اشغال کرده بودند، افرادی را ساکن می‌‌کردند. آیا ما باید حقوق آن‌ها را رعایت می‌کردیم؟ این‌ها ابزار اشغالند.

به دستگیر شده‌های هر دو طرف بگوییم گروگان

وی افزود: اگر به اسراییلی‌های دستگیر شده می‌گویید گروگان، به چندین هزار فلسطینی در بند اسرائیل هم باید گفت گروگان. اگر به سیاستی انتقاد داریم راه‌حل ما نباید عوض کردن جای ظالم و مظلوم باشد. راه‌حل همانطور که قانون اساسی ما گفته این است که ایران از مستضعفین دفاع کند اما قرار نیست ما جای مستضعفین بجنگیم.

وزیر سابق امور خارجه ادامه داد: مردم ما بپذیرند که ما باید از حق دفاع کنیم اما دفاع از حق به معنای لشکرکشی نیست. الان بهترین دفاع از حق ملت فلسطین این است که نگذاریم اسرائیل به مردم فلسطین بگوید نیروی نیابتی. باید منطق اسرائیل را که شکست‌ناپذیری و مظلومیت است نابود کنیم.

الان که کشور سیاست معقولی دارد، با موضع‌گیری‌های تند آب به کاسه تندروی نریزیم. تندروها برای حیاتشان نیاز به تندروی دارند.

وزیر پیشین امور خارجه درباره نقش روسیه در ترغیب حماس بیان کرد: من اعتقاد دارم تصویری که دوستان از حماس به عنوان نیابتی مطرح می کنند نه از منظر حقوقی درست است و نه سیاسی. اینکه ایران چرا از حمله حماس به اسراییل اطلاع نداشته چون اینها کار خود را می کنند.

نشست مسأله فلسطین از دیدگاه حقوق بین الملل با تأکید بر تحولات اخیر با حضور محمدجواد ظریف
نشست مسأله فلسطین از دیدگاه حقوق بین الملل با تأکید بر تحولات اخیر با حضور محمدجواد ظریف

روسیه بیشترین بهره برداری را کرد

این استاد روابط بین الملل افزود: کسی که از این جنگ بیشترین بهره را برده روسیه است که گوشت لخم به آن رسید. این جنگ آمریکا را گرفت و توجه مردم از اوکراین بیرون رفته است، البته این به معنی شراکت در جنگ نیست. اینکه روسیه بیشترین بهره برداری را از این نزاع برده درست است اما این تصمیم اول و آخرش فلسطینی بوده و‌ کسی دخالت نداشته است. اینکه از منظر سیاسی این تصمیم درست بوده یا نه مردم فلسطین باید پاسخ بدهند.

یک دولت اشغالگر در سرزمین اشغالی تنها وظیفه دارد و حقی ندارد

محمدجواد ظریف گفت: ما باید یک استاندارد حاکم کنیم. یک دولت اشغالگر در سرزمین اشغالی تنها وظیفه دارد و حقی ندارد. نه این دولت حق برقراری نظم دارد، نه زندانی کردن و نه اعدام. این دولت اشغالی هرچه می‌کند باطل است. ما از کشتن بچه دفاع نمی‌کنیم. از جنبه حقوقی مسأله فلسطین صحبت می‌کنیم. ما می‌گوییم اسرائیل شکست خورده چون افسانه شکست‌ناپذیری و افسانه مظلومیت اسرائیل از بین رفته و نشانه‌اش هم جمعیتی که پاریس و نیویورک به خیابان آمده‌اند.

قرار نیست ما جای مستضعفین بجنگیم

ظریف بیان کرد: راه‌حل همانطور که قانون اساسی ما گفته این است که ایران از مستضعفین دفاع کند اما قرار نیست ما جای مستضعفین بجنگیم. ما در سیاست خارجی یک بحث نفوذ داریم و یک بحث حضور این دو بحث با هم متضاد هستند.

من هم معتقدم مردم از پرداخت هزینه خسته شده‌اند. نیازی هم نیست ما هزینه بپردازیم. ما می‌توانیم از حق دفاع کنیم.

نشست مسأله فلسطین از دیدگاه حقوق بین الملل با تأکید بر تحولات اخیر با حضور محمدجواد ظریف
نشست مسأله فلسطین از دیدگاه حقوق بین الملل با تأکید بر تحولات اخیر با حضور محمدجواد ظریف و علی اکبر صالحی

صالحی: تنها محوری که جهان اسلام را دور خود جمع می کند فلسطین است

علی اکبر صالحی (رییس پیشین سازمان انرژی اتمی) گفت:

من حقوقدان نیستم اما حقوقدانان را دوست دارم. مبنای قضاوت خود را وجدان بشریت قرار می دهم. آنچه که فطرت جمعی می پذیرد حق است و آنچه نمی پذیرد حتما مشکلی در آن وجود دارد. من الجزیره را هر شب می بینم، اصلا راحت نمی توانم بخوابم. ضمن کشته شدن ۱۴۰۰ نفر در اسراییل تاکید می کنم، خیلی از این افراد توسط اسراییل کشته شدند. با توجه به اعتقادات ما، کدام حقوق بشر توانسته کرامت انسانی را به این زیبایی بیان کند.

وی گفت: سال ۱۹۶۷ جنگ ۴ کشور عربی و اسراییل انجام و اشغال سرزمین های عربی انجام شد. آن زمان من در لبنان درس می خواندم فراموش نمی کنم وقتی به اردوگاه های فلسطینی می رفتم، میگفتند چرا با اسراییل رابطه دارید و من می گفتم آن دولت ماست. آنها می گفتند ملتی اراده کند دولت نمی تواند کاری کند و ما شرمنده می شدیم. انقلاب شد و حرکت آزادی بخش فلسطین کار  کرد، مبنای حرکتشان عربی بود. جمال عبدالناصر مبنا را ناسیونالیسم عرب قرار داد.

بیشتر بخوانید:

علی اکبر صالحی افزود: امام موسی صدر حرکتی را در بستر اسلامی انجام داد و اعلام کرد، قدس قبله اول مسلمین است و در ادامه انقلاب اسلامی، موضوع قدس و سرزمین اشغالی را محور قرار داد. تنها محوری که جهان اسلام را دور خود جمع می کند همین است. ۳۲ روز است که در باریکه ۳۶۰ کیلومتری، جنگ به وقوع پیوسته است. مردم خواهش میکنند اما رفح را برای انتقال زخمی ها باز نمی کنند. ۳۲ روز است که مردم فلسطین مقاومت می کنند. یک بچه را دیدم که می گفت، پدرم عشق شهادت داشت و شهید شد و شما رفتنی هستید و آینده برای ما است. شما بدون حمایت هیچ کس نیستید. هر اتفاقی شدنی است و هیچ کس فکر نمی کرد الجزایر به استقلال برسد.

منبع: جماران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا