وکیل کارن روحانی: اسکودا نباید وارد مباحث اجرایی شود/ اتحادیه نهاد تصمیم گیر و تصمیم ساز نیست
فهرست
وکلاپرس- وکیل کارن روحانی نامزد سمت ریاست در اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران ضمن نقد و بررسی چالش های فعلی اسکودا به معرفی برنامه های خود پرداخت.
به گزارش وکلاپرس، انتخابات هیات رئیسه و بازرسان اسکودا ۲۴ آبان ۱۴۰۲ به میزبانی کانون وکلای هرمزگان در شهر کیش برگزار خواهد شد. در این انتخابات مجموعا ۴۰ وکیل دادگستری از میان مدیران فعلی و سابق نهاد وکالت داوطلب شدهاند که از این میان ۱۲ نفر برای تصدی منصب ریاست اسکودا نامنویسی کردهاند.
بیشتر بخوانید:
دکتر کارن روحانی، عضو کانون وکلای دادگستری مرکز، در گفت و گو با خبرنگار وکلاپرس به نقد و بررسی چالش های فعلی اسکودا و تشریح برنامه های خود پرداخت.
شرح این گفتگو در ادامه آمده است.
وضعیت فعلی اسکودا و عملکرد مدیران را چطور ارزیابی میکنید؟
اسکودا آیینه تمام نمای کانون های وکلاست. من اعتقاد دارم اسکودا نباید وارد مباحث اجرایی گردد و مهمترین کار اسکودا، ایجاد هماهنگی و حفظ و بسط و تحکیم اتحاد است.
مدیران فعلی با دو چالش عمده مواجه بودند؛ یکی اجرا آیین نامه اجرایی ۱۴۰۰ که طبیعتاً به لحاظ اینکه بسیاری از مقررات دچار تغییر گردیده بود. کانون ها در شیوه اجرا دچار ابهامات بسیار بودند
دوم، قانون تسهیل صدور برخی از مجوزهای کسب و کار که در یکسال اخیر بیشترین تلاش ها مصروف آزمون هایی شد که در سایه قانون تسهیل برگزار گردید.
متاسفانه قانون تسهیل موجب تحمیل حجم زیادی از متقاضیان و پذیرفته شدگان شد و هنوز کانونها نتوانستند و با توجه به اینکه کارآموزان می بایستی بر اساس آیین نامه اجرایی ۱۴۰۰ کارآموزی خود را سپری کنند و امکانات و آمادگی کانون ها متناسب با تعداد کارآموزان پذیرفته شده نبود، آنگونه که کانون ها تمایل داشتند خدمات شایسته به کارآموزان ارائه نشد.
بیشتر بخوانید:
به نظر شما چالش های فعلی اسکودا چیست؟
چالشهای اسکودا را باید در دو بخش مورد مطالعه قرار داد.
بخشی مربوط به چالشهای مدیریتی و اداری اسکودا است و بخشی چالشها مربوط به خود کانون هاست.
در بخش نخست اسکودا دارای ساختار اداری منسجم نیست و بنابراین با به کارگیری مشاورین در بخش های متفاوت امور کانون پیش می رفت و عمده فعالیت ها متمرکز بر رئیس و نایب رئیس بود اما با توجه به اینکه بخش مهمی از امور اجرایی خصوصاً در بخش آزمون و ارتباط با قوا بر دوش اسکودا گذاشته شد، این ساختار متناسب با انتظارات نبود.
اما در بخش چالش ها مربوط به کانون ها، هر چقدر اسکودا در نزدیک ساختن کانون ها و ایجاد صدای واحد از سوی کانون ها موفق تر باشد تحقق اهداف دور و نزدیک آسانتر خواهد بود و هرچقدر انشقاق و تفاوت و اختلاف نظر میان کانونها بیشتر باشد، اسکودا نیز لطمه پذیرتر و ناتوان تر می شود.
کانون ها به لحاظ ظاهری و شکلی بسیار به هم نزدیک هستند اما اینکه حقیقتاً همدلی و مودتی عمیق میانشان را باید در عملکرد آنها یافت. اتفاقاتی همچون انتخابات هیات رییسه و رقابت ها بر سر دستیابی به این کرسی ها نیز بر این موضوع سایه می افکند.
چه برنامههایی برای سمت ریاست اسکودا دارید؟
حاکمیت قانون خیر مشترک نهاد وکالت و اتحاد اصل ناظم آن است. کانون های وکلا در این مسیر، به ارزش هایی از جمله عدالت، استقلال و دادرسی منصفانه پایبندند.
اولاً پیش از همه چیز من معتقدم که عنوان رئیس اتحادیه عنوان صحیحی نیست و دبیر و یا دبیرکل برای این سمت مناسب تر است. زیرا ریاستی نسبت به اعضا ندارد بلکه صرفاً ریاست اداری بر مجموعه اتحادیه دارد و مقام هماهنگ کننده میان کانون هاست.
ثانیاً به نظرم وظیفه محقق نمودن اهداف و مقاصد اتحادیه است که در اساسنامه آن ذکر شده است و فرصتی برای عینیت بخشیدن به ارزش های والای نهاد وکالت است. بنابراین من خود را مأمور به اجرای تکالیفی فرض خواهم نمود که در اساسنامه اسکودا آمده و کانون های وکلا در قالب خواست جمعی مورد مطالبه قرار می دهند.
بیشتر بخوانید:
به نظر شما مدیران در مواجهه با چالشها بایستی چه رویکردی داشته باشند؟
وظیفه رییس اتحادیه و مجموعه آن، شنیدن صداهای مختلف و متحد کردن آنها و یافتن اشتراکات و توسعه و تببین آنهاست.
اتحادیه نهاد تصمیم گیر و تصمیم ساز نیست بلکه تصمیم سازی را تسهیل می کند بدین معنی که مسائل مشترک را یافته و در بستر تحلیلی نسبت به تهیه مقدمات تصمیم سازی اقدام می کند. اتحادیه موجب می گردد صدای واحد و متحدی از کانون ها به گوش جامعه برسد.
رویکرد شما درخصوص شفافسازی و تعامل با رسانهها چه خواهد بود؟
رسانه ها یکی از ارکان جامعه مدنی است و این یک واقعیت است که امروز نمی توان در پشت درهای بسته تصمیم گیری کرد؛ لذا انکار این واقعیت ممکن نیست.
اعتمادسازی هم در داخل صنف و خارج از صنف مهمترین عامل پیشرفت و توسعه کانون ها است. شفافیت یک خواست و یا یک قاعده نیست بلکه یک اصل است که در روح و کالبد نهادهای مدنی از جمله کانون های وکلا و اسکودا جاری است
رویکرد شما در مواجهه با قوای مجریه و مقننه چگونه خواهد بود؟
به نظر من اتحادیه وظیفه اجرا ندارد و وظیفه اش تولید محتوا و اندیشه و ایجاد وحدت رویه میان کانون هاست؛ بنابراین در این مقوله اسکودا باید از کانون های عضو بخواهد که کمیسیون های ارتباط با قوا را فعال کند و خود به عنوان مرکز هماهنگی و اشتراک میان کانون ها باشد.
هر چند اتحادیه شخصیت حقوقی مستقل دارد، اما این استقلال به معنای مستقل بودن امورش از کانون ها نیست و وجود اتحادیه به وجود کانون ها وابسته است.
بیشتر بخوانید:
به نظر شما در حال حاضر مهمترین مسئله صنفی وکلا چیست؟
من همه مسائل صنفی را مهم می دانم و برایم کوچک و بزرگ ندارند؛ بسیاری از همکاران علاقه به مشارکت جدی در امور صنفی ندارند و آنچه برای آنان مهم است، رفع موانع بر سر حقوق دفاعی و تسهیل شرایط حرفه ای است و گاهی اوقات انتقاداتی را در این خصوص مشاهده میکنیم.
لذا به عنوان مثال بهبود شرایط دفاع در محاکم برای این دسته و گسترش فرهنگ وکالت مهم ترین دغدغه است اما در مقابل گروهی هستند که به مسائل صنفی توجه ویژه و علاقه به مشارکت دارند و موسوم به فعال صنفی هستند؛ همچون مدیران نهاد وکالت که فکر و عمل خود را مشغول مشکلات صنفی همکاران میدارند. طبعا دغدغه و نگاه این عزیزان کلان تر و جامع تر است و آنها مشکلات را در ابعاد بزرگتر میبینند و در پی حل آن هستند.
شاید مهمترین چالش ها در سطح کلان، ترمیم قانون تسهیل و ارتقای تعامل با قوا در جهت مشارکت حداکثری کانون ها در تدوین قوانین و مقررات مرتبط با نهاد وکالت باشد؛ زیرا تا زمانی که کانونهای وکلا فرصت اظهار نظر و تبادل اندیشه درخصوص مقررات و قوانین مرتبط با حرفه وکالت را پیدا نکنند، وضع قوانین با نگاهی انتزاعی و با نگرش های غیرحقوقی همچون دیدکاه های اقتصادی همراه خواهد بود که جامعه متضرر اصلی است.
رویکرد شما درخصوص وکلای در معرض خطر چیست؟
حرفه وکالت همواره با مخاطراتی همراه است و همکاران به طور روزمره شاید این خطرات را به عینیه لمس می کنند؛ بزرگترین وظیفه در این خصوص کاهش و محو خطرات احتمالی از طریق بهبود کیفیت شغلی و حرفه ای است.
شاید در این مجال نگنجد که همه راهکارها را بیان کرد اما مهمترین کار ایجاد گفتمان مشترک در جهت انتقال مصائب و رنجهای حرفه وکالت به جامعه و نهادهای ذیربط است.
سلام . ایشان مفاهیم درست حقوق و قانون را درک فرموده اند . کار تعارض با قانون با هیاهو و اعمال پوپولیستی به سامان نمی شود. به نظر کلام دکتر کارن روحانی بسیار با صلابت و متین است . برای ایشان آرزوی توفیق دارم