اخبار بین المللی

جنجال راه اندازی استارلینک در ایتالیا

وکلاپرس-  انتشار اخباری در رسانه ها ایتالیا مبنی بر توافق یک و نیم میلیاردیورویی ایتالیا با شرکت اسپیس‌ایکس ، برای استفاده از سیستم ارتباطی امن استارلینک در این کشور به یک موضوع چالشی تبدیل شده است.

به گزارش وکلاپرس، از مدت‌ها پیش مشخص بود که ایتالیا به شبکه مخابراتی استارلینک، که از ماهواره‌های مدار پایین تشکیل شده، علاقه‌مند است.

پاییز پارسال، وزارتخانه‌های خارجه و دفاع این کشور اعلام کردند که استفاده از این سامانه برای ارتباطات مقام‌های ایتالیا در مناطق پرخطر، از جمله مدیترانه، در دست بررسی است.

همچنین پس از سفر غیرمنتظره هفته گذشته جورجا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا، به آمریکا و دیدارش با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب در فلوریدا، گزارش‌هایی درباره دستیابی به توافق مطرح شد.

طبق اظهارات مقام‌های دولت گزارشی در خصوص آماده شدن دولت ایتالیا برای امضای قراردادی به ارزش یک و نیم میلیارد یورو با شرکت اسپیس‌ایکس، متعلق به ایلان ماسک، برای استفاده از سیستم ارتباطی امن استارلینک ارایه شده است.

بلومبرگ، رسانه آمریکایی، روز یکشنبه گزارش داد: «مذاکرات که تا مدتی پیش متوقف شده بود، پس از دیدار روز شنبه ملونی با ترامپ در فلوریدا، پیشرفت کرده است.»

مذاکرات درباره قراردادی ۵ ساله به مراحل پیشرفته رسیده

بلومبرگ گزارش داد که مذاکرات درباره قراردادی ۵ ساله به ارزش یک و نیم میلیارد یورو به مراحل پیشرفته رسیده و این پروژه را بزرگ‌ترین طرح از نوع خود در اروپا توصیف کرد.

بلومبرگ به نقل از منابع ناشناس گزارش داده است که این قرارداد را سرویس‌های اطلاعاتی و وزارت دفاع ایتالیا تایید کرده‌اند اما هنوز امضا نشده است.

بیشتر بخوانید:

این پروژه شامل خدمات ماهواره‌ای برای ارتباطات رمزگذاری‌شده نهادهای مختلف، از جمله ارتش ایتالیا، و استفاده در شرایط اضطراری نظیر حملات تروریستی یا بلایای طبیعی خواهد بود.

این گزارش که در رسانه‌های ایتالیا بازتابی گسترده‌ داشت، به دلیل ارتباط با توافقی حساس در حوزه امنیت ملی و محرمانه بودن آن، با انتقاد شدید احزاب مخالف روبه‌رو شد و احزاب مخالف خواهان شفافیت بیشتر دولت و ارائه اطلاعات به پارلمان شده‌اند.

نخست‌وزیر تکذیب کرد، معاونش چراغ سبز نشان داد

دفتر نخست‌وزیری امضای هرگونه قرارداد یا توافق‌نامه دولت ایتالیا با شرکت اسپیس‌ایکس را رد کرد

در این بیانیه که ساعت ۱۱:۳۴ صبح دوشنبه برای رسانه‌ها ارسال شد، گفته شد: «دفتر نخست‌وزیری امضای هرگونه قرارداد یا توافق‌نامه دولت ایتالیا با شرکت اسپیس‌ایکس را برای استفاده از سامانه ارتباطی ماهواره‌ای استارلینک را رد می‌کند.»

این بیانیه همچنین تاکید کرده است که این موضوع در دیدار با دونالد ترامپ مطرح نشده و ادعاهای مطرح‌شده را «مضحک» خوانده است.

با این حال، دفتر نخست‌وزیری تایید کرد که مذاکراتی با اسپیس‌ایکس انجام شده، اما این مذاکرات بخشی از گفت‌وگوهای عادی دولت با شرکت‌هایی است که خدمات ارتباطی رمزگذاری‌شده برای نهادهای دولتی ارائه می‌دهند.

توئت ایلان ماسک برای ارائه استارلینک به ایتالیا

پس از این تکذیبیه، واکنش‌ها شدت گرفت. ابتدا ایلان ماسک ساعت ۱۳:۵۶ به وقت ایتالیا، در شبکه اجتماعی ایکس به این موضوع پاسخ داد و نوشت: «آماده‌ایم پیشرفته‌ترین و امن‌ترین ارتباطات را به ایتالیا ارائه دهیم!»

کمی بعد در ساعت ۱۷:۵۱، ماتئو سالوینی، معاون نخست‌وزیر و شریک ائتلاف ملونی، در پستی در ایکس حمایت خود را از توافق احتمالی اعلام کرد.

سالوینی که وزیر ترابری و زیرساخت‌ها هم هست، نوشت: «ایلان ماسک یک پیشگام در نوآوری جهانی است. توافق احتمالی با او و اسپیس‌ایکس برای تضمین ارتباطات و مدرن‌سازی در سراسر ایتالیا نه تهدید که فرصتی بزرگ خواهد بود. من مطمئنم که دولت در این مسیر حرکت خواهد کرد، چون ارائه خدمات بهتر به شهروندان،‌وظیفه دولت است.»

ماسک هم در جواب به سالوینی نوشت: «این کاریست فوق‌العاده. کشورهای دیگر اروپا هم خواهان استفاده از آن خواهند شد.»

بیشتر بخوانید:

استعفای رئیس سرویس‌های اطلاعاتی ایتالیا

این اظهارات واکنش احزاب مخالف را تشدید کرد. الی شلاین، رهبر حزب دموکراتیک، حزب اصلی مخالف دولت، گفت: «اجازه نخواهیم داد ایتالیا به فروش برسد.»

شلاین افزود: «تکذیبیه دفتر نخست‌وزیری در حالی که ماتئو سالوینی، وزیر زیرساخت‌ها و معاون نخست‌وزیر از فرصت‌های بزرگ سخن می‌گوید، قانع‌کننده نیست.»

حزب دموکراتیک همچنین تلاش برای امضای توافقی به ارزش ۱/۵ میلیارد یورو برای «برقراری رابطه دوستانه» با ماسک را که انتظار می‌رود در دولت آینده آمریکا نفوذ داشته باشد، غیر قابل قبول خواند.

از سوی دیگر گفته شده که تلاش برای توافق با ایلان ماسک و استارلینک، احتمالا در تصمیم غافلگیرکننده الیزابتا بلونی، رئیس سرویس‌های اطلاعاتی ایتالیا، برای استعفا از مقامش نقش داشته باشد.

بیشتر بخوانید:

بلونی که ریاست اداره اطلاعات و امنیت، وابسته به نخست‌وزیری را بر عهده دارد، اعلام کرد که روز ۱۵ ژانویه از سمت خود کناره‌گیری می‌کند. او سال ۲۰۲۱ از سوی ماریو دراگی، نخست‌وزیر وقت، منصوب شده بود و استعفای او در رسانه‌ها به عنوان «زلزله در راس دستگاه اطلاعاتی» توصیف شد.

اسوالدو ناپولی، نماینده حزب مخالف «اقدام»، در بیانیه‌ای این پرسش را مطرح کرد: «می‌خواهم بدانم آیا استعفای الیزابتا بلونی از ریاست اداره اطلاعات و امنیت با خبر قرارداد ۱/۵ میلیارد یورویی با ایلان ماسک مرتبط است یا نه.»

او همچنین به این نکته اشاره کرد که چنین توافقی شامل خدمات مخابراتی رمزگذاری‌شده برای نهادهای رسمی، از جمله نیروهای مسلح، می‌شود و از نخست وزیر خواست به پارلمان و مردم توضیح دهد که چرا قصد دارد حاکمیت ملی ایتالیا را «به یک شهروند آمریکایی بسپارد».

انریکو بورگی، عضو کمیسیون امور خارجی و دفاعی و کمیسیون امنیتی پارلمان از حزب «ایتالیای زنده» نیز خبر استعفای بلونی را بعد از سفر ملونی به آمریکا و گزارش‌های مربوط به توافق با ماسک قابل تامل دانست.

منبع: خبرگزاری بی بی سی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا