توضیحات معاون راهبردی قوه قضاییه درباره سامانه رتبه بندی وکلا در لایحه برنامه هفتم توسعه
وکلاپرس- معاون راهبردی قوه قضاییه با حضور در برنامه صف اول در بیان توضیحاتی از اقدامات قوه قضائیه در راستای سند تحول قضایی و برنامه هفتم توسعه از راه اندازی سامانه رتبه بندی وکلا خبر داد.
به گزارش وکلاپرس سید محمد صاحبکار خراسانی معاون راهبردی قوه قضاییه در پاسخ به پرسشی در خصوص اقدامات قوه قضائیه در راستای شفافیت عملکرد دفاتر خدمات حقوقی یا ارائه دهندگان خدمات حقوقی، از جزئیات سامانه رتبه بندی وکلا سخن گفت.
معاون راهبردی قوه قضاییه عنوان کرد: یکی از مسائلی که باید تاکید کنم ما در قوه قضائیه دنبال احقاق حق و عدالت هستیم، به هر حال یکسری از افراد هستند در کشور عزیزمان به نام وکلا، وکلا بسیار لازم هستند برای دادرسی عادلانه یعنی بتوانند به صورت حرفه ای به یک فردی مشاوره بدهند و بگویند شما در این زمینه این حق و حقوق را دارید، می توانید این کارها را دنبال کنید و به نحو مناسبی با یک زبان حرفه ای بتوانند با قاضی صحبت کنند.
تعداد وکلا در کشور ما در طول این چند سال رو به افزایش است
وی با بیان اینکه «تعداد وکلا در کشور ما در طول این چند سال رو به افزایش است» گفت: ما برای این که مردم بتوانند با هزینه کمتر و کیفیت بیشتری و به نحو مناسبی به خدمات حقوقی دسترسی پیدا کنند، در برنامه هفتم توسعه پیشنهاد دادیم که یک سامانه ای باشد تحت عنوان سامانه رتبه بندی وکلا.
صاحبکار ادامه داد: یعنی هر وکیل ما که دارد خوب کار می کند، با کیفیت کار می کند، با دقت کار می کند، آن فردی که اصطلاحاً آمده برایش کار کرده از او راضی است، قاضی ما از او راضی است، در اوقات رسیدگی سر وقت حاضر شده، همه این بانک های اطلاعاتی که در مورد عملکرد یک وکیل وجود دارد در یک سامانه ای مشخصاً شفاف شود و این سامانه را ما در منظر عموم مردم بگذاریم که مردم بدانید مثلاً در فلان زمینه تخصصی شما اگر یک وکیل خوب بخواهید انتخاب کنید در این سامانه مشخص است.
بیشتر بخوانید:
معاون راهبردی قوه قضاییه افزود: بعضا باعث نشود که با وجود این که یک فردی که وکیلی است که خیلی منضبط است و خوب کار می کند، ولی مردم به دلیل ناآگاهی مراجعه کنند به یک فرد دیگری که شاید توان کمتری در این زمینه داشته باشد. لذا سامانه رتبه بندی عملکرد وکلا در آنجا پیشنهاد شده که اتفاق می افتد.
ثبت نارضایتی از وکلا و رسیدگی برخط به شکایات
صاحبکار خراسانی همچنین از امکان ثبت نارضایتی از وکلا در این سامانه خبر داد و گفت: یک فرآیند دیگری هم که در این زمینه وجود دارد این است که بعضاً ممکن است به هر دلیلی من موکل از عملکرد وکیلم یکسری نارضایتی داشته باشم و بخواهم یک گزارشی در مورد او بدهم، خوشبختانه الان در قوانین ما فرآیندی وجود دارد که به گزارش های مردم یا شکایت های موکلین از وکلا رسیدگی شود، این جزو آن موارد بسیار خوب است ما گفتیم که این فرآیند به جای این که یک فرآیند پرپیچ و خمی باشد، سامانه ای شود یعنی در همان سامانه رتبه بندی وکلا اجازه داده شود که افراد بتوانند بیایند در مورد هر وکیلی اگر مطلبی هم داشتند رسیدگی کنند.
وی در پایان از امکان رسیدگی برخط به شکایات وارده از وکلا خبر داد و عنوان داشت: این زمینه وجود دارد تا آن افرادی که مسئول رسیدگی به شکایت هستند، بتوانند به صورت آنلاین و برخط این گزارش ها را ببینند و پیگیری کنند که ان شاءالله حقی از کسی ضایع نشود.
لازم به ذکر است بر اساس آخرین نسخه منتشر شده از لایحه برنامه هفتم توسعه، در این سند سامانه ای به نام «رتبه بندی وکلا» پیش بینی نشده است. مشخص نیست آیا در اصلاحیه این سند سامانه جدیدی تعبیه شده است یا منظور معاون راهبردی قوه قضائیه سامانه «شفافیت عملکرد وکلا و کارشناسان» مذکور در قسمت دوم از بند ز ماده ۲۸۹ این لایحه است؟
در قسمت دوم از بند ز ماده ۲۸۹ لایحه برنامه هفتم توسعه آمده است:
«قوه قضاییه مکلف است تا پایان سال اول اجرای قانون برنامه سامانه «شفافیت عملکرد وکلا و کارشناسان رسمی» … را ضمن پیش بینی فرآیندی جهت اخذ نظرات موکلین و ذی نفعان در پایان هر پرونده راه اندازی و اطلاعات عملکردی از قبیل تعداد پروندهها و موضوعات آنها بدون درج محتوای محرمانه پرونده ها، میزان حضور در جلسات دادگاهها سابقه تخلف انتظامی، پرداخت مالیات و حقوق دولتی در دسترس عموم مردم قرار دهد.
اینها در عمل باز دچار مشکل خواهد شد، پیشنهاد خوبی است ولی در نهایت رانت ها کار خودش را خواهد کرد، فرضا یک قاضی یا مقام قضایی با چند مدیر کانون وکلا ارتباط دارد، می اید مثلا تعریفشان را می کند… یا وکیلی که چند دوره رییس بوده برود زیراب یک وکیل خوب جوان را بزند یا موکلهایش را تحریک کند و موکل هم که قوه تشخیص نداشته باشد… بیاید نمره پایین به وکیل دهد….
در نهایت باز هم وکیل خوب از وکیل دچار مشکل، تفکیک نخواهد شد…. برخی مردم هم متاسفانه ظاهربین اند، مثلا می بینند فلان وکیل فلان ماشین مدل بالا را دارد، فکر می کنند وکیل خوبی است… فلان وکیل حق الوکاله کم گرفته ماشین مدل بالا ندارد… برایش عدالت و تناسب قیمت دستمزدش مهم بوده نه پول به جیب زدن… فکر می کنند نه این وکیل خوبی نیست ماشینش مدل پایین است،باید پرونده های وکیل را بررسی کرد، توانی که داشته، تلاشش، رای هایی که بحق(نه بناحق) و با استدلال قوی و رفتار خوب، برای موکلش اخذ کرده… سختی کار پرونده اش… چقدر دویده.. چقدر شجاع بوده.. چگونه در مبارزه با فسادهایی که حین پرونده دیده، اقدام کرده… وکیل بدون رانت است یا از قَدَر قدرتهای رانت دار؟ اینها ملاک است… نه نظر مردم یا قضات
وظیفه اصلی کنترل تعرفه هاست و نظارت بر آن که توافق راهی در آن ندارد
فرمایش شما کاملا صحیح است.
در بحث رتبه بندی وکلا یک جائی فرمودهاید ” در بحث عملکرد وکیل ببینیم قاضی ما از او راضی ست ” !
ببخشید قاضی شما باید از وکیل ما راضی باشه یا نباشه؟!
با قضات شما در حد سلام نمیشه حرف زد و ثانیاً طبق کدام قانون قاضی شما باید در مورد عملکرد وکیل اظهار نظر کنه؟؟؟؟!!!!!!
بله جناب آقای علی، این اشتباه است چون قاضی شاید ناراضی باشد به دلیل شکایت انتظامی وکیل، یا مقاومت وکیل در برابر عملکرد خلاف قانون او و تذکر وکیل، یا هر موردی
خب خیلیم خوب منتهی اول در مورد نمایندگان مجلس و وزرای محترم و مدیران نهادها و سازمانهای مختلف هم چنین سامانه ای راه اندازی کنید زیرا وکلا از جیب موکل کسب درامد میکنند اما افرادمحترم مذکور از بیت المال رزق و روزی کسب و( حقوق) دریافت میکنند که این مهم را ایجادمیکند که ملت شفاف دریافتی ایشان در برابر کار وتلاششان را مقایسه و در انتخابات و مشارکتها مدنظر داشته باشند.
احسنت
آنقدر وکیل خوب و بیکار داریم که این سامانه دردی رو دوا نمی کنه. راه اندازی این همه سامانه برای کارهای مختلف و انجام هزینه های گزاف از بیت المال عملا چه کارایی داره. ببینید در کشورهای دیگه چه ساز و کارهای مثبتی دارن. از همه مهمتر یعنی مملکت هیچ مشکله دیگه ای نداره الا ساماندهی و رتبه بندی وکلا. مگر وکلا کانون ندارند که قوه قضائیه بخواد متولی امور وکلا بشه. قوه قضائیه بره امور خودشو ساماندهی کنه.
من نمی دونم مگر نهاد پذیرنده وکیل خودش صلاحیت وکیل را نمی سنجد که حالا یک ناظم بیاید و به وکیل نظارت و نموده انضباط بدهد …. اینها همه دوباره کاری ست و اتلاف وقت . ما نهاد دادسرای انتظامی وکلا داریم .چه نیاز به ناظم دیگر ؟؟؟؟؟
یه کلام بگید و خودتون و مردم رو راحت کنید شجاعت داشته باشید و بفرمائید این یه ذره استقلال وکیل هم براتون قابل تحمل نیست وکیل باید مانند بسیاری از افراد و مشاغل کاملآ مطیع و در اختیار باشه و از هر راه و روزنه ای بتونید استقلال اون رو به حداقل برسونید و وادار به اطاعت و سرسپردگی کنید آخه کجای قانون و نظام حقوقی میگه قاضی باید از وکیل راضی باشه و به وکیل نمره بده و…….تو رو خدا حداقل به فکر آبروی قوه قضاییه باشید تا بیشتر از این برباد نرفته اگر می توانستید بخشی از مشکلات عدیده قوه قضاییه رو حل کنید خیلی بهتر بود
درود بر شما.
اقدام خوبییت.
ولی به عقیده اینجانب در حال حاضر گرفتاری اصلی ازدیاد وکلای کم سواد و بی صلاحیت است. ای کاش به همان میزانی که طی این یک دهه تلاش شد برای جلوگیری از ورود افراد دارای صلاحیت به عرصه وکالت، برای پالایش وکلای کم سواد از جامعه وکلا از طریق سنجش صلاحیت علمی اونها اقدامی انجام می شد تا ما با این حجم انبوه از وکلای بی صلاحیت مواجه نباشیم.
علی ایها حال من پیشنهاد می کنم که قوه قضاییه در کنار این رتبه بندی ها، تدبیری برای صلاحیت سنجی واقعی به هدف پالایش این بخش از وکلا اتخاذ کند. لوایحی برای اصلاح قانون یا وضع قوانین جدید تنظیم کند.
یک راه منصفانه برای فیلتر وکیل فاقد صلاحیت علمی این است که هر ساله و به تناوب بخشی از حدود ۹۰ هزار وکیل کانون ملزم به شرکت در ازمون و رقابت با حدود ۱۰۰ هزار داوطلب بشوند.
با این روش حتی امکان برگرداندن نظام سهمیه ایی نیز وجود دارد . چون همواره علاوه بر سهمیه ثابت سالیانه جذب وکیل، داوطلب ها می تونند با شکست دادن رقبای وکیلشان جایگزین انان نیز بشوند.
بنده از کانون استان بوشهر مثال می زنم.
این کانون در حال حاضر حدود ۱۲۰۰ وکیل دارد. در نظام سهمیه ایی ۴۸+۱۲ وکیل را از بین ۱۵۰۰ داوطلب جذب می کرد.
با الزام بخشی از این وکلا(فرضا یک ششم ) به شرکت مجدد در ازمون برای سنجش صلاحیتشان
ما با ازمونی مواجه خواهیم بود که
عوض رقابت ۱۵۰۰ نفر برای ۶۰ سهمیه
1700 نفر برای ۲۶۰ سهمیه رقابت خواهند کرد. این کار علاوه بر حل معضل افزایش بی رویه وکلا، دغدغه داوطلبان که مواجه شدن با کم بود ظرفیت پذیرش است رو نیز رفع می کند و مهمتر از ان گرفتاری قدیمی که گریبان نهاد وکالت را گرفته یعنی فقدان صلاحیت بخشی بزرگ از وکلای فعلی را هم از بین خواهد برد.
متاسفانه در چند ساله اخیر دستهایی در مجلس و قوه قضائیه در کار اند تا نهاد شریف وکالت را با انواع و اقسام قوانین و آیین نامه ها و بخشنامه ها محدود و زمین گیر کنند
درحالیکه مثلا با شغل پزشکی و تخلفات جامعه پزشکی کاری ندارند
تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل
رتبه بندی وکلا همراه با حق الوکاله های اخذ شده از موکل و قیمت واقعی و تعیین شده آن از طرف قوه قضاییه صورت گیرد بسیار عالی است
ضمنا چرا به حق الوکاله های نجومی که دریافت میشود نظارت و کنترلی نیست و چرا با متخلفان برخورد نمیشود مگر برای وکیلان حق الوکاله تعیین نشده ؟
چرا تبعیض ؟؟؟
مگر با پزشکانی که تعرفه رو رعایت نمیکنند برخورد نمیشود
یه جایی هم یه امکانی فراهم کنید که وکیل هم به قاضی نمره بده !!!!…. اگه وقت اضافی برای این کارها دارید ، یه سری به قوانین متروک و قوانین نا کارآمد بزنید و اونها را به روز کنید . مثلاً قانون شهرداری که دست شهردار رو برای هر خلافی باز گذاشته … یا قانون تجارت که نیاز به بازنگری و تصحیح داره اصلا شما یاد این قانون نمی افتید…. بعد مگر اجتماع مدرسه ست که به وکیل نمره انضباط بدین . اگه اینطوریه پس به رهبر و رییس جمهور و وزیر و نماینده مجلس و قاضی و شهرررردار …. همه نمره بدین . یعنی دارین به در و دیوار می زنین یه جور آزادی وکیل رو سلب کنید. مردم عادی نمی دونند اما ما وکلا خوب می دونیم درد شما از کجاست.
وای برما اینقدر که قوه قضائیه داره از وکلای قدیمی حمایت میکنه خود وکلا حمایت نمیکنن چون به قضات پروانه وکالت میدن دارن به هر طریقی انحصار درست میکنن
چرا کسی فکری به حال این همه وکیل جوان و بیکار کاری نمیکند
با قسمت نمره دادن به قضات هم کاملا موافقم، من کاری ندارم که کانونهای وکلا هم رفتارهای انحصارطلبانه داشته است، اما منصفانه باید گفت، مگر وکیل از قوه قضاییه حقوق می گیرد که مثلا قضات بخواهند به وکیل نمره بدهند؟ پس در این صورت باید دو طرفه باشد و ما هم به قضات نمره بدهیم و آراء قضات در بوته نقد و بررسی بگذاریم، گاهی حق می دهم کانونها زیر بار نروند…
رتبه بندی 😂🤣
از سایر رتبه بندی ها چه نتیجه ای گرفتین که رسیدیم به رتبه بندی وکلا ؟؟؟ چرا باید قاضی از وکیل راضی باشه ؟ چرا باید موکل از وکیل راضی باشه ؟ مگر ناحقی رو حق کنه … وگرنه میگه من خودم همه کارا انجام دادم .. اصلا نیازی به وکیل نبود …
با سلام
متاسفانه چنین رویه نه تنها راهکار مناسبی برای ارزیابی و رتبه بندی وکلا نیست بلکه به جهات عدیده موجب از هم گسیختن جریان وکالت در امر دادرسی میشود زیرا در قوانین فعلی برای رسیدگی به تخلفات وکلا دادسرا و دادگاه انتظامی وجود دارد که طور حرفه آیی سالیان متمادی مشغول کار است وانگهی اظهار نظر راجع به کار وکلا مستلزم داشتن دانش حقوقی افراد مجرب این حرفه میباشد و افراد عادی قادر به تشخیص نیستند و از طرف دیگر قضات در مواجه با هر سو رفتار وکیل میتوانند مراتب را برای رسیدگی به کانون وکلا اعلام نمایند و شخصا و بنا به تشخیص نوعی خود نمیتوانند وکلا را به مسلخ عقاید خود برده و کارایی وکیل را مختل نمایند لذا پیشنهاد میشود بگذارید رویه جاری کما فی السابق ادامه داشته باشد و بر مشکلات موجود نیفزایید اگر دلسوز ملک و ملت هستید باید قانون مصوب مجلس را که وکالت را کسب و کار تلقی کرده میگرفتید که افراد نالایق جذب این حرفه نمیشدند که مجبور شوید دست به دامان افکار عمومی برای ارزیابی کار وکلا بشوید