اخبار

بیانیه کمیسیون حقوق بشر کانون‌های وکلای مرکز و آذربایجان شرقی در خصوص بحران بی آبی در جنوب کشور

وکلاپرس- کمیسیون حقوق بشر کانون های وکلای مرکز و آذربایجان شرقی در خصوص بحران بی آبی خوزستان بیانیه منتشر کردند.

به گزارش وکلاپرس کمیسیون حقوق بشر کانون های وکلای مرکز و آذربایجان شرقی در بیانیه هایی مجزا پیرامون بحران بی آبی خوزستان بر حق اعتراض مسالمت آمیز و اجتماع برای پرسشگری تاکید کردند و خواستار مدیریت صحیح و اصلاح رویکرد های حکمروایی شدند.

کمیسیون حقوق بشر و حقوق شهروندی کانون وکلای دادگستری آذربایجان‌شرقی پیرامون بحران کمبود آب در استان خوزستان ضمن دفاع از حقوق شهروندی و بشری شهروندان خوزستان به خصوص حقوق آبی آنان بر حق اعتراض مسالمت آمیز و آزادی تجمعات بدون حمل سلاح که در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز تصریح گردیده است، تاکید کرد.

متن کامل بیانیه کمیسیون حقوق بشر و حقوق شهروندی کانون وکلای دادگستری آذربایجان‌شرقی پیرامون کم آبی را در ادامه بخوانید:

بیانیه کمیسیون حقوق بشر و حقوق شهروندی کانون وکلای دادگستری آذربایجان‌شرقی پیرامون بحران کمبود آب در استان خوزستان

پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله):
تَحَفَّظُوا مِنَ الْأَرْضِ فَإِنَّهَا أُمُّکُمْ وَ لَیْسَ فِیهَا أَحَدٌ یَعْمَلُ خَیْراً أَوْ شَرّاً إِلَّا وَ هِیَ مُخْبِرَهًْ بِهِ.
﴿زمین را محترم شمارید که مانند مادرتان است و هرکس کار خوب یا بدی روی آن انجام دهد از آن خبر دهد.﴾

محیط زیست سالم، نعمتی الهی است که بشریت برای بقا و دوام، نیاز به آن داشته و هرگونه آلودگی، تخریب و دستکاری در آن، حیات انسانها و سایر موجودات را مورد تهدید قرار می دهد.

تخریب و دستکاری محیط زیست از قبیل ایجاد سد، انتقال آب منطقه‌ای به منطقه‌ای دیگر بدون مطالعات علمی و زیست محیطی، به بهانه آبادانی قسمتی از منطقه دلخواه به هزینه ویرانی منطقه دیگر که عمدتا به علل سیاسی، صنعتی و با اعمال فشار صاحبان قدرت یا ثروت یا کشمکش نمایندگان صورت می پذیرد، موجب بروز آثار مخربی زیست محیطی و خسارات دایمی غیر قابل جبران بوده و نهایتاً خشم طبیعت و صاحبان حقوق را بر محیط زیست را فراهم می نماید.

امر مشهود و قابل ملاحظه این است که مدیریت غیر اصولی بر منابع آبی، اعم از ذخایر زیرزمینی آب و آبهای روان، موجبات فاجعه غیرقابل جبران خشکی دریاچه ها، تالاب ها، رودخانه‌ها از جمله خشکی دریاچه ارومیه، هامون، بختگان، جازموریان، زاینده‌رود و نهایتاً تنها رودخانه قابل کشتیرانی و پرآب‌ترین رودخانه کشور را سبب گردیده است.

دفاع از حق بر محیط زیست سالم شهروندان بعنوان یک حق بشری و حفاظت از محیط زیست ایجاد می کند که مسئولین مربوطه به مسایل محیط زیست توجه کافی داشته و با تغییر در افکار مدیریتی گذشته و استفاده از تخصص دکترین داخلی و تجارب کشورهای دیگر، از ویرانی بیش از پیش محیط زیست جلوگیری و با وضع قوانین بازدارنده و آموزش شهروندان و استفاده از تکنولوژی روز جهان به حفظ و حمایت از منابع آبی برآیند.

کمیسیون حقوق بشر و حقوق شهروندی کانون وکلای دادگستری استان آذربایجان شرقی بعنوان یک نهاد مردمی، از تمامی حقوق شهروندی و بشری شهروندان خوزستان، بالاخص حقوق آبی آنان حمایت و دفاع کرده و بر خود وظیفه می‌داند نسبت به عواقب ناگوار تخریب محیط زیست مهمترین جلگه سرسبز کشاورزی کشور هشدار داده و هرگونه تعرض به حق آبه شهرها و روستاهای خوزستان و تالاب ها از جمله هورالعظیم و رودخانه‌ها را محکوم نموده و انتظار این را دارد بدون فوت وقت با آزاد ساختن آب سدها و جلوگیری از تحدید و تهدید حق شهروندان بر محیط زیست سالم، امکان زندگی با کرامت برای هموطنان خوزستان فراهم گردد.

همچنین این کمیسیون ضمن تاکید بر حق اعتراض مسالمت آمیز و آزادی تجمعات بدون حمل سلاح که در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز تصریح گردیده است، با تقبیح عملکرد ۸ ساله دولت در مدیریت ضعیف منابع و ذخایر آبی، نهادهای محترم انتظامی را به شناخت موقعیت و مدیریت صحیح و عاری از خشونت تجمعات مردمی به جهت جلوگیری از سوء استفاده معاندین و تجزیه طلبان و دشمنان وحدت ملی و امنیت کشور دعوت و توصیه می نماید.

 کمیسیون حقوق بشر و حقوق شهروندی کانون وکلای دادگستری آذربایجان شرقی

 

کمیسیون حقوق بشر کانون وکلای دادگستری مرکز نیز در درنگ نامه ای با تاکید بر حفظ حقوق شهروندان معترض و پیگیری حقوق رفاهی و زیست محیطی، تعقیب عوامل کشته شدن هموطنان خوزستانی را از سوی مقامات قضایی مطالبه کرد.

بیشتر بخوانید: بیانیه کانون وکلای گیلان در خصوص بحران آبی در خوزستان و سیستان و بلوچستان

درنگ نامه کمیسیون حقوق بشر کانون وکلای دادگستری مرکز را در ادامه بخوانید:

درنگ نامه کمیسیون حقوق بشر کانون وکلای دادگستری مرکز درباره بحران آب در جنوب کشور

 

کمیسیون حقوق بشر کانون وکلای دادگستری مرکز با انتشار درنگ نامه خواستار تغییر حکم رانی و حق اعتراض شهروندان خوزستانی و توجه ویژه به رفع محرومیت از این منطقه شد در این درنگ نامه آمده است:

صدای دادخواهی مردم نسبت به مطالبه حقوق مسلم خود خصوصا انتقاد بهحق ایشان در زمینه حکمرانی آب در منطقه و الزامات زیست محیطی سزاوار استماع و نه کاربست خشونت است.

شهروندان حق دارند انتقاد کنند و برای پرسشگری خود اجتماع نموده، از شیوه‌های مسالمت‌آمیز برای بیان مطالبات خود بهره گیرند. شهروندان حق دارند بدون لکنت از آب و برق و گرانی و تبعیض و نارسایی توزیع منابع و فقدان عدالت رفاهی شکوه و گلایه ورزند.

البته استیفای این حق مرزهای روشنی با خشونت گرایی و تجزیه طلبی و سوء استفاده از حق دارد. منتقدین و معترضین باید صف ها و مرزهای خود را از خشونت گرایی محفوظ دارند تا صدای واقعی مردم بدون پوشش های ناروا شنیده شود.

هرگونه سلب حق یا برخورد پلیسی سرکوبگرانه با واکنش شهروندی بحق، نقض اصول ۲۲ و ۲۷ قانون اساسی قلمداد و قابل تعقیب کیفری است. اعتراض خشونت پرهیز با رعایت نظم عمومی و حقوق سایرین یک حق غیرقابل سلب است و ذیل اصل ۹۰ قانون اساسی تحلیل و تعدی بدان باید پاسخ کیفری در خود داشته باشد.

کمیسیون حقوق بشر با تاکید بر پاسداشت حق اعتراض و لوازم آن، خواهان خویشتن‌داری معترضین و رسیدگی عاجل مسئولین و التزام عملی حکمرانی به اصول قانون اساسی ناظر برحق نقد و اعتراض بوده و از دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان خوزستان می‌خواهد نسبت به تعقیب عوامل تعدی به حق اعتراض شهروندان اقدامات تعقیبی و تحقیقی اعمال نماید.

همچنین طی پرونده قضایی از باب احیای حقوق عامه، برخورد مسلحانه با مردم معترض به ویژه مردم اهواز و سوسنگرد و ایزه و ماهشهر که منجر به کشته و مجروح شدن چند تن از شهروندان گردیده تعقیب گردد.

این کمیسیون وظیفه خود می داند بر حفظ حقوق شهروندان معترض و پیگیری حقوق رفاهی و زیست محیطی تاکید ورزیده و تعقیب عوامل کشته شدن هموطنان خوزستانی را از سوی مقامات قضایی مطالبه نماید.

موضوع حکمرانی آب، وضعیت تالاب های پنجگانه ارزنده، تصفیه خانه های استاندارد آب شرب، رعایت هنجارهای محیط زیستی منطبق با موازین بوم شناختی منطقه خوزستان پژواک مطالبات واقعی مردم و تحقق پذیری آن در گرو اصلاح رویکردهای حکمروایی در منطقه مورد درخواست همه خیرخواهان است و امید که تدابیر اجرایی با فوریت جامه عمل به مطالبات مردم  بپوشاند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا