نظریه مشورتی

آیا وکیل حق تفویض مکرر وکالت‌نامه دارد؟ در صورت عزل احدی از وکلا توسط موکل آیا سایر وکلا نیز منعزل می‌گردند؟

نظریه مشورتی دفتر حقوقی و حمایت قضایی کانون سردفتران و دفتریاران استان البرز

نظریه مشورتی دفتر حقوقی و حمایت قضایی کانون سردفتران و دفتریاران استان البرز در خصوص اینکه آیا وکیل حق تفویض مکرر وکالت‌نامه دارد یا خیر؟ و در صورت عزل احدی از وکلا توسط موکل آیا سایر وکلا نیز منعزل می‌گردند؟

سردفتر محترم دفتر اسناد رسمی ۱۵۱ کرج

با سلام و احترام

بازگشت به شماره ۱۴۰۳۸۵۶۵۴۲۸۹۰۰۰۱۸۸ مورخه ۱۴۰۳/۰۹/۱۴ بدین وسیله نظریه مشورتی دفتر حقوقی و حمایت قضایی کانون سردفتران و دفتر یاران استان البرز در خصوص این پرسش که:

الف- «چنانچه موکل خواهان مرتفع کردن کلیه وکالت‌های تفویضی باشد. آیا صرف عزل وکیل اول یا آخر موجب منفسخ شدن کلیه وکالت‌ها می‌گردد یا اینکه برای مرتفع کردن وکالت باید برای هر وکالت‌نامه سند عزل وکیل جداگانه تنظیم گردد؟

ب – با فرض عدم خارج شدن وکیل نخست از دایره وکالت و بقای مشارالیه حتی با وجود تفویض آیا می‌تواند مجدداً و مکرراً نسبت به تفویض وکالت به شخص دیگری اقدام نماید یا اینکه فقط حق یک بار تفویض را دارا می‌باشد؟

ج – با فرض اینکه موکل احدی از وکلای توکیلی را عزل می‌کند آیا این عزل فقط نسبت به همان وکیل معتبر است یا موجب منفسخ شدن کلیه وکالت‌ها می‌گردد به طور کلی رابطه آنها عرضی است یا طولی؟»

به شرح زیر اعلام می‌گردد.

الف – با عنایت به دکترین حقوق، وکلای توکیلی مگر در موارد مصرح، وکیل موکل محسوب گردیده و تمامی وکلا نسبت به موکل در عرض هم قرار دارند. بنابراین با عزل هر یک از وکلا توسط موکل، سایر وکلا متعزل نمی‌گردند مگر آنکه موکل نسبت به عزل تمامی آنها اقدام نماید.

ب- مستفاد از ماده ۶۷۲ قانون مدنی، چنانچه وکیل به لفظ اطلاق، از جانب موکل دارای حق توکیل باشد و این حق نیز مفید به قیدی از جمله «فقط یک بار» نباشد. تنظیم سند تفویض وکالت ولو به دفعات از جانب وکیل به شرط عدم وجود قرینه‌ای دال بر انجام معامله و غیره به جهت جلوگیری از ایجاد مفسده، بلامانع است.

ج – پاسخ به شرح بند الف

رئیس دفتر حقوقی و حمایت قضایی
امیر حسینی جلیلیان

نظریه مشورتی دفتر حقوقی و حمایت قضایی
نظریه مشورتی دفتر حقوقی و حمایت قضایی

یک دیدگاه

  1. این نطریات متاسفانه صحیح نیستند، در وکالت در اجتماع عزل یا زوال سمت یک وکیل باعث انفساخ وکالت کل وکلا می شود، مگر قرینه مخالف وجود داشته باشه، در باب تفویض وکالت، تفویض به معنای انتقال قرارداد وکالت است و با توکیل به غیر متفاوت است،. با تفویض وکالت به دیگری،. وکیل اول دیگر سمتی نخواهد داشت،. مضافا اینکه این نظریات تالی فاسد فراوانی دارد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا