مقررات دادگاه صلح در آیین نامه قانون شوراهای حل اختلاف مصوب ۱۴۰۳
فهرست
وکلاپرس- در بخشی از آیین نامه اجرایی قانون شوراهای حل اختلاف که در تاریخ ۱۴۰۳/۳/۱۶ به تصویب رپیس قوه قضاپیه رسیده است، در خصوص دادگاه های صلح و تشکیل شعب آن، مقرراتی جدید وضع شده است.
به گزارش وکلاپرس، به موجب قانون شوراهای حل اختلاف مصوب ۱۴۰۲، دادگاه صلح به محاکم قضایی کشور اضافه شد و به موجب ماده ۴۰ این قانون مقرر شد آیین نامه ای، توسط معاونت حقوقی قوه قضائیه با همکاری وزارت دادگستری و مرکز تهیه شده و به تصویب رئیس قوه قضائیه برسد.
در آیین نامه اجرایی قانون شوراهای حل اختلاف مصوب ۱۴۰۳/۳/۱۶ رئیس قوه قضائیه در خصوص نحوه تشکیل شعب دادکاه صلح، نظارت بر این دادگاه، تکالیف مقرر برای دستگاه های مختلف جهت اجرای این قانون و … مقرراتی وضع شده است.
بیشتر بخوانید:
- آیین نامه اجرایی قانون شوراهای حل اختلاف مصوب ۱۴۰۳
- نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه در خصوص نحوه و فرآیند رسیدگی در دادگاه صلح
مقررات دادگاه صلح در آیین نامه قانون شوراهای حل اختلاف مصوب ۱۴۰۳
فصل چهارم- دادگاه صلح
ماده ۱۹- در هر حوزه قضایی ،شهرستان شعب دادگاه صلح به تعداد مورد نیاز تعیین و تشکیل میشود. این شعب در حدود صلاحیت مذکور در قانون رسیدگی میکنند در صورت ضرورت و بنا به نیاز حوزه قضایی بخش، رئیس قوه قضاییه میتواند در حوزه قضایی بخش دادگاه صلح تشکیل دهد. در صورت عدم تشکیل دادگاه صلح، دادگاه بخش به دعاوی و امور در صلاحیت دادگاه صلح نیز رسیدگی میکند.
تبصره- تشکیل شعب دادگاه صلح حتیالامکان از محل حذف شعب فعلی دادگاههای نخستین صورت خواهد گرفت. در این صورت شعب مذکور تا تعیین تکلیف همه پروندههای موجود به فعالیت ادامه داده و بعد از اتمام پروندهها منحل میشود.
ماده ۲۰- ریاست و نظارت دادگاه صلح در استان با رئیس کل دادگستری استان و در حوزه قضایی شهرستان و بخش با رئیس حوزه قضایی است.
ماده ۲۱- جذب به ،کارگیری ،ارتقاء انتصاب نقل و انتقال و امور مربوط به قضات دادگاه صلح تابع مقررات مربوط به قضات دادگستری است.
تبصره- سایر قضات شاغل قوه قضاییه نیز در صورت تمایل میتوانند با حفظ سمت و با ابلاغ رئیس قوه قضاییه در ایام تعطیل و ساعات غیراداری به عنوان دادرس علیالبدل در دادگاههای صلح انجام وظیفه نمایند.
ماده ۲۲- تمام دعاوی جرایم و امور در صلاحیت دادگاه صلح که تا تاریخ تشکیل دادگاه های صلح در سایر دادگاهها ثبت شده است، کماکان در همان مرجع رسیدگی و تصمیمگیری خواهد شد. دادسرا پروندههای موضوع این ماده را از تاریخ تشکیل این دادگاه به دادگاه صلح ارسال خواهد کرد.
ماده ۲۳- نیروی اداری مورد نیاز دادگاههای صلح از کارکنان دادگستری و یا نیروهای استخدامی موضوع ماده (۶) قانون تأمین میشود.
ماده ۲۴- رؤسای کل دادگستری استان در اجرای ماده (۵۶۶) قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ با اصلاحات و الحاقات بعدی میتوانند بهمنظور رسیدگی به موضوعات خاص، شعب یا مجتمع تخصصی دادگاه صلح تشکیل دهند و اعضای شورا یا شعبه شورا در معیت آن مستقر شوند.
ماده ۲۵- استقرار دادگاه صلح در مجتمعهای شورای حل اختلاف با توجه به امکانات و نیازهای موجود با موافقت رئیس کل دادگستری استان بلامانع است.
ماده ۲۶- ارسال پروندهها به منظور صلح و سازش از دادگاه صلح یا سایر مراجع قضایی به شعب شورا یا اعضای شورا در اجرای تبصره (۲) ماده (۱۲) قانون با تعیین وقت نظارت و بدون کسر از آمار شعبه صورت میگیرد.
تبصره- مرکز آمار و فناوری اطلاعات در راستای این ماده حداکثر ظرف مدت ۴۵ روز از تاریخ تشکیل دادگاه صلح اقدامات زیر را انجام میدهد:
الف- امکان تهیه گزارش جهت شناسایی عدم رعایت این ماده در سامانه نظارت الکترونیکی (سنا)؛
ب- امکان دریافت آمار رسیدگی ها در شورا.
ماده ۲۷- تحقق صلح و سازش در دادگاه صلح و سایر مراجع قضایی، در ارزشیابی، پرداخت پاداش بهرهوری قضات و فوقالعاده کارآیی و عملکرد کارکنان و رتبهبندی دادگستری استانها مؤثر است.
تبصره- معاونت راهبردی قوه قضاییه شاخصهای متناسب با این ماده در ارزیابی و رتبهبندی دادگستری کل استانها را با همکاری مرکز پیشبینی میکند.
فصل پنجم- سایر مقررات
ماده ۲۸- دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و ضابطان در صورت طرح دعاوی و شکایات در صلاحیت دادگاه صلح، مکلفند موضوع را به دادگاه صلح ارسال کنند. در صورتی که موضوعات فوق در سایر مراجع قضایی مطرح شود، مقام ارجاع موضوع را فوراً با دستور اداری به دادگاه صلح ارسال مینماید.
ماده ۲۹- مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه علاوه بر تکالیف مقرر در تبصره ماده (۲۶) اقدامات زیر را انجام میدهد:
الف) ایجاد زیرساختهای لازم، تأمین تجهیزات و اتصال شعب دادگاه صلح و شورا به سامانه های قضایی؛
ب) هوشمندسازی فرآیندها؛
پ) تهیه اطلاعات آماری و نتایج نظرسنجیها و ارائه به معاونت راهبردی قوه قضاییه و مرکز حل اختلاف و سایر مبادی ذیربط براساس نیازهای اعلام شده
ماده ۳۰- قوه قضاییه مکلف است از محل اعتبارات موضوع ماده (۳۸) قانون نسبت به پرداخت پاداش قضات و کارکنان اداری دادگاه صلح از جمله قضات و کارکنانی که در ساعات غیر اداری و روزهای تعطیل فعالیت میکنند اقدام نماید.
ماده ۳۱- مرکز و معاونت مالی، پشتیبانی و امور عمرانی قوه قضاییه مکلفاند از محل درآمد اختصاصی موضوع ماده (۳۸) قانون و اعتبارات عمومی شورا موضوع ماده (۳۹) قانون، هزینههای شورا را به تشخیص رئیس قوه قضاییه در کلیه امور اعم از حقوق و پاداش، تأمین لوازم مصرفی و اقلام اداری، اجارهبهای ساختمانها، تجهیزات و امکانات اداری و انفورماتیک، احداث، خرید ساختمان و توسعه فضاهای اداری، امور آموزشی، فرهنگی، تأمین خودرو، امور پشتیبانی و رفاهی تأمین نمایند.
تبصره- در صورتی که اعتبارات مذکور بابت امکانات اداری و تجهیزات و مکان و امور مالی و پشتیبانی شوراها در این ماده برای تأمین هزینه ها کافی نباشد، به تشخیص رئیس قوه قضاییه مطابق ماده ۳۹ قانون و ذیل آن عمل میشود.
ماده ۳۲- در اجرای ماده (۱۳) قانون، در صورت عدم حصول صلح و سازش و تقاضای خواهان یا مدعی خصوصی مبنی بر ارسال پرونده به مرجع قضایی صالح، چنانچه مبلغ پرداختشده به عنوان هزینه دادرسی کافی نباشد، مابهالتفاوت آن مطابق مقررات مربوط قبل از شروع رسیدگی در مرجع صالح اخذ میگردد.
ماده ۳۳- در اجرای تبصره (۳) ماده (۲۰) قانون در صورت حصول سازش بین طرفین، معاون مالی، پشتیبانی و امور عمرانی قوه قضاییه مکلف است پس از دریافت گزارش ماهانه مرکز مبنی بر حصول سازش، معادل صددرصد هزینه دادرسی همان مرحله را به حساب درآمد اختصاصی مرکز حواله نماید تا مرکز در اجرای تکلیف قانونی خود نصف آن را به پرداختکننده هزینه دادرسی بازگرداند.
ماده ۳۴- فرآیند و نحوه رسیدگی هیأت موضوع ماده (۲۹) قانون، مطابق شیوهنامهای است که ظرف دو ماه پس از تصویب این آییننامه به تصویب رئیس مرکز میرسد.
تبصره- فوقالعاده جذب هیأتهای بدوی و تجدیدنظر رسیدگی به تخلفات اعضاء و کارکنان شورا همانند فوقالعاده جذب هیأت رسیدگی به تخلفات کارکنان دولت میباشد.
ماده ۳۵- مرکز حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه در راستای وظایف ذاتی خود موظف است امور مربوط به صیانت کارکنان حفاظت اسناد، اطلاعات، اماکن و سایر امور حفاظتی مربوط به شورا را انجام دهد.
ماده ۳۶- معاون اول قوه قضاییه ضمن هماهنگی با روسای کل دادگستری استانها و رئیس مرکز تمهیدات لازم را به نحوی فراهم مینماید که در مهلت مقرر در ماده (۴) قانون، دادگاه صلح در هر یک از استانها تشکیل شود.
جهت مشاهده متن کامل این آیین نامه لینک زیر را مشاهده کنید: