یادداشت

یادداشت دکتر برهانی در خصوص مسدودسازی‌های غیرقانونی پیج‌ها

وکلاپرس- دکتر برهانی حقوقدان و استاد جرمشانسی دانشگاه تهران، در یادداشتی، به بررسی مسدود سازی غیر قانونی پیج های اینستاگرامی در نظام حقوقی ایران پرداخته است.

به گزارش وکلاپرس، محسن برهانی معتقد است پیج های اینستاگرامی اگر فالوور با تعداد بالا داشته باشند مال محسوب می شوند و  هیچ مستند قانونی مبنی بر اینکه مقام یا نهادی حق دارد یک پیج اینستاگرامی یا سایر پیج‌ها را مسدود نماید وجود ندارد.

بیشتر بخوانید:

متن یادداشت محسن برهانی به شرح زیر است:

مسدودسازی‌های غیرقانونی پیج‌ها

مدتی است که صاحبان پیج‌های اینستاگرامی با تذکرات مجازی و تهدید به مسدودسازی و یا با بسته شدن یکباره پیج مواجه می‌شوند و یا بعد از انتشار محتوایی خاص، احضار و ملزم به بستن پیج می‌شوند. بررسی موضوع از نظر حقوقی حائز اهمیت است.

پیج اینستاگرامی بخصوص اگر دارای دنبال‌کننده (فالوور) قابل توجهی باشد نوعی مال محسوب می‌شود و هم‌اکنون مورد خرید و فروش قرار می‌گیرد بنابراین تمام ادله‌‌ای که در مورد احترام به مالکیت وجود دارد درخصوص پیج‌های اینستاگرامی جریان دارد.

در نظام حقوقی فعلی ایران هیچ مستند قانونی مبنی بر اینکه مقام یا نهادی حق دارد یک پیج اینستاگرامی یا سایر پیج‌ها را مسدود نماید وجود ندارد. تنها بعد از تشکیل پرونده ممکن است مقام قضایی دستور تفتیش و حذف برخی از «محتواهای مجرمانه» را صادر نماید. مستند این موضوع مواد ۶۷۱ و ۶۷۲ و ۶۷۴ و ۶۷۵ قانون آیین دادرسی کیفری است که در این مواد تنها مقام تحقیق (بازپرس یا دادیار) می‌تواند پس از تشکیل پرونده اجازه تفتیش محتوای پیج و مستندسازی از محتواهای مجرمانه را صادر کند بدون آنکه اجازه تعرّض به خود پیج وجود داشته باشد.

با توجه به مطالب فوق و فقدان مستند قانونی:

اولاً هیچ نهادی نمی‌تواند شهروندان را تهدید کند که پیج را ببندید و الا فلان بلا را سر شما خواهیم آورد.

ثانیاً هیچ نهادی حق ندارد دستور بستن پیج را صادر کند و شهروند را ملزم کند که به دست خود اقدام به بستن پیج نماید.

ثالثاً هیچ نهادی نمی‌تواند رمز عبور (پسورد) پیج را طلب نماید و پس از دسترسی به تنظیمات، اقدام به بستن پیج کند.

رابعاً هیچ نهادی حق ندارد رأساً و بدون تشکیل پرونده و پس از تذکر دادن، اقدام به بستن پیج نماید.

شهروندان باید بدانند هیچ شخص و‌ نهادی حق بستن پیج اینستاگرامی ایشان را ندارد. اگر شهروندان به این مهم علم پیدا کردند و در برابر دستورات غیرقانونی تمکین نکردند آنگاه بایستی همزمان برای آنکه فرد با افرادی قانون‌شکن رأساً اقدام به از مسدودسازی پیج ننمایند، باید به متخصصان امنیت شبکه مراجعه کنند و با افزایش امنیت پیج از مالکیت خویش محافظت نمایند که گام اول در این زمینه، حذف شماره تلفن از تنظیمات گوشی و جایگزینی آن با یک جیمیل اختصاصی و ناشناس است.

همیشه ناقضان مالکیت و قانون‌شکنان در فعالیتند و شهروندان خود باید همت کنند و اجازه تعرض به حریم مالکیت و حریم خصوصی خود را به کسی ندهند و نسبت به تهدیدات غیرقانونی تمکین ننمایند.

یک دیدگاه

  1. «پیج اینستاگرامی نوعی مال محسوب می‌شود» یعنی چه؟! طبق فقه امامیه هرچه مورد خرید و فروش قرار گیرد مال نیست. بهتر بود جناب استاد ابتدا می‌کوشید مال بودن پیج را اثبات کند آنگاه به نقد مسدودی پیج می‌پرداخت. وانگهی اگر وی پیج را با دکان قیاس کرده و حقی مانند حق کسب و پیشه (که قانون منسوخ شده است) برای آن قائل شده، چرا همین قیاس را میان فضای حقیقی و مجازی برای نهادهای نظارتی قائل نمی‌شود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا