وکلاپرس- وکیل رضا وطن خواه نامزد سمت نائب رییسی در انتخابات هیات رئیسه اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران ضمن نقد و بررسی چالش های فعلی اسکودا، به معرفی برنامه های خود پرداخت.
به گزارش وکلاپرس، انتخابات هیات رئیسه و بازرسان اسکودا ۲۴ آبان ۱۴۰۲ به میزبانی کانون وکلای هرمزگان در شهر کیش برگزار خواهد شد. در این انتخابات مجموعا ۴۰ وکیل دادگستری از میان مدیران فعلی و سابق نهاد وکالت داوطلب شدهاند که از این میان ۱۱ نفر برای کسب کرسی نایب رئیسی اسکودا نامنویسی کردهاند.
دکتر رضا وطن خواه، عضو کانون وکلای دادگستری البرز، در گفت و گو با خبرنگار وکلاپرس به نقد و بررسی چالش های فعلی اسکودا و تشریح برنامه های خود پرداخت.
شرح این گفتگو در ادامه آمده است.
وضعیت فعلی اسکودا و عملکرد مدیران را چطور ارزیابی میکنید؟
اسکودا باید نماد اتحاد و همبستگی کانون ها و دادفرانی باشد که دل در گرو حرفه شریف وکالت دارند و همچنان استقامت می کنند تا چراغ استقلال این خانه روشن بماند. بنده به شخصه قدردان زحمات ارزشمند هیأت رئیسه ادوار اسکودا از بدو تأسیس تا به حال بوده و هستم.
البته نواقص و نقاط ضعفی هم وجود دارد که هیأت رئیسه جدید باید در راستای رفع این نقیصه ها اهتمام تمام داشته باشد و با توجه به تکثر و تعدد چالش ها و هجمه های مستمر و روزافزون علیه کانون های وکلا، معتقدم که اسکودا در راستای ایفای نقش هماهنگی و راهبری و ایجاد اتحاد بین مدیران کانون ها موفق عمل کرد ولی در برخی از حوزه ها، مثل تصمیم سازی و ساختارسازی برای ارتباط و رایزنی با قوای سه گانه به ویژه با نمایندگان مجلس و استفاده از پتانسیل عظیم بدنه جامعه وکالت و فعالان صنفی در بزنگاه های مهم و سرنوشت ساز صنفی عملکرد مطلوبی نداشت و تغییر و ترمیم وضعیت فعلی نهاد وکالت مستلزم حضور مدیران بابرنامه، تصمیم ساز و عمل گرا با تفکراتی پویا و سازنده در هیأت رئیسه اسکودا است.
به نظر شما اسکودا در حال حاضر با چه چالشهایی مواجه است؟
در چند سال گذشته هیچ نهادی در کشور به اندازه کانونهای وکلا با چالشها و تهدیدات مستمری مواجه نبوده و لذا عمده انرژی مدیران کانونها صرف دفع و رفع این چالشها و هجمه ها شده است. در واقع فرصتی برای بازاندیشی، آسیبشناسی، بازسازی و ایجاد تحول و ارتقای سازمانی نبوده است.
در حال حاضر هم نهاد وکالت با چالش های زیادی از جمله تحدید روزافزون استقلال نهاد وکالت، قانون تسهیل صدور برخی از مجوزهای کسب و کار و لزوم اصلاح ماده ۵ آن و آیین نامه جدید لایحه قانونی استقلال کانون وکلا و لزوم اصلاح برخی از مواد آن و طرح تحقیق و تفحص از کانون ها مواجه است که این موضوعات و سایر چالش های نهاد وکالت باید به نحوی مدیریت شود تا موجبات تخدیش استقلال نیمه جان کانون ها و تنزل شأن و جایگاه والای حرفه شریف وکالت در جامعه را فراهم نکند.
قطعا مواجهه و مقابله با چالش ها و تهدیدهای روزافزون جامعه وکالت نیازمند تفکری پویا و نگرش سیستمی و طرحهای کاربردی و استراتژیک است که بتواند آسیب ها و نقیصه ها را به خوبی شناسایی و ارزیابی کرده و نهاد وکالت را با موفقیت از آن عبور دهد و در این راستا تنظیم و تدوین سند چشمانداز و تدوین و اجرای برنامه تحول راهبردی و استراتژیک در اسکودا ضروری است و ضامن پویایی نهاد وکالت است و سند و برنامه مزبور باید بر پایه تجزیه و تحلیل علمی اطلاعات و واقعیات موجود جامعه و نهاد وکالت. تعیین اهداف و شناسایی و ارزیابی دستاوردها، توانمندی ها، آسیب ها، نقاط قوت و ضعف، چالش ها، فرصت ها و تهدیدهای درون سازمانی و برون سازمانی انجام شود.
ضمنا ضرورت دارد که اقدامات لازم در راستای اصلاح مقررات نامطلوب فعلی حاکم بر صندوق حمایت به عنوان یکی از دغدغه های اصلی و همیشگی همکاران با همراهی اعضای محترم هیأت مدیره کانون ها و هیأت مدیره صندوق انجام شود.
بیشتر بخوانید:
چه برنامههایی برای سمت نائب رییسی دارید؟
با توجه به انتخاب تمامی اعضای هیأت رئیسه از جانب هیأت عمومی و اداره جمعی اسکودا توسط رئیس و نواب رئیس، نمی توان برنامه مستقلی برای سمت نائب رئیسی اعلام کرد.
از اولویت های اصلی بنده در هیأت رئیسه اسکودا در صورت کسب رأی اعتماد همکاران می توان به تغییر و ترمیم وضعیت موجود، افزایش اعتبار و جایگاه نهاد وکالت و ایجاد اعتماد و همدلی میان جامعه وکالت و نهادهای حاکمیتی، استفاده از خرد جمعی و مشاوره پیشکسوتان در چالش های مدیریتی، عدم ورود به وظایف ذاتی کانون ها و داشتن صرفا نقش هماهنگی و راهبری بین کانون ها در ایفای برخی وطایف حرفه ای و داشتن رویکرد تعاملی باصلابت با حاکمیت ضمن صیانت از استقلال نیمه جان کانون های وکلا اشاره کرد.
همچنین رصد کامل طرح ها و لوایح مرتبط با وکالت و کانون های وکلا و تعامل و توجیه مقامات و نمایندگان مجلس درخصوص مسائل صنفی، تلاش در راستای اصلاح ماده ۵ قانون تسهیل صدور برخی از مجوزهای کسب و کار و اصلاح برخی از مواد آیین نامه لایحه قانونی استقلال کانون وکلا، تقویت چهره مدنی و مردمی نهاد وکالت و ارتقای جایگاه اجتماعی کانون های وکلا و اسکودا در جامعه، ایجاد ساختار سازمانی برای ارتباط و تعامل عزت مدارانه با قوای سه گانه و تلاش در راستای ترویج فرهنگ وکالت در جامعه و الزامی شدن وکالت در دعاوی را هم باید از اولویت های اصلی هیأت رئیسه اسکودا باشد.
استفاده مطلوب از پتانسیل عظیم و مؤثر بدنه جامعه وکالت به ویژه فعالان صنفی در بزنگاه های سرنوشت ساز نهاد وکالت، بهره گیری از مشاوران قوی و متخصص، توسعه منابع مالی، تأسیس پژوهشکده، خبرگزاری، انتشار نشریه و تشکیل کمیسیون روابط عمومی قوی و کارآمد و ارتباط مستمر با رسانه های جمعی هم باید در دستور کار هیأت رئیسه آتی اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران قرار گیرد.
به نظر شما مدیران در مواجهه با چالشها بایستی چه رویکردی داشته باشند؟
داشتن قدرت تصمیم سازی و راهبری عزت مدارانه نهاد وکالت، مشورت با زعما و بزرگان جامعه وکالت و مدیران کانون ها در دیپلماسی صنفی و استفاده از پتانسیل و قدرت عظیم بدنه جامعه وکالت، تبیین رسالت اصلی کانون های وکلا و اسکودا به مسئولین ذیربط، ارتباط مستمر و صریح و شفاف با رسانه های عمومی در راستای تنویر افکار عمومی، تسریع در اتخاذ تدابیر مقتضی در بزنگاه های مهم و سرنوشت ساز صنفی و در نهایت توجه به اراده جمعی وکلا و هیأت عمومی و اجتناب از نگاه های انتقادی و نظری و آرمانی و عدم تحمیل نظرات شخصی بر مدیران کانون ها می تواند از رویکردهای اصلی مدیران اسکودا در مواجهه با چالش های صنفی باشد.
بیشتر بخوانید:
رویکرد شما درخصوص شفافسازی، اطلاعرسانی و تعامل با رسانهها چگونه خواهد بود؟
با توجه به شکل گیری فضای مجازی و ظهور شبکه های اجتماعی فرامحلی، به هیچ وجه مدیران اسکودا و کانون ها نباید از قدرت و ظرفیت عظیم رسانه غافل شوند و قطعا تعامل مطلوب و سازنده اسکودا با رسانه ها، ضرورتی اجتناب ناپذیر است و اقداماتی نظیر تقویت ارتباطات حرفه ای با مطبوعات، رسانه ها و سایر نهادهای مدنی، تشکیل کمیسیون روابط عمومی قوی و کارآمد با حضور افراد آگاه و دارای تخصص کافی و وافی در این زمینه، استخدام خبرنگار، تأسیس خبرگزاری وکالت و انجام اقدامات عملی و اجرایی محسوس و ملموس در این خصوص باید در اولین فرصت ممکن در دستور کار هیأت رئیسه آتی و هیأت عمومی اسکودا قرار گیرد.
بنده به شخصه با توجه به فعالیت های رسانه ای وافری که دارم و همان طور که در دوران عضویت در هیأت مدیره و در زمان تصدی ریاست کانون البرز هم همواره پاسخگوی رسانه ها به ویژه رسانه وزین وکلاپرس بودم، در صورت کسب رأی اعتماد همکاران ارجمندم در هیأت مدیره های کانون های وکلا هم قطعاً تعامل مطلوب و سازنده ای را با رسانه ها به ویژه با رسانه های مستقل در راستای شفاف سازی و اطلاع رسانی صریح و متقن خواهم داشت.
رویکرد شما در مواجهه با قوای مجریه و مقننه چگونه خواهد بود؟
داشتن مناسبات مستحسن و مطلوب با قوای سه گانه قبل از حدوث چالش ها و تبیین و انتقال رسالت اصلی کانون ها و اسکودا به مراجع قدرت و سیاست و مراجع دینی، باید یکی از اولویت های اصلی اسکودا باشد.
تعاملاتی که تا به حال با قوای سه گانه وجود داشته است، بیشتر مبتنی بر ارتباطات فردی و پس از بروز چالش بوده است که در کل خروجی مطلوبی هم برای اسکودا، کانون های وکلا و جامعه وکالت نداشته است.
به نظرم ایجاد اتاق فکر قوی و سرآمد و استفاده از زعما و بزرگان جامعه وکالت در راستای دیپلماسی صنفی و همچنین ساختارسازی و تشکیل کمیسیون روابط قوا در اسکودا و در تمامی کانون ها می تواند راهکاری مؤثر و مفید جهت تعامل بهتر و مطلوب تر با حاکمیت باشد.
در حال حاضر مهمترین مسئله صنفی وکلا را چه میدانید؟
بیکاری روزافزون وکلا و لزوم اجباری شدن وکالت در دعاوی، پذیرش بی رویه وکیل و ضرورت اصلاح ماده ۵ قانون تسهیل صدور برخی از مجوزهای کسب و کار و برخی از مواد آیین نامه جدید لایحه قانونی استقلال کانون وکلا و لزوم افزایش کارکردهای حمایتی به ویژه خدمات درمانی صندوق حمایت وکلا از مهم ترین مسائل صنفی قاطبه وکلا در حال حاضر است.
رویکرد شما نسبت به وکلای در معرض خطر چیست؟
علاوه بر پیگیری، مکاتبه و ارتباط با مسئولین ذیربط، نقش اصلی که اسکودا در مورد وکلای در معرض خطر می تواند ایفا کند، نقش هماهنگی و راهبری کانون ها در راستای تشکیل کمیسیون حمایت در تمامی کانون ها و ارائه خدمات حمایتی و حقوقی به وکلای در معرض خطر و خانواده آن ها و برگزاری دوره های آموزشی برای پیشگیری از خطرات معمول و احتمالی حرفه وکالت است.