نمونه قرار منع تعقیب راننده مقصر تصادف رانندگی منتهی به صدمه بدنی صادره از دادگاه صلح
نمونه قرار منع تعقیب راننده مقصر تصادف رانندگی منتهی به صدمه بدنی صادره از دادگاه صلح
تاریخ تنظیم: 1403/۱۰/۰۶
شاکی:
آقای امین اله …
متهم:
آقای احسان …
اتهام:
ایراد صدمه بدنی غیر عمدی بر اثر تصادف رانندگی
بسمه تعالی
به تاریخ ۱۴۰۳/۱۰/۰۶ در وقت فوق العاده جلسه شعبه ۸۶ دادگاه صلح شهر مشهد بتصدی امضاء کننده ذیل تشکیل است. پرونده کلاسه فوق …. تحت نظر قرار دارد.
گردش کار:
در این پرونده آقای امین اله …. شکایتی علیه آقای احسان … دائر بر بی احتیاطی در امر رانندگی منتهی به ایراد صدمه بدنی غیر عمدی مطرح نموده اند که با توجه به درجه مجازات جرم وفق ماده ۳۴۰ قانون آیین دادرسی کیفری مستقیما به دادگاه ارسال و به این شعبه ارجاع شده است. دادگاه با عنایت به مجموع اوراق پرونده و با توجه به رضایت شاکی، کفایت و ختم تحقیقات را اعلام و با استعانت از خداوند متعال و با تکیه بر شرف و وجدان به شرح زیر مبادرت به انشاء رای میکند.
(رای دادگاه)
در خصوص شکایت آقای امین اله … علیه آقای احسان… دائر بر بی احتیاطی در امر رانندگی منتهی به ایراد صدمه بدنی غیر عمدی و صرف نظر از رضایت بدون قید و شرط شاکی دادگاه با عنایت به محتویات پرونده و نظر به اینکه از ادله اثبات دعوی مندرج در قانون ((ماده ۱۶۰ قانون مجازات اسلامی – ادله اثبات جرم عبارت از اقرار شهادت قسامه و سوگند در موارد مقرر قانونی و علم قاضی است.)) از موارد مطروحه در پرونده هیچ کدام دارای شرایط قانونی نبوده و سایر محتویات پرونده از موجبات حصول علم برای قاضی شعبه نیز نشده است و با عنایت به این موضوع که در امور کیفری مطابق اصل ۳۷ قانون اساسی و ماده ۴ قانون آیین دادرسی کیفری، اصل بر برائت افراد از اتهام میباشد و خلاف آن می بایست با دلیل یقینی به اثبات برسد و محتویات پرونده منتهی به حصول علم برای این مرجع نگردیده است، بنابراین انتساب اتهام به متهم محرز نیست و با توجه به اینکه مطابق ماده ۱۲۰ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲:
«هرگاه وقوع جرم یا برخی از شرایط آن و یا هر یک از شرایط مسؤولیت کیفری مورد شبهه یا تردید قرار گیرد و دلیلی بر نفی آن یافت نشود حسب مورد جرم یا شرط مذکور ثابت نمی شود.»
در این قسمت، قرار منع تعقیب متهم موصوف را صادر و اعلام مینماید، در خصوص اتهام متهم موصوف مبنی بر جنبه خصوصی ایراد صدمه بدنی غیر عمدی بر اثر بی احتیاطی در امر رانندگی، نظر به اینکه شاکی گذشت منجز و بدون قید و شرط خود را به موجب صورت جلسه تنظیمی نزد مرجع انتظامی در مورخه ۱۴۰۳/۰۸/۰۶ اعلام داشته است لذا مستندا به ماده ۱۰۰ از قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ با اصلاحات و الحاقات بعدی مقرر داشته است:
«در جرائم تعزیری قابل گذشت گذشت شاکی یا مدعی خصوصی حسب مورد موجب موقوفی تعقیب یا موقوفی اجرای مجازات است. تبصره ۱- جرائم قابل گذشت، جرائمی میباشند که شروع و ادامه تعقیب و رسیدگی و اجرای مجازات منوط به شکایت شاکی و عدم گذشت وی است»
و ماده ۱۲ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ با اصلاحات و الحاقات بعدی مقرر داشته است: «تعقیب متهم در جرائم قابل گذشت فقط با شکایت شاکی شروع و در صورت گذشت او موقوف میشود. تبصره- تعیین جرائم قابل گذشت به موجب قانون است»
و به استناد ماده ی ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ با اصلاحات و الحاقات بعدی و ماده ۷۱۷ از قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۵ با اصلاحات و الحاقات بعدی بزه یادشده در زمره جرائم قابل گذشت است و مطابق ماده ۴۵۲ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ با اصلاحات و الحاقات بعدی:
«دیه، حسب مورد حق شخصی مجنی علیه یا ولی دم است و احکام و آثار مسؤولیت مدنی یا ضمان را دارد ذمه مرتکب جز با پرداخت دیه مصالحه ابراء و تهاتر بری نمیگردد»
و مطابق بند ب ماده ۱۳ از قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ با اصلاحات و الحاقات بعدى تعقیب امر کیفری و اجرای مجازات به موجب گذشت شاکی با مدعی خصوصی در جرایم قابل گذشت موقوف میشود، به استناد مواد ۱۲ و ۱۷ قانون شوراهای حل اختلاف مصوب ۱۴۰۲ و ماده ۲۶۵ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ با اصلاحات و الحاقات بعدی در این قسمت قرار موقوفی تعقیب صادر و اعلام می نماید. رای صادره مطابق بندش از تبصره ۵ ماده ۱۲ قانون شوراهای حل اختلاف مصوب ۱۴۰۲ قطعی است.
رئیس شعبه ۸۶ محاکم صلح مشهد – حسین زردادی
بیشتر بخوانید: