اخبار مجلس شورای اسلامی

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس: هر چقدر استقلال نهاد وکالت حفظ شود رسیدگی قضایی عادلانه‌تر خواهد بود

وکلاپرس- عضو کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: دستگاه قضایی باید این تحمل را داشته باشد که وکیل آزادانه و عادلانه از حقوق موکل خود حمایت و دفاع کند.

 به گزارش وکلاپرس،  به نقل از روابط عمومی اسکودا، دکتر مجید نصیرپور سردهائی ضمن تبریک فرا رسیدن هفتم اسفند روز وکیل مدافع به جامعه وکالت ایران، به تاثیر استقلال نهاد وکالت با دادرسی عادلانه اشاره کرد و گفت: بدیهی‌ترین حق طبیعی هر شخص این است که اگر پرونده‌ یا ادعایی برای دادرسی دارد، ابتدائاً رعایت این دادرسی عادلانه به نهاد قضایی کشور برمی‌گردد؛ به گونه‌ای که به لحاظ ساختاری، دانشی و نیز فکری، کسانی که دادرسی پرونده‌ای را برعهده دارند، باید در مسیر عدل و عدالت حرکت کنند و صرف‌نظر از حواشی هر پرونده یا طرفین پرونده، مقام رسیدگی‌کننده در ابتدا باید به این اصل اصولی معتقد باشد و تلاش کند که از تمام امکانات استفاده کند تا دادرسی عادلانه اتفاق بیفتد. اما به هر حال هر پرونده‌ای که توسط مقام قضایی رسیدگی می‌شود، طبیعتاً با پیچیدگی‌هایی روبرو می‌شود که در بستر زمان این نیاز احساس می‌شود که افراد بتوانند از وکلای متخصص در هر امری استفاده کنند.

بیشتر بخوانید:

نیاز به وکیل در دنیای امروز یک امر قطعی است

نماینده سراب و مهربان در مجلس شورای اسلامی افزود: واقعیت این است که نیاز به وکیل در دنیای امروز یک امر قطعی است و پذیرفته شده که هر پرونده‌ را یک وکیل همراهی کند. دلیل اصلی‌ این امر هم این است که شاید عموم مردم به حقوق خود احاطه کامل نداشته باشند؛ لذا از فرد خبره‌ای به نام وکیل باید استفاده کنند. این وکیل از یک طرف باید حافظ منافع موکل خود باشد و از طرف دیگر باید دارای آزادگی لازم و توانایی دفاع از موکل خود در محاکم باشد که این امر کمی به شخصیت فردی و عمدتاً به دانش و تجربه افراد برمی‌گردد؛ اما در موضوعات مختلف به هرحال مسائلی پیش می‌آید و دستگاه قضایی باید این تحمل را داشته باشد که وکیل آزادانه و عادلانه از حقوق موکل خود حمایت و دفاع کرده و آن را استیفا کند. در این نقطه، یک رابطه دوطرفه‌ بین نهاد رسیدگی‌کننده و مقام قضایی و وکیل ایجاد می‌شود که طبیعتا به هر میزانی که تحمل مقام رسیدگی‌کننده بالاتر باشد، رسیدگی می‌تواند عادلانه‌تر باشد و وکیل بدون هیچ واهمه‌ای از حقوق موکل خود دفاع کند.

کانون‌های وکلا مدافع حقوق وکلا در نهاد حاکمیت هستند

این وکیل دادگستری تصریح کرد: صرفنظر از این مرحله، برای ساماندهی امر وکالت در کشور کانون وکلا را داریم. کانون‌های وکلا به غیر از پیگیری موضوعات اداری و صنفی، در واقع مدافع حقوق وکلا در نهاد حاکمیت هستند و به هر میزان این نهاد مستقل باشد و وابستگی به دولت‌ها و حکومت‌ها کمتر باشد، طبیعتاً از حقوق وکلای خود که حقوق موکلین آنها است، بهتر می‌توانند دفاع کنند و مسئولیت خود را انجام دهند؛ لذا ما همواره باید تلاش کنیم هم کانون‌های وکلا و هم وکلای‌مان استقلال لازم را داشته باشند و از طرفی هم دستگاه قضایی و نهاد رسیدگی‌کننده باید همان‌طور که گفته شد در همین مسیر حرکت کند؛ چراکه انسجام و حیات اجتماعی جامعه مستقیما به نهاد قضایی کشور وابسته است.

وکلا باید از سطح دانش قابل‌ قبول و روابط اجتماعی مناسبی برخوردار باشند

دکتر نصیرپور سردهائی با اشاره به تهدیدها و چالش‌های نهاد وکالت گفت: هر فعالیتی صرف‌نظر از نوع ماهیت آن در جامعه، همیشه با مشکلات و موضوعاتی مواجه است؛ به نظر من جوامعی که آرامش قابل قبول بر آن حاکم است و تنش‌های اجتماعی‌اش به حداقل می‌رسد، طبیعتاً آسیب‌های صنفی آن هم کاهش پیدا می‌کند. باید توجه کرد که رابطه مستقیم بین خشونت و نوع زندگی مردم و مسائل اقتصادی آنها وجود دارد که باید مسئولان مربوطه در بخش‌های مختلف برنامه‌ریزی لازم را داشته باشند تا در نهایت جامعه‌ای عاری از خشونت داشته باشیم. اما صرفنظر از این موضوع، به هرحال موضوع وکالت چون موضوعی نیست که بین شاکی یا متشاکی موضوع مطرح شود، در نهایت وکیل باید بین آنها نقش‌آفرینی کند، اما تهدیداتی در این بین وجود دارد. برای این مسائل هم می‌توان تدابیر انتظامی را طراحی و حمایت‌های قضایی را تعریف کرد و پرهیز از اقدامات احتمالی داشت یا در مقابل تصمیماتی که وجود دارد از وکلا حمایت کرد.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: از سوی دیگر موضوعات داخلی صنف وکالت هم مطرح است. به عنوان شخصی که مختصری در این حوزه حضور دارم، توقع‌ من از جامعه وکالت، حداکثری است؛ چراکه معتقدم وکلا باید از سطح دانش قابل‌ قبول و سطح روابط اجتماعی مناسبی برخوردار باشند؛ لذا آستانه تحمل اجتماعی‌ آنها هم باید متناسب با موقعیت و شأن اجتماعی‌شان باشد و هرگونه رفتارهای غیرمنطقی را برای جامعه وکالت حتما مفید نمی‌دانم و در درازمدت می‌تواند آسیب زیادی داشته باشد.

فضای داخلی کانون‌های وکلا نباید به سمت جریانات سیاسی پیش برود

وی در عین حال تاکید کرد: فضای داخلی کانون‌های وکلا نباید به سمت جریانات سیاسی پیش برود و طبیعتا به هر میزان کانون‌های وکلا سیاسی شوند، مداخله حاکمیت و دستگاه‌های حاکمیتی در امورات آنها بیشتر می‌شود؛ لذا توقع من از همکاران وکیلم این است که با سعه‌صدر، آرامش و توجه به مسئولیت اجتماعی که برعهده دارند، در این حوزه فعالیت کرده و تلاش کنند ملاحظات سیاسی، مداخله مؤثری در کانون وکلا نداشته باشد.

دکتر نصیرپور سردهائی در ادامه با بیان اینکه کانون وکلا در گذشته با یک مشکل اساسی مواجه بود که شاید ناظر به ساختار کانون است، گفت: نوع تعامل کانون‌ها با دولت‌ها معمولاً از دور بوده است و ما می‌توانیم با تداعی‌های جدید تعاملات گسترده‌ای با دولت‌ها داشته باشیم و خدمات متقابلی ارائه دهیم و از رهگذر این ارتباطات، فرصت‌های مناسبی را برای اعضای کانون (چه در داخل کشور و چه در خارج از کشور) از حیث دفاع از حقوق شهروندان ایرانی داشته باشیم که به لحاظ اقتصادی، برای اقتصاد کانون و وکلا حتما مؤثر خواهد بود. مضافاً اینکه ما باید بپذیریم که تغییراتی در نظام ساختاری و اداری کشور ایجاد می‌شود و کانون‌های وکلا هم پشت‌سر این اقشار و جامعه‌ای که به لحاظ صنفی موضوعات را پیگیری می‌کنند، همراهی لازم را با تغییرات ساختاری در کشور داشته باشند و مقاومت را در مقابل اموری که بدیهی می‌شود، کمتر کنیم.

اخت برنامه‌های مناسب فرهنگی می‌تواند کمک مؤثری به تثبیت و تقویت وکالت و وکلا کند

نماینده سراب و مهربان در مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: به نظرم اگر در ساختار مدیریتی کانون‌های وکلا و همین‌طور روشنگری اعضای کانون، بیشتر فعالیت و فرهنگسازی انجام دهیم، این چالش را می‌توانیم برطرف کنیم. مضافاً اینکه به نظر من همکاری نهاد وکالت و بخش‌های مختلف آن در سرتاسر کشور با فضاهای اجتماعی و رسانه‌ای کشور، به خصوص رسانه ملی باید بیشتر باشد. این همکاری هم در تولید محصولاتی که نقش وکالت را می‌تواند به مردم بیشتر نشان دهد و هم در تبیین مسئولیت‌ها و نیاز اینکه مردم باید در چه سطوح و چه اموری با وکلا در ارتباط باشند لازم است؛ به گونه‌ای که ساخت برنامه‌های مناسب فرهنگی و استفاده از ابزارهای فرهنگی در سال ۱۴۰۴ می‌تواند کمک مؤثری به تثبیت و تقویت موضوع وکالت و وکلا کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا