اخبار قوه قضاییه

در طول سال بیش از ۱۰ مرحله آزمون برای جذب داوران برگزار می‌شود

وکلاپرس- آئین‌ تحلیف ۶۰۰ نفر از داوران و میانجیگران شورای حل اختلاف برگزار شد. حجت‌الاسلام والمسلمین صادقی: تاکنون بیش از ۲ هزار نفر داور حرفه‌ای پروانه فعالیت دریافت کردند

به گزارش وکلاپرس به نقل از خبرگزاری میزان، آئین‌ تحلیف و اتیان سوگند ۶۰۰ نفر از داوران حرفه‌ای و میانجیگران شورای حل اختلاف، روز ۲۸ مرداد ماه با حضور حجت‌الاسلام و المسلمین هادی صادقی رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوه‌قضائیه، علی القاصی رئیس کل دادگستری، غلامرضا مهدوی معاون رئیس کل دادگستری و رئیس شورای‌حل اختلاف استان تهران، علی صالحی دادستان تهران و جمعی از مسئولان قضایی و داوران و میانجیگران استان تهران برگزار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین هادی صادقی رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوه‌قضائیه در این مراسم، با بیان اینکه داوری در اسلام سابقه طولانی دارد، اظهار کرد: به داوران عزیز توصیه می‌کنیم در گام اول برای ایجاد مصالحه تلاش کنند و از صدور رای پرهیز کنند.

وی افزود: داوری غیر از قضاوت است، از این جهت که آزادتر است، اما اگر بخواهیم داوری اعتبار و رواج پیدا کند، چاره‌ای نداریم جز اینکه شرایطی را برای داوری پیش‌بینی کنیم. به همین منظور در دستورالعملی که از سوی ریاست قوه‌قضائیه ابلاغ شد شرایطی را برای داوران در نظر گرفته شد. داوری حرفه‌ای با داوری تفاوت دارد و این برای این است که به نهاد داوری اعتبار ببخشیم.

به قوانین داوری به طور صحیح عمل نمی‌شود

حجت‌الاسلام والمسلمین صادقی تصریح کرد: ۱۱۸ سال است که درباره داوری قانون داریم و یک فصل آئین‌دادرسی مدنی به این موضوع اختصاص یافته که شامل ده‌ها ماده قانونی است، اما به این قوانین به طور صحیح عمل نمی‌شود. در دانشکده‌های حقوق فصل هفتم از آئین‌دادرسی که مربوط به داوری است، توسط اساتید حقوق نادیده گرفته می‌شود از آن می‌گذرند، چون از این حوزه آسیب‌شناسی و آسیب‌زدایی نشده و نهادی وجود نداشته که این عرصه را تقویت و به مردم و جامعه معرفی کند.

وی ادامه داد: بر اساس قانون برنامه ششم توسعه وظیفه ساماندهی حوزه داوری به قوه‌قضائیه سپرده شد و بر همان اساس دستورالعمل رئیس قوه‌قضائیه برای ساماندهی این حوزه ابلاغ شد تا امر داوری به سامان برسد.

بیش از ۲ هزار نفر داور حرفه‌ای در کشور پروانه فعالیت دریافت کرده اند

رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوه‌قضائیه بیان کرد: در سال‌های اخیر این کار با حوصله، مطالعه دقیق و کارشناسی شده در حال پیش رفتن است و تا کنون بیش از ۲ هزار نفر داور حرفه‌ای در کشور پروانه فعالیت دریافت کردند، اما این روند به زودی سرعت خواهد گرفت.

وی با اشاره به اینکه در طول سال بیش از ۱۰ مرحله آزمون برای جذب داوران برگزار می‌شود، یادآور شد: برنامه داریم که در هر ماه به طور مرتب فرایند جذب داور را داشته باشیم و این فرایند همچنان با قوت ادامه دارد. قبلا برای این امر آزمون کتبی داشتیم، اما در حال حاضر به دانش و سوابق افراد و آموز‌ش‌هایی که برای آنان در نظر گرفتیم اکتفا می‌کنیم.

بیشتر بخوانید:

وی تاکید کرد: سرعت کار در استان‌ها رضایت بخش است، اما باید این کار با سرعت بیشتری انجام شود. فرایند جذب، مصاحبه و آموزش‌ها در هر استانی به خود آن استان محول شده است، اما اگر در استانی کانون داوران تشکیل شده باشد باید از ظرفیت این کانون در این زمینه استفاده شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین صادقی اثربخشی این نهاد را مستلزم فرهنگسازی دانست و تاکید کرد: مردم باید با این نهاد آشنا شوند تا به داوران حرفه‌ای مراجعه کنند و برای این فرهنگسازی نیز برنامه‌هایی در دست اقدام داریم.

وی اضافه کرد: باید مزایای داوری برای مردم تشریح شود و مردم این مزایا را لمس کنند. در همین رابطه باید از ظرفیت رسانه‌ها بهره برد و با پخش تیزر‌های و برنامه‌های تبلیغاتی زمینه آشنایی مردم با این نهاد را فراهم کرد.

رئیس مرکز حل اختلاف قوه‌قضائیه با تاکید بر اینکه بخشی از این فرهنگسازی وظیفه دادگستری است، گفت: دادگستری‌ها باید در مواردی که لازم است پرونده‌ها را به داوران حرفه‌ای ارجاع دهند. در اجرای ماده ۴۶۷ آئین‌دادرسی مدنی باید این شرایط را لحاظ کنیم در آنجا آمده است: در مواردی که دادگاه می‌خواهد داور تعیین کن، باید از میان ۲ برابر ظرفیت کسانی را انتخاب کند که حائز شرایط داوری باشند.

وی ادامه داد: تا به امروز شرایط داوری تعیین نشده بود، اما شرایط سلبی داوری در آئین‌دادرسی مدنی وجود داشت، اما از این پس شرایط ایجابی داوری را نیز در اختیار داریم بنابراین قضات باید توجه داشته باشند که پرونده‌ها را فقط به داوران حرفه‌ای ارجاع دهند.

رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوه‌قضائیه در رابطه با موضوع میانجیگری نیز، خاطر نشان کرد: میانجیگری نیز امری است که در قانون آئین‌دادرسی کیفری چند ماده برای آن پیش‌بینی شد که به تصویب هیئت دولت نیز رسید. در این حوزه نیز کار، جدید و نیازمند معرفی به مردم است و هر اقدامی که برای معرفی داوری به مردم انجام می‌شود باید برای معرفی میانجیگری نیز انجام شود.

میانجیگران برخلاف داوران وابسته به دادسرا‌ها هستند

وی افزود: راه‌اندازی کانون میانجیگران در حال انجام است و امیدواریم با تلاش کارکنان شورا‌های حل اختلاف، تشکیل این کانون سرعت بگیرد.

رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوه‌قضائیه گفت: میانجیگران برخلاف داوران وابسته به دادسرا‌ها هستند و در مواردی که پرونده کیفری است به این افراد مراجعه می‌شود.

وی با بیان اینکه در مواردی پرونده از دادسرا یا کلانتری‌ها به این میانجیگران ارجاع می‌شود، اظهار کرد: برای اینکه پرونده‌ها از دادسرا به میانجیگران ارجاع شود لازم است که دادستان‌ها جلسات مشترکی را با بازپرس‌ها، دادیاران و میانجیگران برگزار کنند تا ضمن آشنایی با نحوه کار، ارجاع پرونده به میانجیگران سرعت بیشتری بگیرد.

در پایان این مراسم داوران حرفه‌ای و میانجیگران شورای حل اختلاف استان تهران با انجام مراسم تحلیف و قرائت سوگندنامه پروانه‌های فعالیت خود را دریافت و کار خود را به صورت رسمی آغاز کردند.

منبع: خبرگزاری میزان

‫۳ دیدگاه ها

  1. سلام و خداقوت خدمت سایت پر محتوا و عالی اختبار
    متاسفانه این همه از داوری دم میزنند اما هنوز آزمون داوری و میانجیگری سال ۱۴۰۲ برگذار نشده!!! حدودا یک هفته مانده به آزمون در آبان ۱۴۰۲ ناگهان پیامکی اومد که تا اطلاع ثانویه آزمون لغو شد و هنوز که هنوزه از هیچ مرجعی خبری منتشر نشده که آزمون چه شد! چه میشود! و تکلیف مبالغ واریزی چه شد؟؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا