وکلاپرس– رییس کانون وکلای مرکز دیدار اخیر رؤسای کانون های وکلا با آیت الله رییسی را گامی مهم در بیان دغدغه های متقابل نهاد وکالت و دستگاه قضایی نسبت به همدیگر دانست.
به گزارش وکلاپرس به نقل از خبرگزاری فارس، جلیل مالکی رییس کانون وکلای دادگستری مرکز درباره جزییات دیدار رییس قوه قضاییه با مسئولان کانونهای وکلا اظهار کرد: این دیدار آخرین روز دی ماه با حضور آیت الله رئیسی، رییس قوه قضاییه و همچنین آقای اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه و جمعی از رؤسای کانونهای وکلا از استانهای مختلف برگزار شد. پیش از این گله کرده بودیم که دسترسی ما به رییس قوه قضاییه به نوعی مسدود شده که بعد از آن این نشست برگزار شد و از این بابت از قوه قضاییه تشکر میکنیم.
وی با تأکید بر اینکه این دیدار باید بسیار زودتر محقق میشد، گفت: این دیدار هرچند خیلی دیر انجام شد و ما اولین جلسه خودمان را با رییس قوه قضاییه برگزار کردیم اما دیدار خوب و در عین حال مفصلی بود که در آن به صورت شفاف و صریح، مطالبی که لازم میدانستیم پیرامون دغدغههای نهاد وکالت بیان کنیم را به استحضار آقای رئیسی رساندیم.
بیشتر بخوانید: اداره نظارت بر وکلا دخالت در صلاحیت ذاتی کانون های وکلا است
بررسی موضوع تشکیل اداره نظارت بر رفتار وکلا توسط رییس قوه قضاییه
وی با بیان اینکه نهاد وکالت دغدغه هایی دارد و ما تمام آنها را خدمت رییس قوه قضاییه بیان کردیم، گفت: در آن نشست مراتب اعتراض خودمان را به تشکیل اداره نظارت بر رفتار وکلا در قوه قضاییه اعلام کردیم و گفتیم که تشکیل این اداره هم ضروری نیست و هم اینکه مطابق با قانون نیست؛ چون قانون، نظارت بر رفتار وکلا را به عهده کانون های وکلا گذاشته است. همچنین اختیارات موردی که قانون به قوه قضاییه داده مبنی بر اینکه تخلفات وکلا را به کانون های وکلا گزارش کند، دلیل بر نظارت سازمانیافته نیست. این نکته را به رییس قوه قضاییه عرض کردیم که بنا شد حول این محور بررسی کنند و اقدام لازم را انجام دهند.
مالکی در ادامه با اشاره به تشکر رییس قوه قضاییه از کانون وکلا برای ارسال آیین نامه پیشنهادی لایحه استقلال وکلا، گفت: در دیدار فوق دغدغه های خودمان در حوزه آیین نامه استقلال را هم بیان کردیم و گفتیم؛ ما هیچوقت مخالف بهروزرسانی و نوآوری در بحث آیین نامه لایحه استقلال در چارچوب قانون نبوده و نیستیم. منتها نگرانی ما این است که آن نسخه ای که از کانون ها خارج می شود یعنی بدون نظر ما دچار تغییر و تحول نشود.
رییس کانون وکلای دادگستری مرکز در ادامه سخنان خود اظهار کرد: خدمت آقای رییسی گفتیم که امیدواریم مسیر کنونی یعنی تنظیم آیین نامه توسط کانون ها و ارسال آن به قوه قضاییه و اعلام نقطه نظر احتمالی قوه در خصوص آیین نامه پیشنهادی به کانون برای تهیه پیش نویس بعدی ادامه پیدا کند و در نهایت نسخهای که بعد از مذاکره و گفت و گو و مفاهمه به تصویب نهایی میرسد، همان نسخه ای باشد که به اصطلاح با اراده عمومی کانون های وکلای داگستری سراسر کشور باشد. آقای رئیسی این پیشنهاد را تأیید و تأکید کرد که مرّ قانون در این حوزه باید رعایت شود.
بیشتر بخوانید:
- نقطه عطفی در روابط بین کانونهای وکلا و قوه قضاییه به وجود میآید
- جزئیات دیدار مدیران نهاد وکالت با رییس قوه قضاییه
طرح های مجلس نهاد وکالت و دستگاه قضا را تهدید می کند
مالکی افزود: همچنین در آن نشست دغدغه های خودمان در مورد طرحهایی که در مجلس شورای اسلامی در دست بررسی هستند را مطرح و اعلام کردیم این طرحها قبل از اینکه به نهاد وکالت صدمه بزند، به دستگاه قضا صدمه خواهد زد و ضروری است که قوه قضاییه در این باره ورود کند.
بیشتر بخوانید: طرح اصلاح مواد ۱ و ۷ قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی
وی توضیح داد: از جمله طرح هایی که در مجلس مطرح است و در صورت تصویب نهایی به نهاد وکالت و دستگاه قضا صدمه خواهد زد، طرح تسهیل صدور مجوز کسب و کار و همچنین طرح الحاق یک تبصره به ماده ۵۵ قانون شهرداری هاست و اجازه میدهد که مؤسسات حقوقی توسط اشخاص غیروکیل تشکیل و تأسیس شود و طبق آن افراد غیروکیل خواهند توانست در دادگستری وکالت کنند که متأسفانه فاجعه است.
انتقادات علمی به سند تحول قضایی
مالکی ادامه داد: همچنین در نشست خود با رییس قوه قضاییه و سخنگوی این قوه، از ابلاغ و انتشار سند تحول قضایی صحبت شد؛ اعلام کردیم که این سند، به نوعی آغاز یک تحول بزرگ در دستگاه قضائی و بسیار خوب و مورد تأیید است و در نهاد وکالت هم نکات قوت آن را تأیید میکنند؛ ولی این سند، نکات ضعفی هم دارد.
وی در ادامه با بیان اینکه اعتقاد خود مبنی بر وجود برخی نقاط ضعف در سند تحول را به رییس قوه قضاییه منتقل کردیم، افزود: از جمله نکات قابل نقد سند تحول قضایی در بندهای ۴ و ۵ عامل دوم از مأموریت پنجم این سند است. در بند ۴ سند تحول، تشکیل مؤسسات حقوقی و وکالت توسط آنها آمده که گفتیم از نظر ما این نکته منفی است چون متأسفانه باعث ترویج ثبت و تأسیس مؤسسات حقوقی توسط اشخاص غیروکیل میشود که آقای رئیسی صراحتاً اعلام کرد که ابداً نظر قوه قضاییه این نیست و دیدگاه ما بر این است که اگر مؤسسه حقوقی هم می خواهد تشکیل شود، حتماً توسط وکلای دادگستری انجام شود و به هیچ عنوان اجازه نخواهیم داد که مؤسسه حقوقی توسط افراد غیروکیل تأسیس شود.
زیرساخت های افزایش ظرفیت پذیرش وکیل مهیا نیست
مالکی درباره نقد دیگر کانون های وکلا به سند تحول قضایی که به رییس قوه قضاییه اعلام شد، گفت: نقد بعدی ما درباره بند ۵ بود. به آقای رئیسی گفتیم؛ در کشوری که هنوز بستر افزایش وکیل فراهم نشده، در این بند اعلام کردید که سقف ظرفیت برداشته شود که خطرناک است. هنوز وکالت در کشور ما الزامی نشده و هنوز بیمه خدمات وکالتی راهاندازی نشده و هنوز صندوق معاضدت نداریم و فرهنگ وکالت در کشور وجود ندارد و نه تنها برای استفاده از وکیل فرهنگ سازی نشده بلکه همچنان علیه حرفه وکالت در تریبون های عمومی سیاه نمایی می شود، یک دفعه بیاییم سقف ظرفیت پذیرش وکیل را برداریم، فارغ التحصیل بیکار به وکیل بیکار تبدیل خواهد شد و سرریز آن در قوه قضاییه حس خواهد شد.
وی افزود: رییس قوه قضاییه بعد از شنیدن توضیحات ما در خصوص تالی فاسدهای افزایش ناگهانی ظرفیت پذیرش وکیل، اعلام کرد که تأکید ما بر این است با رعایت همه زیرساخت ها این کار انجام شود. بعد خطاب به ما اعلام کرد که کانونهای وکلا اگر پیشنهاد و اصلاحی یا برای ارتقای سند تحول دارند را به قوه قضاییه اعلام کنند.
منبع: خبرگزاری فارس