جزئیاتی از دادنامه بدوی پرونده حادثه متروپل و مجازاتهای مجرمین
بر اساس حکم دادگاه 75 درصد مسئوليت حادثه متروپل متوجه حسين عبدالباقی است
فهرست
وکلاپرس- نماینده کانون وکلای خوزستان در پرونده حادثه متروپل درخصوص دادنامه صادر شده در پرونده ساختمان متروپل گفت: دادنامه با تفهیم اتهام جنایت شبه عمد منجر به فوت ۴۲ نفر (۳۶ نفر مرد و ۷ نفر زن) و مصدومیت ۱۳ نفر رای صادر شده است.
به گزارش وکلاپرس، وکیل بهنام جلیلیان، نماینده کانون وکلای خوزستان، در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار ما به تشریح جزئیات این دادنامه پرداخت.
۷۵ درصد مسئولیت وقوع حادثه متوجه حسین عبدالباقی است
وی گفت: دادنامه شعبه ۱۰۱ کیفری دو شهرستان اهواز درخصوص حادثه متروپل با تفهیم اتهام جنایت شبه عمد منجر به فوت ۴۳ نفر (۳۶ نفر مرد و ۷ نفر زن) و مصدومیت ۱۳ نفر رای صادر شد. براساس دادنامه مذکور -که هنوز قطعی نشده- ۷۵ درصد مسئولیت وقوع حادثه متوجه مرحوم حسین عبدالباقی به عنوان سازنده و مالک ساختمان شده است.
این وکیل دادگستری گفت: درخواست معاون دادستان عمومی و انقلاب اهواز مبنی بر پرداخت دیات از اموال متوفی مقصر حادثه نیز موضوع شکایت ۴۳ اولیا دم حین الفوت بود که قرار بر پرداخت دیه به اولیای دم و مصدومان شده است.
جلیلیان افزود: این پرونده با حضور وکلایی از کانون وکلای دادگستری خوزستان پیگیری می شود که به صورت رایگان و معاضدت به دفاع از اولیاء دم پرداخته اند.
بیشتر بخوانید:
- توضیحات نماینده کانون وکلای خوزستان درباره دفاعیات وکلای معاضدتی زیاندیدگان در پرونده ریزش ساختمان متروپل
- گزارش کوتاه یک وکیل معاضدتی از جلسه سوم دادگاه متروپل
در نظر گرفتن ۲۵ درصد تقصیر برای مدیران و مسئولین
جلیلیان با اشاره به میزان مسئولیت هر یک از متهمین افزود: درصد تقصیر مدیران و مسئولین در مجموع ۲۵ درصد در نظر گرفته شده است. علاوه بر این هریک از متهمین به تحمل سه سال حبس تعزیری درجه پنج بااحتساب ایام بازداشت گذشته محکوم می شوند. همچنین در راستای جلوگیری از سواستفاده مجدد متهمین از موقعیت شغلی و پیشگیری از وقوع جرایم مرتبط توسط ایشان و لزوم استفاده از ظرفیت های قانونی در جهت تحقق مجازات عبرت آموز مقصرین این حادثه تاسف بار، حکم به انتشار محکومیت قطعی همگی متهمین از طریق رسانه ملی و همچنین دو سال انفصال از خدمات دولتی و عمومی و دوسال منع اشتغال به حرفه مرتبط با مهندسی ساختمان و لغو پروانه اشتغال و محرومیت از عضویت در سازمان نظام مهندسی برای بعضی متهمین صادر شده است.
این وکیل دادگستری در ادامه گفت: آنچه که در این پرونده نباید مورد غفلت قرار گیرد، سرعت و دقت دادسرا و دادگاه در راستای اجرای قانون برای رعایت اصول دادرسی است؛ از آنجا که تشخیص علت یا علل وقوع حادثه جنبه تخصصی دارد، در راستای تشخیص علل وقوع حادثه هیات کارشناسی تعیین گردید و دادگاه نیز در راستای اجرای قانون و نظریه هیات کارشناسی متخصص، اتخاذ تصمیم نمود.
سهل انگاری قوه قانونگذاری و مجریه منجر به تراکم فروشی و مشروعیت بخشیدن به تخلفات ساختمانی شده است
نماینده کانون وکلای خوزستان در پرونده حادثه متروپل ادامه داد: متاسفانه قوه قانونگذاری و مجریه بدون اولویت بندی در تصویب و اجرای قوانین ازجمله تصویب قانون جامع شهری و ساخت و ساز و رفع تشتت قوانین و تصویب اصلاح ماده صد قانون شهرداری و اجرای تبصره ماده ۵۲ قانون بودجه سال ۱۳۶۲ مبنی بر خودکفایی شهرداریها، به نوعی با این سهل انگاری منجر به تراکم فروشی(قانون فروشی) و مشروعیت بخشیدن به تخلفات ساختمانی و در واقع خودزنی اصول شهرسازی است. اینکه قانونی جامع شهرسازی تصویب و اجرایی نمیگردد و شهرداربها بعضا بدون توجه به طرح تفصیلی شهری تراکم فروشی مینمایند اینها بایستی در اولویت قانونگذاری و اجرای قانون باشد.
بیشتر بخوانید:
- تشکیل پرونده برای خانواده چهار قربانی متروپل در کانون وکلای خوزستان/احتمال تشکیل ۵۰ پرونده معاضدتی
- گزارش رئیس کانون وکلای خوزستان از دیدار با دادستان آبادان درباره فاجعه متروپل
تاکید دادنامه بر عدم رعایت تکالیف قانونی و اجتماعی مسئولین
وی افزود: اگر چه نظریه هیات کارشناسی در تعیین میزان تقصیر مسببین با عنایت به قانون شورای عالی معماری و شهرسازی، قانون سازمان نظام مهندسی و آیین نامه اجرایی آن، قانون شهرداری، آیین نامه مالی شهرداری، قانون نوسازی و عمران شهری، آیین نامه حفاظتی کارگاههای ساختمانی و قانون تعاریف محدوده و حریم شهر جای بحث دارد اما همه ما میدانیم حق ایمنی، حق آسایش و حق رفت و آمد آسان و بدون دغدغه در خیابان ازجمله بدیهی ترین حقوق شهروندی است که بایستی مورد احترام قرار گیرد.
این وکیل دادگستری گفت: انتظار میرود نهادهای خدمت رسان شهری پایبند به تکالیف خود باشند.
احکام صادره برای ۲۱ متهم پرونده متروپل
بر اساس اخبار رسمی منتشرشده از سوی قوه قضائیه، جزئیات دیگر احکام متهمان پرونده به شرح ذیل است:
۱- امین تقویفر فرزند عبدالامام بهعنوان رئیس هیئتمدیره شرکت فنی مهندسی صنعت پویان سبز کویر به دو سال منع اشتغال به حرفه مرتبط با مهندسی ساختمان (طراحی، نظارت، اجرا و ارائه هرگونه خدمات مرتبط و…) و لغو پروانه اشتغال و محرومیت از عضویت در سازمان نظام مهندسی محکوم شد. همچنین وی به میزان دو و نیم درصد به منظور پرداخت دیه به اولیای دم متوفیان و مصدومان حادثه در حادثه مقصر شناخته شده است.
۲- امیر اسماعیلیوردنجانی فرزند محمدعلی بهعنوان نماینده فنی و عامل کنترل پروژه از طرف شهرداری آبادان به دو سال انفصال از خدمات دولتی محکوم شد. همچنین وی به میزان دوونیم درصد در حادثه مقصر شناخته شده است.
۳- عبدالرضا نادریانفر فرزند حریش بهعنوان سرپرست وقت دفتر نمایندگی سازمان نظام مهندسی ساختمان آبادان به دو سال منع اشتغال به حرفه مرتبط با مهندسی ساختمان (طراحی، نظارت، اجرا و ارائه هرگونه خدمات مرتبط و…) و لغو پروانه اشتغال و محرومیت از عضویت در سازمان نظام مهندسی محکوم شد. همچنین وی به میزان دو درصد در حادثه مقصر شناخته شده است.
۴- سعید پارسافر فرزند بشیر به عنوان طراح و مشاور سازنده، به دو سال منع اشتغال به حرفه مرتبط با مهندسی ساختمان (طراحی، نظارت، اجرا و ارائه هرگونه خدمات مرتبط و…) و لغو پروانه اشتغال و محرومیت از عضویت در سازمان نظام مهندسی محکوم شد. همچنین وی به میزان دو درصد در حادثه مقصر شناخته شده است.
۵- محمدقنبر دزفولی فرزند محمدحسن به عنوان طراح و مشاور سازنده به دو سال منع اشتغال به حرفه مرتبط با مهندسی ساختمان (طراحی، نظارت، اجرا و ارائه هرگونه خدمات مرتبط و…) و لغو پروانه اشتغال و محرومیت از عضویت در سازمان نظام مهندسی محکوم شد. همچنین وی به میزان دو درصد در حادثه مقصر شناخته شده است.
۶- محمودرضا شیرازی فرزند محمدکاظم، شهردار سابق آبادان به دو سال انفصال از خدمات دولتی و عمومی محکوم شد. همچنین وی به میزان یکونیم درصد در حادثه مقصر شناخته شده است.
۷- حسین حمیدپور فرزند عبدالغنی بهعنوان شهردار وقت آبادان به دو سال انفصال از خدمات دولتی و عمومی محکوم شد. همچنین وی به میزان یکونیم درصد در حادثه مقصر شناخته شده است.
۸- علیرضا بازافت فرزند غلامرضا بهعنوان سرپرست وقت شهرداری منطقه یک آبادان به دو سال انفصال از خدمات دولتی و عمومی محکوم شد. همچنین او به میزان یکونیم درصد در حادثه مقصر شناخته شده است.
۹-عیسی محمدپور فرزند محمدعلی بهعنوان سرپرست وقت معاونت فنی و شهرسازی شهرداری منطقه یک آبادان به دو سال انفصال از خدمات دولتی و عمومی محکوم شد. همچنین او به میزان یکونیم درصد در حادثه مقصر شناخته شده است.
۱۰- خرم مولائی سفیددشتی فرزند امانالله بهعنوان سرپرست وقت شهرداری منطقه یک آبادان به دو سال انفصال از خدمات دولتی و عمومی محکوم شد. همچنین او به میزان یکونیم درصد در حادثه مقصر شناخته شده است.
۱۱- فرهاد میاحی فرزند لازم بهعنوان مدیر وقت شهرداری منطقه یک آبادان به دو سال انفصال از خدمات دولتی و عمومی محکوم شد. همچنین او به میزان یک درصد در حادثه مقصر شناخته شده است.
۱۲- مهدی ذوقی فرزند محمود بهعنوان سرپرست وقت معاونت فنی و شهرسازی شهرداری منطقه یک آبادان به دو سال انفصال از خدمات دولتی و عمومی محکوم شد. همچنین او به میزان یک درصد در حادثه مقصر شناخته شده است.
۱۳- محمد حویزاوی فرزند مجید بهعنوان شهردار اسبق آبادان به دو سال انفصال از خدمات دولتی و عمومی محکوم شد. همچنین او به میزان نیم درصد در حادثه مقصر شناخته شده است.
۱۴- فریبرز دائمالذکر فرزند هرمز بهعنوان مسئول وقت معاونت شهرسازی و ساختمان منطقه یک شهرداری آبادان به دو سال انفصال از خدمات دولتی و عمومی محکوم شد. همچنین او به میزان نیم درصد در حادثه مقصر شناخته شده است.
۱۵- علیرضا بچاری فرزند مرداو بهعنوان سرپرست وقت شهرداری آبادان به دو سال انفصال از خدمات دولتی و عمومی محکوم شد. همچنین او به میزان نیم درصد در حادثه مقصر شناخته شده است.
۱۶- محمدحسن حیاتی فرزند محمدعلی بهعنوان سرپرست وقت معاونت فنی و عمرانی شهرداری آبادان به دو سال انفصال از خدمات دولتی و عمومی محکوم شد. همچنین او به میزان نیم درصد در حادثه مقصر شناخته شده است.
۱۷- امید طهزاده فرزند عبدالامام بهعنوان سرپرست وقت معاونت فنی و عمرانی شهرداری آبادان به دو سال انفصال از خدمات دولتی و عمومی محکوم شد. همچنین او به میزان نیم درصد در حادثه مقصر شناخته شده است.
۱۸- سیدجمالالدین موسوی فرزند سیدابوالحسن بهعنوان مدیرعامل شرکت مهندسین مشاور نقشیاد به دو سال منع اشتغال به حرفه مرتبط با مهندسی ساختمان (طراحی، نظارت، اجرا و ارائه هرگونه خدمات مرتبط و…) و لغو پروانه اشتغال و محرومیت از عضویت در سازمان نظام مهندسی محکوم شد. همچنین او به میزان نیم درصد در حادثه مقصر شناخته شده است.
۱۹- محسن وزیری قناتنوئی فرزند مراد بهعنوان طراحی و مشاور سازنده به دو سال منع اشتغال به حرفه مرتبط با مهندسی ساختمان (طراحی، نظارت، اجرا و ارائه هرگونه خدمات مرتبط و…) و لغو پروانه اشتغال و محرومیت از عضویت در سازمان نظام مهندسی محکوم شد. همچنین او به میزان نیم درصد در حادثه مقصر شناخته شده است.
۲۰- محمدرضا صالحی وانانی فرزند حسن بهعنوان سرپرست وقت دفتر نمایندگی سازمان نظام مهندسی ساختمان آبادان به دو سال منع اشتغال به حرفه مرتبط با مهندسی ساختمان (طراحی، نظارت، اجرا و ارائه هرگونه خدمات مرتبط و…) و لغو پروانه اشتغال و محرومیت از عضویت در سازمان نظام مهندسی محکوم شد. همچنین او به میزان نیم درصد
در حادثه مقصر شناخته شده است.
۲۱- محمد خواجهپور فرزند ابراهیم بهعنوان ناظر وقت سازه به دو سال منع اشتغال به حرفه مرتبط با مهندسی ساختمان (طراحی، نظارت، اجرا و ارائه هرگونه خدمات مرتبط و…) و لغو پروانه اشتغال و محرومیت از عضویت در سازمان نظام مهندسی محکوم شد. همچنین او به میزان نیم درصد در حادثه مقصر شناخته شده است.
همچنین بر اساس حکم صادرشده از سوی دادگاه، ۷۵ درصد دیات از سوی ورثه مرحوم حسین عبدالباقی فرزند محمدحسن پرداخت خواهد شد.
شهردار آبادان چه تخلفهایی انجام داده است؟
هیئت کارشناسان رسمی دادگستری در بررسی پرونده متروپل فصلی را هم به تخلفات شهرداری اختصاص دادهاند. در گزارش تجمعی شهرداری چیزی حدود ۱۳.۵ درصد مقصر رخدادن چنین حادثهای بود که ارکان مختلف آن درگیر بودند. در مجموع و طی این گزارش ۱۵ نفر از مدیران و مسئولان شهرداری آبادان در جریان ساخت این ساختمان مقصر بودند.
در این گزارش آمده که شهرداری آبادان در مرحله صدور پروانه ساخت ساختمان متروپل تخلف کرده است. طبق این گزارش صدور پروانه ساخت بدون انجام مراحل قانونی رعایت مقررات طرح تفصیلی شهر آبادان و اخذ مصوبه کمیسیون ماده ۵ راه و شهرسازی (ضوابط تجدیدنظر طرح جامع مصوب شهر آبادان) یا کارگروه ماده ۸ (آییننامه نحوه استفاده از زمین منابع ملی در مناطق آزاد تجاری از سوی شهرداری آبادان) چند شهردار آبادان در مراحل مختلف ساخت و شهرداران منطقهای صادر شده است.
دومین تخلف شهرداری آبادان در این گزارش اعمال نظارت ناکافی و غیراصولی در زمان ساخت این ساختمان است. در گزارش قوه قضائیه آمده است: «اعمال نظارت ناکافی و غیراصولی از سوی شهرداری آبادان بر پروژه مشارکتی مذکور علیرغم تعهد شهرداری در تعیین و بهکارگیری عامل کنترل پروژه شرکت مهندسین مشاور و یا دستگاه نظارت در پروژه، موضوع ماده ۲۸ قرارداد مشارکت مدنی (دو ملکی) در پروژه احداث مجتمع پارکینگ طبقاتی و تجاری متروپل (الماسشهر)».
سومین تخلف شهرداری در پرونده متروپل عدم اعمال نظارت و کنترل اصولی بر طراحی و مراحل اجرائی پروژه مشارکتی احداث ساختمان متروپل از سوی نماینده شهرداری و عامل کنترل پروژه و عدم اعلام بهموقع نواقص فنی و اجرائی و معایب پروژه و عدم پیگیری نحوه فعالیت یا انصراف مهندسان مشاور و مهندسان ناظر پروژه و درخواست و پیگیری توقف عملیات اجرائی تا رفع نواقص از سوی نامبرده بهعنوان عامل نظارتی شهرداری آبادان در پروژه مذکور است.
چهارمین تخلف شهرداری در ساخت متروپل «عدم اتخاذ تدابیر لازم و مؤثر درخصوص اعمال نظارت شهرداری آبادان و رسیدگی به تخلفات ساختمان از سوی مسئولان وقت شهرداری آبادان (موضوع ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها) بهویژه با توجه به گزارش و درخواست توقف کار مهندس ناظر ساختمان فوق درخصوص مشکلات، خطرات و ناایمنبودن ساختمان» است. ناظر ساختمان در تاریخ ۳۰/۱۰/۱۳۹۹ در نامهای ناایمنبودن ساختمان را گوشزد کرده بود. این مسئله از سوی شهرداری آبادان نادیده گرفته شد. در این گزارش «عدم نظارت مؤثر شهرداری درخصوص جلوگیری از بهرهبرداری برخی بخشهای ساختمان و واحدهای تجاری از صدور پایان کار از سوی شهرداری با توجه به اطلاع شهرداری از مشکلات ساختمان» به عنوان جمعبندی تخلفات شهرداری منتشر شده است. همچنین در متن احکام صادره نامهای «حسین حمیدپور»، «محمودرضا شیرازی»، «محمد حویزاوی» و «علیرضا بچاری» به عنوان شهردارها و سرپرست شهرداری آبادان در زمان ساخت این ساختمان به چشم میخورد.