بررسی عملکرد سامانه سخاوت اسکودا یکسال پس از رونمایی
فهرست
وکلاپرس- سامانه سخاوت اسکودا که یکسال قبل با هدف شفافیت عملکرد وکلا، رونمایی شده بود، با وجود ایراداتی، در برخی بخش ها برای کاربران در دسترس است.
به گزارش وکلاپرس، فاز اول سامانه سخاوت با هدف شفافیت عملکرد وکلا، روز چهارشنبه مورخ ۲۷ دی ماه ۱۴۰۲ در مراسمی با حضور رئیس و هیأت رئیسه اسکودا، روسای ادوار اسکودا و نیز روسای کانونهای وکلای دادگستری سراسر کشور رونمایی شده بود.
همچنین اعلام شده بود: سامانه سخاوت تحت نظارت قوه قضائیه فعالیت خواهد کرد تا مردم از صحت اطلاعات آن اطمینان حاصل کنند. همچنین شرکت پویا رایانه دنا مسئولیت طراحی این سامانه را بر عهده داشته است.
با گذشت یک سال از رونمایی این سامانه، بخش هایی از این سامانه برای عموم افراد در دسترس قرار گرفته است که در ادامه به بررسی عملکرد آن پرداخته ایم.
بیشتر بخوانید:
- توضیحات مدیر داخلی اسکودا درباره دسترسی قوه قضاییه و اتحادیه به سامانه سخاوت
- فاز اول سامانه سخاوت با دامنه sekhavatbar.ir رونمایی شد
- سؤال و ابهام نائب رئیس کانون وکلای آذربایجان شرقی و مرکز درباره سامانه سخاوت
- نماینده بندرعباس در مجلس: با وجود سامانه سخاوت، کانون وکلا باید از ذیل سامانه شفافیت برنامه هفتم توسعه خارج شود
- نائب رئیس اسکودا از راه اندازی سامانه سخاوت (شفافیت عملکرد وکلا) تا پایان مهر خبر داد
در صفحه اول سامانه سخاوت اسکودا قابلیت هایی از قبیل
- جست و جوی وکیل
- جست و جوی کارآموز
- جست و جوی موسسات حقوقی مجاز
- درخواست وکیل
- ثبت شکایت از وکیل و کارآموز
- ارزیابی وکیل و کارآموز
عنوان شده است.
عضویت در سامانه سخاوت اسکودا
جهت استفاده از سامانه سخاوت (به جز بخش جست و جوی وکلا و کارآموزان) می بایست در سایت ثبت نام کنید و برای ثبت نام در سایت نیز نیاز به تعریف نام کاربری و رمز عبور می باشد.
پس از تعریف نام و کاربری دلخواه می بایست برخی مشخصات شخصی از جمله نام و نام خانوادگی، شماره ملی، آدرس و … را وارد کرده و سپس با شماره موبایل احراز صلاحیت شوید.
جست و جوی وکیل در سامانه سخاوت اسکودا
جهت جست و جوی یک وکیل در سامانه می بایست برخی از مشخصات وکیل از جمله نام/ نام خانوادگی و یا کد ملی وکیل را وارد نمایید و سپس در لیست ارائه شده با زدن دکمه جزئیات می توانید اطلاعات کاملی از وکلای دادگستری از جمله شماره پروانه، تاریخ صدور پروانه، نام پدر و … قابل نمایش است:
جست و جوی کارآموز وکالت در سامانه سخاوت اسکودا
مشابه با جست و جوی وکیل در این سامانه، برای کارآموزان نیز با وارد کردن برخی از مشخصات از جمله نام/ نام خانوادگی و یا کد ملی می توانید مشخصات کاملی از کارآموزان را مشاهده کنید. در ادامه نمونه اطلاعات یک کارآموز در سامانه سخاوت ارائه شده است:
موسسات حقوقی مجاز در سامانه سخاوت اسکودا
سومین بخش سایت به معرفی موسسات حقوقی مجاز پرداخته است و صرفا ۱۷ موسسه جقوقی در لیست ارائه شده است که به نظر میرسد ناقص بوده و اطلاعات ارائه شده دقیق و کامل نیست.
درخواست وکیل در سامانه سخاوت اسکودا
این صفحه با پیغامی با عنوان “بازدید کننده گرامی این صفحه به زودی راه اندازی می شود” وجود دارد.
شکایت از وکیل و کارآموز وکالت در سامانه سخاوت
امکان ثبت تخلف وکلا و کارآموزان وکالت نیز در سامانه سخاوت فراهم شده است و هدف از این اقدام بهبود کارایی وکلا عنوان شده است:
برای ثبت شکایت از وکیل و کارآموز وکالت در سامانه سخاوت می بایست روی دکمه وکیل یا کارآموز کلیک کنید و با وارد کردن برخی از وکیل مورد نظر نام وی را در لیست ارائه شده پیدا کرده و سپس دکمه ثبت شکایت را کلیک کنید:
در این مرحله باید شماره پرونده خود را وارد نموده و با بارگذاری کردن مستندات خود، یک یا چند مورد از موارد ثبت تخلف را که شامل موارد زیر است انتخاب کنید:
- دریافت حق الزحمه مازاد
- عدم پرداخت سهم کانون و صندوق
- عدم حضور در دادگاه
- عدم انجام وظایف وکالتی
- فرار مالیاتی
- قبول وکالت طرف دعوی
- عدم تحویل نسخه ثانی وکالتنامه
- عدم تسلیم قرارداد مالی حق الوکاله
- خیانت وکیل به موکل
- افشای اسرار موکل
- بی احترامی و بی نزاکتی
امکان شکایت از وکیل و کارآموز وکالت در سامانه سخاوت فراهم نیست
با این وجود مراحل ثبت شکایت در همین مرحله خاتمه یافته و امکان ثبت فراهم نشده است و با زدن دکمه ثبت، هیچ اتفاقی نمی افتد و همچنین در مرحله پیگیری شکایت نیز با تصویر زیر رو به رو خواهید شد:
ارزیابی وکیل و کارآموز در سامانه سخاوت اسکودا
یکی دیگر از قابلیت هایی که در سامانه سخاوت فراهم شده است، ارزیابی وکلا و کارآموزان است که شما با پاسخ داده به ده سوال به شرح زیر میتوانید هر وکیل و کارآموزی را ارزیابی کنید و از سطح خیلی زیاد تا اصلا، وی را ارزیابی کنید.
مشخص نیست نتایج این ارزیابی برای چه بخشی قابل استفاده خواهد بود و یا ارائه اطلاعات غیر واقعی در این ارزیابی چه پیامد هایی را به همراه خواهد داشت.
مشروح این ده سوال به شرح زیر است:
- دارا بودن تخصص و تجربه لازم در زمینه های حقوقی مرتبط
- توانایی ارائه خدمات حقوقیها کیفیت و توجه به جزئیات
- توانایی ارتباط موثر با موکل و پاسخگویی به نیازهای آن ها
- احترام به تعهدات زمانی و مدیریت بهینه زمان
- توانایی موفقیت در دفاع با پیگیری پرونده ها و دعاوی
- دقت در مدیریت مسائل مالی مربوط به پرونده های وکالت شده
- توانایی انجام تحقیقات دقیق و تحلیل موثر در موضوع پرونده
- رعایت قوانین و مقررات مرتبط با حقوق موکلین
- پیگیری فرآیندهای آموزش و به روز رسانی دانش حرفه ای
- حفظ ارتباطات حرفه ای با همکاران و حقوقدانان
ارتباط با ما / درباره ما؛ غیر فعال
دو بخش ارتباط با ما و درباره ما در سامانه سخاوت اسکودا در حال حاضر و در زمان تنظیم این گزارش غیر فعال است.
بخش پایانی:
پیش از این در بهمن ماه ۱۴۰۲، وکیل امید اسماعیلطهرانی، مدیر داخلی اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران، در گفت و گویی با خبرنگار وکلاپرس اعلام کرده بود: در حال حاضر امکان ارزیابی و شکایت انتظامی فراهم شده است. در فازهای بعدی، تبادل اطلاعات میان کانونها، دسترسی به خدمات الکترونیکی دولت و قوه قضاییه نیز به آن افزوده خواهد شد تا مکاتبات کاغذی منتفی شود.
با گذشت یکسال از رونمایی این سامانه در حال حاضر تنها امکان جست و جوی وکلا و کارآموزان و ارزیابی آن ها فعال است و مشخص نیست اهداف این سامانه تا چه حد تحقق یافته است و مراحل بعدی این سامانه چه زمانی قابل بهره برداری خواهد بود.