اخبار

یک وکیل دادگستری: بسیاری از وکلا تمایلی به پذیرش پرونده‌های مهریه ندارند

وکلاپرس- الهام رحیمی‌فر، وکیل پایه یک دادگستری که دفاع از پرونده امیر مقصود لو (ملقب به تتلو) را بر عهده دارد، در گفت و گویی با خبر آنلاین، قوانین مربوط به مهریه را مورد نقد قرار داده است.

به گزارش وکلاپرس به نقل از خبرآنلاین، مهریه به عنوان یکی از حقوق زنان، همواره یکی از مباحث مطرح در دادگاه‌ها بوده و این بحث، پرونده‌های حقوقی متعددی را طی سال‌های اخیر به خود اختصاص داده است. طرح اصلاح قانون مهریه بر اساس ماده ۱۳۷ آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی از ابتدای مهرماه کلید خورده است. این طرح، دو موضوع “حبس‌زدایی و قضازدایی” را شامل می‌شود. یکی از موضوعاتی که به دنبال باز شدن دوباره اصلاح قوانین مربوط به مهریه در کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس و با هدف جلوگیری از تعیین مهریه‌های سنگین مطرح شده، تعیین «حق ثبت» برای مهریه‌هایی بالاتر از ۱۴ سکه است.

در همین راستا الهام رحیمی‌فر، وکیل پایه یک دادگستری در گفت و گویی که مشروح آن در ادامه آمده است، در نقد قوانین مربوط به مهریه می گوید: بسیاری از وکلا تمایلی به پذیرش پرونده‌های مهریه ندارند.

مشروح این پرسش و پاسخ در ادامه آمده است:

اساس تعیین مهریه و نفقه از کجا است؟

مهریه، نفقه و اجرت‌المثل جز امتیازات و حقوقی است که بعد از ازدواج به زنان تعلق می‌گیرد و این حقوق منشأ کاملا فقهی داشته و جنبه حمایتی نسبت به  زنان دارد. در حال حاضر و با توجه به شرایط جامعه ما و انهدام فرهنگی که با آن مواجه هستیم، با اعمال شدن برخی از حقوق و امتیازات فوق مثل مطالبه و  اخذ مهریه و نفقه در برخی از شرایط در خطر این قرار می‌گیریم که بر خلاف قانون اساسی، اعمال حقی را وسیله اضرار به غیر قرار دهیم و این مسئله‌ای بسیار مهم است.

درست است که مهریه بر اساس قانون حق زن است و به محض انعقاد عقدنکاح مالک تمام مهریه تعیین شده خواهد بود اما گاهی اوقات افراد از این موضوع سوءاستفاده می‌کنند. امروزه مثل گذشتگان رعایت شأن زن در تعیین مهریه لحاظ نمی‌شود و نه واقعیات موجود جامعه را در نظر می‌گیرند و همه خود را هم سطح می‌دانند.

بیشتر بخوانید:

با وجود مهریه‌های فعلی و قوانین موجود یک دیدگاه مادی صرف نسبت به مردان اعمال شده و به نحوی به ایجاد بی‌عدالتی منجر می‌شود؛ وقتی که قوانین مربوط به زن و نفقه وی در ایران مطرح شد اینگونه بود که زن هیچ وظیفه‌ای نسبت به تامین نفقه خود نداشت و وقتی چنین حمایتی برای زنان مطرح بود زنان هیچ مسئولیت کاری نداشتند اما در حال حاضر زنان هم با دنبال کردن هدف برابری با مردان، در اجتماع به کارهای مختلف اشتغال دارند. هر چند حق و امتیاز نفقه از جمله حقوق حمایتی خاص در حق زنان است لکن بنظر می‌رسد بهتر است بین زنان شاغل و خانه دار تفکیک قایل شویم و مردان را تحت هر شرایطی مکلف به پرداخت نفقه نکنیم که این تکلیف توام با اشتغال زنان عملا از مصادیق بی عدالتی است.

بحث مهریه و نفقه در دیگر کشورهایی که قوانین مثل ایران دارند، چگونه است؟

در بسیاری از کشورها زنان به اندازه‌ مردان جهت تأمین هزینه‌های زندگی تکلیف دارند و چیزی به عنوان نفقه و مهریه مطرح نیست. در گذشته مهریه‌ای که برای زن تعیین می‌شد ییشتر باعث استحکام خانواده بود و امروز در موارد بسیاری برعکس است و بیشتر باعث از هم گسیخته شدن خانواده‌ها می‌شود و بسیاری از وکلا مدت‌های طولانی است که تمایلی به پذیرش پرونده‌های مربوط به خانواده و مهریه ندارند و به این نتیجه رسیده‌اند که پرونده‌های این چنینی با وجود مهریه‌های تعیین شده و نحوه برخورد برخی زنان با آن به سمت بی‌عدالتی رفته و یک ظلمی در حق قشری از جامعه می‌شود و این البته تنها مربوط به مشکلاتی که قوانین مربوط به مهریه دارند نیست و بیشتر به فرهنگ جامعه امروز ما که بر همه قالب شده مربوط است.

با دیدن برخی از زوجین در حال جدایی و یا آن‌ها که طلاق گرفته‌ و مردان که در حال پرداخت مهریه هستند، می‌بینم که زنان ما از ماهیت وجودی و شأن واقعی خودشان فاصله گرفته‌اند و این مسئله از آن جهت که بنیان خانواده را سست می‌کند به شدت خطرناک است و این وضعیت در شأن زنان نیست؛ لذا دون شأن زنان ماست که اینگونه رفتار کنند.

چه مواردی باید در اصلاح قوانین مهریه مورد نظر مجلس باشد؟

این روزها شنیده‌ایم که نمایندگان مجلس شورای اسلامی طرحی در خصوص اصلاح مهریه را در دست بررسی دارند و حتما باید به این مسئله هم توجه کنند و درست است که مهریه یک حق قانونی و شرعی است اما باید راهکارهایی را هم برای زوجینی که به مشکل می‌خورند در نظر گرفته شود که کسی از در تحقق این حق سوءاستفاده نکند. البته نباید فراموش کرد که مهریه حق شخصی افراد است و خیلی نمی‌توان ورود کرد اما با توجه به شرایط فرهنگی که به جامعه ما تحمیل شده است باید موارد بسیاری را برای اصلاح مورد توجه قرار بدهند.

سال‌هاست که «حقوق زن» در دستان بسیاری از افراد به عنوان ابزار قرار گرفته و گاهی برای دیده شدن از این ابزار نهایت سوءاستفاده را می‌برند؛ در حالیکه از ابتدا حقی از زنان در این‌باره  تضییع نشده بود که حالا کسی بخواهد در احقاق این حق تلاش کند. شأن زن در قرآن به گونه‌ای آمده که گاهی الگوی مردان و زنان قرار گرفته و در بسیاری آیات هم شأن نیز قرار گرفته‌اند.

ما زنان با جمله فریبنده “برابری زن با مرد” از شرایط قبلی خودمان که زنان شاغل نبودند و مسولیتی نداشتند و زندگی راحت‌تر و بی‌دغدغه‌تری داشتیم جدا شدیم و یک تکلیف و فشار مضاعفی را بر زنان تحمیل کردیم.

بیشتر بخوانید:

این وسط چه ظلمی به مردان شده است؟

وقتی که زنان مثل مردان در جامعه در حال کار و اشتغال هستند و اگر معتقدیم که زنان با مردان برابر هستند، آیا این از عدالت به دور نیست که تکلیف نفقه زنان بر عهده مردان است؟ پس اینگونه مردان از حقوق کمتری نسبت به زنان برخوردار هستند و وقتی حرف از برابری زنان و مردان زده می‌شود باید در همه زمینه‌ها لحاظ شود.

البته نباید فراموش کرد که مهریه حق شخصی افراد است و خیلی نمی‌توان ورود کرد اما با توجه به شرایط فرهنگی که به جامعه ما تحمیل شده است باید موارد بسیاری را برای اصلاح مورد توجه قرار بدهند.

مواردی را در دادگاه‌ها داریم که زن به دلیل ارتکاب جرمی مجرم شناخته شده است اما چون زن است، با وجود محکومیت از قاضی تقاضای تخفیف می‌شود و در اینجا اصلا به موضوع برابری زن و مرد که همواره از آن دم می‌زنند، توجه نمی‌شود و این عین یک ظلم آشکار در حق مردان است که نتوانند به صرف مرد بودن از ارفاقات قانونی استفاده کنند و با شدت هم با ایشان برخورد می‌شود.

چه باید کرد و پیشنهاد شما چیست؟

دغدغه بسیاری از ما وکلا این است که جهت برقراری عدالت و اجرای درست قوانین به مردم و دستگاه قضایی کمک کنیم و نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم باید برای اصلاح قوانین مربوط مهریه و نفقه و… به طور کامل و جامع همه موارد را مورد توجه قرار بدهند.

در حال حاضر همه تکالیف بر عهده مردان و کلیه حقوق متعلق به زنان است که با عدالت در تضاد است و اگر بنابر اصلاح قوانین مربوط به مهریه است باید مردان را هم مدنظر قرار بدهد و قوانین عادلانه به تصویب برسند.

منبع: خبرآنلاین

‫۱۰ دیدگاه ها

  1. مهریه حق قانونی زن و به قول خود این وکیل برای حمایت از زن است، برای جلوگیری از فققر و فحشای زنان است، همین الانشم نصف زنانی که دادگاه می روند در عمل مهریه نمی گیرند چون مرد ندارد و یا نمی پردازد، بیشتر زنان هستند که مورد ظلمند و چیزی که خود مرد قبول کرده نیاز به فکر حکومتی ندارد، خودش باید زمان قبول، جیبش را در نظر بگیرد… مگر برای مابقی بدهی ها مثل بدهکاران بانکی با رباهای بانکی، حبس زدایی شده؟ چرا به زن که می رسید انقدر فکر نپرداختن هستید؟ بجاش برای سودهای بانکی بی دلیل و سود روی سود و حبس زدایی آنها فکری بکنید…

    1. سکه ۵۰ ملیونی خیلی اغواکننده است مخصوصا برای بعضاکه هیچ تعهدی به زندگی مشترک ندارن ابزار فشار برای فرارازتعهد ودرپی اون فروپاشی ساختار خانواده است که تبعات اون فراوانی بچه های طلاق وفساد اخلاقی که همه ازش مطلعن .

  2. سلام. درسته که مهریه حق شخصی زنان است ولی قانون درباره مهریه نسبت به مردان خیلی سختگیر است برای مثال در پرداخت مهریه قاضی مهلت کمتری نسبت به بدهی های دیگر می‌هد مثل بدهی اجاره بدهی بانکی و…
    قانون باید حقوق و وظایف زنان شاغل را از حقوق و زنان خانه‌دار جدا کند. مردان چرا باید بعد ازدواج نصف اموال خودش را به زن بدهد؟ مردان چرا باید نفقه زن و بچه‌ها را بدهد؟ مردان چرا هزینه اجاره خانه، هزینه آموزش بچه‌ها، را بدهد؟ در حالی که زنان خود را برابر با مردان میدونن و برای خود شاغل هستند و مثل دیگر زنان خانه‌دار نیستند.

  3. مهریه هم در شرع و هم در قانون به زن تعلق میگیرد و همه زن ها می‌توانند آن را دقیقا مثل طلب دریافت کنند ولی متاسفانه الان به عنوان منبع شغل و درآمد زن ها استفاده شده است تا وقتی که مرد را فریب می‌دهند و امضا از مرد میگیرند حرف از زندگی مشترک میزنند ولی پای پول به وسط میآید و مرد ها باید خونه تهیه کنند نفقه بدهند مهریه بدهند شب و روز کار کنند و با ابزاری که دست زنان هست توهین بشنوند تحقیر شوند و آخر مجرا زن ها طلب کار شوند!!!

  4. واقعا زن ها هم شاغلند هم نفقه و مهریه و خرج عروسی و طلا همه به دوش مرد است از طرفی حجاب را رعایت نمی‌کنند و کسی دیگه جرآت ازدواج ندارد

  5. سلام عرض ادب
    نظرات دوستان را مطالعه نمودم وحق دارند ،ناگفته نماند که بنده خانم هستم که همیشه عقیده ام براین بود که کاملا اشتباه مهریه را زیاد بگیرند وباید مثلا پنج تا سکه به نیت پنج تن باشه .مهریه ام را پنج تا سکه گرفتم ..حتی درابتدای شروط ازدواج قرار براین شدکه درزندگی مشترک هرچیزی خریده شدنصف کنند ..حتی هنگام خریدن خانه خودرویی را که از شخص خودم بود فروختم وروی پول خرید خانه گذاشتم .وبا وجود هیجده سال. زندگی وسه فرزند مشترک یکبارهم درروی همسرم گل نشدم که چرا نصف خانه واموال رابنامم نزده وهمیشه معتقد بودم که مرد خودش باید اشداالرضا واشوازه دل چیزی را ببخشید …یه جورایی بخواهی با زورومتوسل شدن به دعوا ودرک بخواهی مالی را بنامت بزنه کار اشتباهی هست ولی متاسفانه بعد از فروختن ماشینم ،صدو هشتاد درجه تغییر رویه دادند ویه جورایی که من سواره وشما ها پیاده برید شکایت کنید کدوم ماشین …وهمان قباله کم را مورد سوء استفاده قراردادند ونه نصف اموالی که بنابر قول شخص خودشان قراربودکه بنام بزند..کاملا حاشا نمودند وبی خیال شدند که اصلا چنین شرطی نبوده …
    حتی حقوق هم میگیرند میگذارند چاک جیب شون وهرچه دلخواه خودشون هست هزینه می کنند وتز شون اینکه من وسه تا بچه بریم برای نفقه شکایت کنیم .واقعا اینکه طرف مقابل از فهم وشعور اجتماعی وکمالات وشخصیت خانوادگی واصالت وانسانیت ،وجدان وجوانمردی ،انصاف و حرام وحلال برخودارباشه خیلی مهمه …حالا هرچه هم که به نظر من مهریه خیلی کم باشه ..یا مهریه زیاد باشه وقتی طرف ایمان ،وجدان ،انسانیت وانصاف وجوانمردی نداشته باشه …کارخودش را میکنه …من معتقدم که خدا هرچی به انسان میده بهترین وعالی ترینش را سرراه آدم قراربده …
    با تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا