یادداشت

یادداشت رئیس کانون وکلای سمنان درباره چهار چالش نهاد وکالت در سال ۱۴۰۱

یادداشت وکیل سید محسن ترابی به مناسبت هفتادمین سالروز استقلال کانون وکلا

وکلاپرس- رئیس کانون وکلای دادگستری سمنان در یادداشتی که به مناسبت هفتادمین سالروز استقلال کانون وکلای دادگستری به رشته تحریر درآورده، از ۴ چالش نهاد وکالت در سال ۱۴۰۱ یاد کرده است.

به گزارش وکلاپرس، وکیل سید محسن ترابی در این یادداشت با اشاره به چالش ها و هجمه های وارده بر نهاد وکالت، بر ضرورت ایفای نقش جامعه وکالت در تحقق تحول قضایی و تصویب و تهیه لوایح قانونی تاکید کرده است.

متن کامل یادداشت که در ویژه‌نامه هفتادمین سالروز استقلال کانون وکلای دادگستری ایران با عنوان «وکیل مردم» و توسط روابط عمومی اسکودا منتشر شده، به شرح ذیل است:

۴ چالش نهاد وکالت در سال ۱۴۰۱

چالش‌های نهاد وکالت در سال ۱۴۰۱ و نقش کانون وکلا در تدوین اثربخشی اصول دادرسی منصفانه و عدالت قضایی از چند منظر قابلیت تحلیل و اشاره دارد:

۱- تبصره ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری از یکسو و همچنین نحوه اجرا سلیقه‌ای آن در محاکم کیفری از سوی دیگر

۲- تصویب قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار و فراتر از آن، نحوه اجرای این قانون

۳- وضع آیین اجرایی لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب ۱۴۰۰/۴/۲

۴- وضع بند (د) ماده ۸ قانون لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری در باب پذیرش برخی از افراد در نهاد وکالت بدون شرکت در آزمون که موجب تضعیف این نهاد شده است.

این موارد به نوعی چالش‌های نهاد وکالت در سال ۱۴۰۱ به شمار می‌آید.

نقش کانون وکلا در تدوین و اثربخشی اصول دادرسی منصفانه و عدالت قضایی

در خصوص نقش کانون وکلا در تدوین و اثربخشی اصول دادرسی منصفانه و عدالت قضایی نیز می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

۱- تشویق و ترغیب همکاران وکیل و ایجاد بستر مناسب جهت حضور در نهاد قانون‌گذاری کشور (مجلس شورای اسلامی)

۲- اهتمام کافی جهت ارائه راهکارهای مناسب در قالب متون اولیه قانونی و ارائه آن به کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس و ارتباط مناسب و شایسته با این نهاد تاثیرگذار در تصویب قوانین و مقررات.

۳- همکاری و تبادل نظر با سیستم‌های آموزشی و دانشگاهی کشور در جهت آگاهی شهروندان از حقوق اولیه و تکالیف خود در برابر افراد و جامعه.

بیشتر بخوانید:

۴- ایجاد تکلیف برای تمامی کانون‌های وکلای دادگستری کشور جهت جذب وکلا با مرتبه علمی استادیار به بالا با هدف تصویب مجله علمی و پژوهشی بابت ارائه مقالات علمی جهت ترویج اصول دادرسی منصفانه و عادلانه.

۵- نظر به اینکه در خصوص موضوعات واحد، آراء متفاوت از سوی شعبات تجدیدنظر صادر می‌شود که نتایج آن باعث تضییع حقوق افراد و بدبینی نسبت به دستگاه قضایی و کانون شده است، لذا ضرورت دارد همکاری کانون وکلا با دستگاه قضایی به صورت متقابل برقرار شود تا نسبت به رفع ایرادات و تصمیم واحد نسبت به موضوع مشابه اعمال شود.

نقش اساسی جامعه وکالت و قوه قضائیه در تصویب و تهیه لوایح قانونی

اما باید یادمان باشد که نهاد وکالت در تحقق تحول قضایی و تضمین صیانت از حقوق مردم در محاکم قضایی نیز وظایفی برعهده دارد و به نظر می‌آید که جامعه وکالت و قوه قضائیه به عنوان دو نهادی که در اجرای قانون نقش اساسی دارند، می‌بایست در تصویب و تهیه لوایح قانونی برای ارسال به مجلس نقش اساسی را ایفا کنند؛ چراکه این دو نهاد در زمان اجرای قوانین صراحتاً متوجه نقایص و اشتباهات قانون می‌شوند.

از طرفی این دو باید از تصویب قوانین موازی که کارایی ندارند و اساساً هیچ خروجی خاصی را نمایان نمی‌کنند نیز جلوگیری به عمل آورند که این موضوع را در بحث مقررات‌زدایی به وضوح می‌توان دنبال کرد؛ چراکه برخی از قوانینی که در مجلس تصویب شده عملاً مناسب اجرا کردن نیستند و بایستی از آنها صرف‌نظر کرد. لذا با گذر از این موضوع که کمیسیون‌های مختلف باید برای تصویب لوایح از مشاوره‌های وکلا، حقوق‌دانان و قضات استفاده کنند، نمایندگان مجلس هم باید در این راستا با وکلا و نخبگان حقوقی در این زمینه مشورت کنند.

وجهه جامعه وکالت نیاز به ترمیم دارد

اما در پایان لازم است تا به لزوم ترمیم جایگاه اجتماعی نهاد وکالت هم اشاره کنم. در این خصوص روسای کانون‌های وکلای دادگستری سراسر کشور و همچنین اعضای هیئت مدیره و اتحادیه سراسری کانون‌ها می‌بایست از تمام ظرفیت خود برای ارتقای نهاد وکالت استفاده کنند؛ چراکه به نظر می‌آید وجهه جامعه وکالت به نوعی از طرف حاکمیت و مردم تخریب شده و به هر حال نیاز به ترمیم دارد و ضرورت ترمیم این موضوع به چشم می‌آید.

از سوی دیگر روسای کانون‌ها باید در ساختار قضایی در مورد جایگاه وکالت، نقش وکیل در پرونده‌های مختلف به ویژه ضرورت حضور وکیل در راستای جلوگیری از اطاله دادرسی و همچنین تشکیل پرونده‌های متعدد تلاش کنند. جامعه وکالت نیز باید در این زمینه تلاش کند و در این مورد فرهنگ‌سازی شود تا این مشکل ترمیم شود. در نهایت باید بگویم که وکلا در برخورد با موکلان و احقاق حق ایشان باید تلاش ویژه انجام دهند و در قبال ایشان همانند یک سفیر و حامی ایفای نقش کنند.

منبع: روابط عمومی اسکودا

‫۳ دیدگاه ها

  1. با سلام و خدا قوت بر تک تک اعضای کانونهای وکلای سراسر کشور همچنین با عرض ادب بر تصمیم گیران عرصه وکالت و قانونگذاری عادلانه را در قانون و چه به ثمر رساندن قانونهایی که به نام و نفع مردم هست و راهگشایی برای اینده سازان این مملکت بدست راهگشایان و گره گشایان.
    واما فقط یک گلایه چه از کانونها و چه از پیکره عظیم و تصمیم گیر و تصمیم ساز و قانون ساز قوه قضائیه مردم و تحصیلکردگان انتضار مصمم داشتند و دارند که لااقل قانون تسهیل را در مرجع عدلیه بکار بگیرند و این امتحان بی سوادی و بی سواد پروری را در جذب وکلای تازه در عرصه وکالت با انرژی برای همیشه مثل زمانهای سال ۱۳۷۲ و قبل و بعد از ان تا زمانی که دست مافیا و امضاهای طلایی این قوه سالم را نیز با هم هم خلط کرده و گاملا اشاعه و ترویج بی سوادی میکنند
    امید میرود که حداقل این قوه قانون تسهیل را برای کسب و حفظ ابروی علم حقوق و برای احیای شجاعت حقوق و برچیدن ازمون مسخره حقوق قدمی موثر بردارن..باشد که قلم و امضای طلایی و وووو از این نهاد عدالت برداشته شود..اگر این اقایان که مدعی امتحان هستن حداقل انتضار میرود با جوانان ما و با خبره گان ما لااقل خود را در محک امتحان قرار دهند نه اینکه فقط را جوانان حقوق خوانده را ببندن
    بامید انروز عادلانه

  2. سلام خدمت آقای دکتر ترابی ریاست محترم کانون تازه تاسیس سمنان ، قطعا مستحضر هستید که ماده ۸ قانون لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری از چندین بند تشکیل شده است اینکه حضرت عالی فقط افرادی را که مشمول بند دال میشوند را مورد نقد و یا حتی به عنوان چالش کانون وکلا میدانید از انصاف به دور است ، مگر افرادی که شامل سایر بند های ماده ۸ هستند موجب تحکیم نهاد وکالت هستند که افراد شامل بند دال موجب تضعیف نهاد وکالت میشوند؟؟؟؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا