وکلاپرس- وکیل عبدالصمد خرمشاهی نامزد سمت ریاست در اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران ضمن نقد و بررسی چالش های فعلی اسکودا به معرفی برنامه های خود پرداخت.
به گزارش وکلاپرس، انتخابات هیات رئیسه و بازرسان اسکودا ۲۴ آبان ۱۴۰۲ به میزبانی کانون وکلای هرمزگان در شهر کیش برگزار خواهد شد.
در این انتخابات مجموعا ۴۰ وکیل دادگستری از میان مدیران فعلی و سابق نهاد وکالت داوطلب شدهاند که از این میان ۱۲ نفر برای تصدی منصب ریاست اسکودا نامنویسی کردهاند.
بیشتر بخوانید:
وکیل عبدالصمد خرمشاهی، عضو کانون وکلای دادگستری مرکز، در گفت و گو با خبرنگار وکلاپرس به نقد و بررسی چالش های فعلی اسکودا و تشریح برنامه های خود پرداخت.
شرح این گفتگو در ادامه آمده است:
وضعیت فعلی اسکودا و عملکرد مدیران را چطور ارزیابی میکنید؟
در مقدمه باید عرض کنم که شکی نیست که مدیران -چه مدیران فعلی و چه مدیران پیشین- تلاش کرده اند که اسکودا جایگاه وقعی خودش را پیدا کند اما به نظر می رسد در یک دیدگاه کلی، اسکودا نتوانسته است جایگاه خود را در جامعه و حتی میان کانون های وکلا و جامعه وکلا به دست آورد.
جایگاه اصلی اسکودا بسیار فراتر از وضعیت فعلی است.
اسکودا از گذشته درگیر چالش های متعددی بوده است و بیشتر تلاش مدیران فعلی این بود که بتوانند استقلال نیم بند کانون های وکلا را حفظ کنند؛ متاسفانه قوه مقننه و قوه قضاییه برخورد و رویکرد مناسبی نسبت به نهاد وکالت نداشته اند.
مقررات تصویب شده عموما در جهت تضعیف کانون های وکلا بوده و هیچ کدام در راستای تقویت و تاکید بر لزوم استقلال نبوده است. تنها ماده قانونی مصوب در جهت تکریم وکلا، ماده واحده سال ۱۳۷۳ بود که وکیل را در مقام دفاع هم شان قاضی است که البته همین موضوع در عمل اجرایی نشد.
در چندماه اخیر به طور آشکار مشخص شده که نمایندگان مجلس علیه نهاد وکالت هجمه وارد کرده اند.
چرا اسکودا نتوانسته است به جایگاه اصلی برسد؟
عوامل متعددی در این زمینه وجود دارند؛ برای مثال، هیچ گاه برای جذب حداکثری حمایت وکلا اقدامی صورت نگرفته است.
۲۸ کانون وکلا در ایران فعال است و هرکدام وکلای بسیاری دارند. متاسفانه از سرمایه عظیم وکلا کمتر استفاده نمیشود. با توجه به تعداد وکلا، آنها می توانند در کشور جریان ساز باشند.
بیشتر بخوانید:
به نظر شما چالش های فعلی اسکودا چیست؟
از همه مهم تر حضور پرشمار دانش آموختگان حقوق است که به معضلی برای حاکمیت تبدیل شده است.
با افزایش پذیرش دانشگاه ها و به تبع آن تصویب قوانین جدید بدون اینکه برنامه ریزی برای آینده آنها داشته باشیم، صرفا دانش آموختگان بیکار را به وکلای بیکار تبدیل کرده ایم.
چه برنامههایی برای سمت ریاست اسکودا دارید؟
تاکید میکنم که نه من و نه سایر همکاران نمی توانیم مدعی ایجاد تحول از طریق برنامه هایمان باشیم.
هرچقدر هم برنامه های مدون و پیشرفته -آن هم نه از ناحیه شحص بلکه با کمک فکری سایر پیشکسوتان وکالت- باشد، باتوجه به مشکلات موجود، راه به جایی نخواهد برد؛ چرا که مسیر هموار نیست.
لذا اعلام اینکه بخواهیم تحول ایجاد کنیم فقط ادعاست. تا زمانی که مشکلات اصلی از بین نروند، عالی ترین برنامه ها هم ولو با حمایت جمعی پیشکسوتان نتیجه نخواهد داشت.
مشکل اصلی چیست و چطور رفع خواهد شد؟
مشکل اساسی، نوع نگرش حاکمیت به جامعه وکالت است.
برای حل این مسئله لازم است که نگرش حاکمیت به جامعه وکالت را تغییر دهیم و ضرورت استقلال کانونها را برای آنها تبیین کنیم.
راهکارهای زیاد و متنوعی برای حل این مشکل داریم که مهمترین آن تعامل صحیح با قوای حاکم به ویژه قوه قضاییه است.
بیشتر بخوانید:
به نظر شما مدیران در مواجهه با چالشها بایستی چه رویکردی داشته باشند؟
همانطور که پیشتر عرض کردم، رویکرد مدیران اسکودا باید جذب مشارکت حداکثری وکلا باشد تا با پشتوانه قوی بتوانند اقدامات موثری داشته باشند.
در انتخاب مدیر باید به این مسئله دقت کنیم که کاندیدا خاک عرصه وکالت را خورده باشد. سابقه وکالتی و تجربه مدیریتی وی روشن باشد.
رویکرد شما درخصوص شفافسازی و تعامل با رسانهها چه خواهد بود؟
دنیا، دنیای رسانه است و تشکیلاتی که از رسانه استفاده نکند، در حاشیه قرار خواهد گرفت.
اسکودا باید بیشترین تعامل را با رسانه ها داشته باشد. ارتباط با دنیای رسانه، شما را خواه ناخواه به سمت شفاف سازی سوق می دهد.
متاسفانه در دوران فعلی کمتر شاهد ارائه گزارش از سوی اسکودا بوده ایم.
رویکرد شما در مواجهه با قوای مجریه و مقننه چگونه خواهد بود؟
نمی توان خود را از قوه مقننه و مجریه دور نگه داریم. لازم است در کنار حفظ همین استقلال نیم بند، نهایت تعامل و همکاری را داشته باشیم.
البته تاکید میکنم تعامل به معنای تسلیم، پذیرش بی چون و چرا و نگاه از بالا به پایین نیست. کانون های وکلا به طور غیرمستقیم زیرمجموعه قوه قضاییه هستند و لذا مدیران از تیغ گزینش دادگاه عالی انتامی قضات رد میشوند و لذا هرچه تعامل بیشتر باشد، امکان حل مشکلات و رایزنی بالاتر خواهد رفت.
بیشتر بخوانید:
به نظر شما در حال حاضر مهمترین مسئله صنفی وکلا چیست؟
به نظرم مهم ترین دغدغه صنفی وکلا، مسائل مالی است.
هزینه حق عضویت و صندوق حمایت و… برای برخی وکلا و کارآموزان معضل شده است و باتوجه به افزایش ظرفیت پذیرفته شدگان، روز به روز بدتر خواهد شد.
رویکرد شما درخصوص وکلای در معرض خطر چیست؟
معتقدم هرگز نباید نسبت به این وکلا بی تفاوت باشیم. گفتگو و رایزنی با مسئولین راه حل موثری است.