اخبار مجلس شورای اسلامی

طرح الحاق پنج ماده به کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات‌های بازدارنده)

طرح الحاق پنج ماده به کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات‌های بازدارنده)

مقدمه (دلایل توجیهی):

پدیده تولید، تکثیر، واردات، خرید و فروش، نگهداری و گردانیدن حیوانات وحشی، غیرمتعارف، مضر و خطرناک در حال تبدیل شدن به یک معضل و مشکل مخرب اجتماعی است.
براساس اعتراضات، شکایات و مراجعات فراوان مردمی به مراکز قضائی، امنیتی و انتظامی، این پدیده تا کنون باعث بروز مشکلاتی از قبیل موارد ذیل گردیده است:

  • دلهره، اضطراب، هراس و ترس از حیوانات مزبور، باعث آزار و اذیت، فشارهای عصبی، صدمات روحی و روانی و مزاحمت برای بسیاری از شهروندان، بهویژه سالمندان، کودکان و بانوان گردیده است، به نحوی که در بعضی از موارد منجر به تصادف، زمین خوردن، آسیب جسمی، سکته و یا سقط جنین شده است.
  • سلب آسایش و آرامش روانی همسایگان بهویژه در محیطهای آپارتمانی و بروز نزاع و درگیری بین مردم، همسایگان و حتی اعضاء خانوادهها ایجاد کشمکش، اختلاف و درگیری بین مالکان و مستأجران، ساکنین و مدیران مجتمعهای مسکونی، مشتریان و کسبه و مدیریت و نگهبانی مراکز تجاری و فروشگاهها، مراکز و شبکههای حمل و نقل عمومی، مراکز بهداشتی و درمانی و اماکن عمومی.
  • تحمیل هزینه های سنگین خرید، مراقبت و نگهداری حیوانات یادشده بر اقتصاد جامعه و خانواده ها
  • آلوده سازی، نجس کردن و ایجاد مشکلات بهداشتی در اماکن و معابر عمومی
  • تغییر تدریجی سبک زندگی ایرانی و اسلامی و جایگزینی انس، احساسات و روابط عاطفی با حیوان به جای روابط انسانی و خانوادگی
  • تسری، انتقال و فراگیری بیماریهای فراوان مشترک بین حیوان و انسان مانند:

بیماریهای عفونت قارچی، حساسیت و آلرژی، عفونتهای باکتریائی، ویروس هاری و سایر بیماریهای ویروسی که از طریق تنفس، بزاق دهان، ادرار، مدفوع، شوره سر و بدن و موی حیوانات، که به دلیل معاشرت و درهم تنیدگی زندگی انسان و حیوانات، به انسان منتقل و تسری پیدا مینماید.

امضاکنندگان طرح:

حسینعلی حاجی دلیگانی – محمدرضا احمدی سنگر – سیدمحمد پاک مهر – محمدقسیم عثمانی – علی خضریان – سیدمحمود نبویان – سیدمحسن موسوی زاده – امیرحسین بانکی پورفرد – علیرضا عباسی – محمد رستمی – فرامرز شاهسواری – رمضان رحیمی دشتلوئی – محمد خوش سیما – علی اکبر علیزاده – کامران غضنفری – سیدعلی یزدی خواه – حبیب قاسمی – نصراله پژمان فر – مهدی کوچک زاده – مجتبی رحمان دوست – ابراهیم عزیزی تهران – هوشنگ هادیان پور – حسین حق وردی

طرح الحاق پنج ماده به کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات‌های بازدارنده)

ماده ۱- یک ماده به عنوان ماده (۶۸۸مکرر ۱) به کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده) مصوب ۱۳۷۵/۳/۲ به شرح زیر الحاق میشود:

ماده ۶۸۸مکرر ۱- نگهداری، پرورش یا تکثیر حیوانات اهلی و یا وحشی در آپارتمانها، اماکن آموزشی، ورزشی یا مجمتعها اعم از مسکونی، تجاری یا اداری جرم است و مرتکب به مجازات نقدی درجه شش محکوم میشود. در صورت تکرار، مجازات نقدی یک درجه تشدید و مرتکب به محرومیت اجتماعی درجه شش نیز محکوم میشود.

تبصره ۱- در صورتی که نگهداری حیوانات مذکور در اماکنی غیر از اماکن مذکور در این ماده موجب آزار و اذیت دیگران شود، مشمول مجازات این ماده است.

تبصره ۲- ارتکاب رفتارهای موضوع این ماده نسبت به پرندگان و ماهیانی که نوعاً موجب به خطر افتادن سلامت دیگران نباشد از شمول این ماده خارج است. مگر اینکه در قوانین خاص، حکم دیگری تعیین شده باشد.

تبصره ۳- نگهداری، تکثیر یا پرورش حیوانات جهت انجام امور نظامی، انتظامی، آتش نشانی، هلال احمر، پزشکی و دامپزشکی در اماکن آموزشی اختصاصی دستگاههای مربوط در راستای انجام وظایف محوله قانونی مشمول مجازات این ماده نیست.

ماده ۲- یک ماده به عنوان ماده (۶۸۸مکرر ۲) به کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده) به شرح زیر الحاق میشود:

ماده ۶۸۸مکرر ۲- تکثیر، پرورش و نگهداری حیوانات مذکور در ماده (۶۸۸مکرر ۱) این قانون صرفاً در محدوده فعالیت شغلی توسط مزرعه داران، باغداران، گله داران و چوپانان در صورتی که حیوانات متناسب با شغل آنها باشد، مجاز است.

ماده ۳- یک ماده به عنوان ماده(۶۸۸مکرر ۳) به کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده) به شرح زیر الحاق میشود:

ماده ۶۸۸مکرر ۳- درصورت حمل حیوانات اهلی یا وحشی به استثنای حیوانات مشمول تبصره ۲ ماده (۶۸۸مکرر ۱) این قانون با وسیله نقلیه در انظار عمومی در محدوده شهرها، مالک وسیله نقلیه به ازای ثبت هربار تخلف در فاصله زمانی بیش از دوساعت، به مبلغ ده میلیون ریال جریمه میشود.

تبصره ۱- موارد زیر مشمول جریمه موضوع این ماده نمیشوند:
1- حمل حیوانات مذکور در ماده) ۶۸۸مکرر (۱این قانون توسط شهرداری در راستای انجام وظایف
قانونی خود
2- حمل دام و احشام توسط اشخاص مذکور در ماده) ۶۸۸مکرر (۲این قانون به منظور درمان یا کشتار
یا جا به جایی در زمان کوچ
3- حمل دام برای کشتار
4- حمل حیوانات مشمول تبصره) (۲ماده) ۶۸۸مکرر (۱این قانون

تبصره ۲- تخلف های اعلام شده، ظرف ده روز از زمان وصول پیامک اعلام تخلف، قابل اعتراض و رسیدگی نزد فراجا است. فراجا موظف است ظرف ده روز اعتراض و مستندات آن را رسیدگی و به متخلف اعلام نماید.

ماده ۴- یک ماده به عنوان ماده (۶۸۸مکرر ۴) به کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده) به شرح زیر الحاق میشود:

ماده ۶۸۸مکرر ۴- هر شخص مرتکب گردانیدن حیوانات اهلی یا وحشی به استثنای حیوانات مشمول تبصره ۲ماده (۶۸۸ مکرر ۱) این قانون در معابر، اماکن تفریحی و عمومی (اعم از محدوده داخل یا خارج از شهرها) شود، به ازای ثبت هربار تخلف در فاصله زمانی بیش از دو ساعت، معادل حداقل جزای نقدی درجه شش جریمه میشود. این امر از طریق سامانههای نظارتی فراجا با همکاری سایر دستگاهها اعمال میشود.

در صورت اعلام جریمه و عدم پرداخت ظرف مدت یکماه بانک مرکزی موظف است معادل مبلغ جریمه را از حساب مرتکب کسر و به خزانه داری کل کشور پرداخت نماید. در صورت عدم وصول جریمه به هر دلیل، جریمه مذکور بر روی کد ملی فرد متخلف درج میشود. ارائه خدمات الکترونیکی دولت و ارائه خدمات بانکی منوط به پرداخت جریمه مذکور است.

تبصره ۱-دولت موظف است هزینههای تکمیل سامانههای نظارتی فراجا را از محل جریمه های وصول شده در اجرای این قانون در قوانین بودجه سنواتی پیشبینی نماید.

تبصره ۲- فراجا مکلف است هر مورد تخلف را از طریق کاروران (اپراتورهای) همراه در قالب پیامک به متخلف اعلام کند. هزینه ارسال پیامک از متخلف توسط کاروران (اپراتورهای) همراه اخذ می گردد.

تبصره ۳- تخلف های اعلام شده، ظرف ده روز از زمان وصول پیامک اعلام تخلف، قابل اعتراض و رسیدگی نزد فراجا است. فراجا موظف است ظرف ده روز اعتراض و مستندات آن را رسیدگی و نتیجه را به متخلف اعلام نماید.

تبصره ۴- به منظور کنترل حیوانات بلاصاحب و مضر در شهرها و روستاها، ستاد ملی ساماندهی حیوانات بلاصاحب و مضر با مسؤولیت وزارت کشور با عضویت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان دامپزشکی و سازمان حفاظت محیط زیست در سطح ملی و در سطح استانی و شهری توسط دستگاههای متناظر ذیربط، تشکیل میشود. آییننامه اجرائی این تبصره ظرف مدت ششماه پس از لازم الاجراء شدن این قانون، توسط وزارت کشور با همکاری دستگاههای مذکور تهیه میشود و به تصویب هیأت وزیران میرسد.

ماده ۵- یک ماده به عنوان ماده (۶۸۸مکرر ۵) به کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده) به شرح زیر الحاق میشود:

ماده ۶۸۸مکرر ۵- واردات، صادرات، حمل، تکثیر، پرورش، آموزش و تربیت، خرید و فروش و نگهداری حیوانات موضوع ماده (۶۸۸مکرر ۱) این قانون جهت انجام امور نظامی، انتظامی، آتش نشانی، هلال احمر، پزشکی و دامپزشکی، در اماکنی غیر از اماکن مذکور در ماده (۶۸۸مکرر ۱)این قانون، توسط دستگاههای مربوط در راستای انجام وظایف محوله قانونی و سایر مواردی که براساس قوانین نیازمند أخذ مجوز است، پس از أخذ مجوز از دستگاههای ذیربط مجاز است. عدم رعایت حکم این ماده مستوجب مجازات نقدی درجه پنج یا معادل ریالی دوبرابر ارزش ریالی حیوانات موضوع جرم، هرکدام که بیشتر است، میشود. مگر اینکه در قوانین دیگر مجازات شدیدتری تعیین شده باشد.

یک دیدگاه

  1. بحث سگهای ولگرد و آسیب‌های اجتماعی و فرهنگی و درمانی که به خانواده ها این چند سال وارد آورده اند نیز در این طرح دیده شود..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا