یادداشت

بدبخت‌ترین وکیل!

بدبخت‌ترین وکیل!

خاطره ای از امین تویسرکانی قاضی دادگستری؛ منتشره در ماهنامه مدرسه حقوق کانون وکلای اصفهان، شماره ۱۶۴، مهر ۱۴۰۱


پیش از این که قاضی بشوم، حدود دو سال وکیل بودم؛ وکیلی نه چندان خوب، یکی از اولین پرونده‌های وکالتی‌ام مربوط به یک مرد میان سال فرش فروش بود. از آن پولدارهای سنتی بازاری که به وکیل به دیده‌ی تردید و بی‌اعتمادی نگاه می‌کند. پرونده‌ی خسته و تاریکی بود که بوی میت می‌داد! دعوای دو برادر بر سر مغازه‌ای موروثی در بازار سنتی اصفهان، من وکیلیکی از برادرها بودم که تنها دلیلش برای انتخاب من به عنوان وکیل کم‌تجربه، کم بودن حق الوکاله‌ام بود و بس!

به همراه موکل در جلسه دادرسی شرکت کردیم؛ از آن جلسه‌های بی‌روح و بی‌مزه که قاضی صورت جلسه را می‌دهد تا دو طرف خودشان اظهاراتشان را در سکوت مطلق بنویسند و به سلامت… در قیافه و لحن قاضی هم هیچ نشانه‌ای از نظرش هویدا نبود و فقط از نفس‌های عمیقش بی‌انگیزگی‌اش به چشم می‌زد. از جلسه که بیرون آمدیم موکل پرسید: «خب حالا چی میشه؟» گفتم: «والا نمیدونم امیدوارم حق رو به ما بده». از لب پایینش که هر لحظه جلوتر می‌آمد و لا به لای ته‌ریش نامرتب و چروک بیشتری می‌انداخت، احساس پشیمانی‌اش از انتخاب من نمایان بود. اما هنوز تا پشیمانی اصلی مانده بود…

بی‌دل و دماغ سوار ماشین و راهی خانه شدم. نزدیک دادگستری ناگهان ماشین جلویی ترمز کرد و من هم از فاصله‌ی کم کوبیدم به آن. چه روز گندی! آن از جلسه‌ی دادرسی، آن از خمیازه‌های قاضی، آن از لب و لوچه‌ی آویزان موکل و این هم از تصادف! اما راننده ماشین که پیاده شد، دیگر به انتهای جاده‌ی وکالت رسیدم، موکل بود، خود خودش، با همان لب‌های آویزان و کت و شلوار زشت و از ریخت افتاده‌اش

پیاده شدم و سلام کردم. گفت: «آقای تویسرکانی حواست کجاست؟» گفتم: «والا حواسم پیش پرونده‌ی شما بود». دروغ گفتم داشتم از خجالت آب می‌شدم. هنوز هم وقتی یادش می‌افتم و فکر می‌کنم که چقدر یک وکیل می‌تواند ضایع و بدشانس باشد که بعد از جلسه دادرسی جلوی دادگستری بکوبد توی صندوق عقب ماشین موکلش، دلم می‌خواهد به حرف پدرم گوش داده بودم و مهندس الکترونیک می‌شدم!

ماشینش طوری نشده بود؛ چند تا خش و ساییدگی ساده. با همه‌ی خسیسی‌اش، خسارتی نگرفت اما نگاهش هنوز یادم هست. وقتی عطسه داریم و نمی‌آید، چشم‌ها تنگ می‌شود و دماغ را بالا می‌کشیم. با چنین قیافه‌ای پس از بازرسی ماشینش با سکوتی طولانی زل زد به من، دلم می‌خواست درجا از پرونده عزلم کند، ولی نکرد و با منت گفت: «طوری نیست پس پیگیر پرونده باش!»

رأی هم به ضرر ما صادر شد. توانایی توصیف قیافه‌اش در زمان اعلام رأی را ندارم. برای این کار به یک داستایوفسکییا گوستاو فلوبر نیاز است! فقط یادم هست تیک عصبی‌اش که تر کردن چندش آور کل لب‌هایش با زبان، در هر چند ثانیه بود قطع شد و تا لحظه آخری که در دفتر بود، لب‌هایش خشک ماند. این پرونده باعث شد من تصمیم بگیرم فاصله‌ام با ماشین جلویی را بیشتر حفظ کنم و ضمناً قاضی شوم! وکالت شغل سختی است که من واقعاً در آن خوب نبودم، قضاوت هم سخت است ولی فعلاً هنوز به صندوق عقب هیچ یک از ارباب رجوع‌هایم نکوبیده‌ام!

دکتر امین تویسرکانی

‫۶ دیدگاه ها

  1. گرچه از قلم زیبا و توانایی نویسنده نمیشه چشم پوشی کرد ولی نا امیدی و بی انگیزگی در این نوشته موج میزد

  2. داداش ظاهرانه علاقه داشتی نه تجربه خوب کردی عوض کردی
    من عاشق وکالتم تااخرش وایمیسم

  3. فرق وکیلی که قاضی میشود وقاضی که وکیل میشود طبق قانون تسهیل..چیست؟در پسخ باید گفت در وضعیت اول باتوجه به اینکه قانون تسهیل…براساس اصول وقواعد اقتصادی از جمله عرضه وتقاضا تصویب شده قاضی نباید نقش داشته باشد !!!!ولی در عالم حقوق نه فقط نقش دارد بلکه بیشتری تاثیر را داردبه نحویکه منجرصدور حکم میشود در وضعیت دوم هرچند بر اساس عرضه وتقاضا نقش عرضه کننده خدمات را ایفا میکند اما ممکن است طبق قواعد حقوقی با توجه به وجدان ودرایت وسواد قاضی محترم هیچگونه نقشی نداشته باشد نتیجه اینکه نباید به وکالت بعنوان فعالیت اقتصادی نگریست !!!!چرا که فعالیت اقتصادی براساس عرضه وتقاضا رونق میگیرد وقاضی عادل در آن نقش ندارد مگر اینکه……

    1. آن کس که بداند و بداند که بداند
      اسب خرد از گنبد گردون بجهاند
      آن کس که بداند و نداند که بداند
      آگاه نمایید که بس خفته نماند
      آن کس که نداند و بداند که نداند
      لنگان خرک خویش به منزل برساند
      آن کس که نداند و نداند که نداند
      در جهل مرکب ابدالدهر بماند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا