اخبارویژه

الزام به استفاده از وکیل در تمام دعاوی مدنی در لایحه اصلاح قانون آیین دادرسی در امور مدنی

وکلاپرس- به موجب ماده ۴۸ مکرر پیشنهادی در لایحه اصلاح قانون آیین دادرسی در امور مدنی، تقدیم دادخواست در تمام دعاوی مدنی اعم از نخستین، واخواهی، تجدیدنظر و فرجام ملزم به حضور وکیل دادگستری شده است.

به گزارش وکلاپرس، لایحه اصلاح قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب (در امور مدنی) مصوب ۱۳۷۹ که بنا به پیشنهاد در جلسه مورخ ۱۴۰۳/۶/۲۸هیأت وزیران به تصویب رسیده است، ۱۷ مهرماه برای طی تشریفات قانونی به مجلس ارائه شد.

براساس ماده ۲۸ این لایحه، تقدیم دادخواست در تمام دعاوی مدنی اعم از نخستین، واخواهی، تجدیدنظر و فرجام باید به وسیله وکیل به عمل آید.

 این لایحه مشتمل بر مقدمه توجیهی و ۱۸۸ ماده اصلاحاتی در قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب (در امور مدنی) مصوب ۱۳۷۹ اعمال کرده است.

لایحه اصلاح قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب (در امور مدنی) مصوب ۱۴۰۳ هیات وزیران، باید به تصویب مجلس شورای اسلامی و تایید شورای نگهبان برسد.

بیشتر بخوانید:

متن ماده ۲۸ لایحه اصلاح قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب (در امور مدنی) در ادامه آمده است.

ماده ۲۸- ماده (۴۸) مکرر به شرح زیر الحاق میشود:

تقدیم دادخواست در تمام دعاوی مدنی اعم از نخستین، واخواهی، تجدیدنظر و فرجام باید به وسیله وکیل به عمل آید. در صورتی که دادخواست به وسیله اصیل تقدیم شود و وی همزمان با آن وکیل خود را معرفی ننماید، از موارد نقص دادخواست تلقی و برابر مقررات مربوط نسبت به رفع نقص اقدام میشود.

تبصره ۱- الزامی بودن وکیل در دعاوی مدنی، بنا به تشخیص رئیس قوه قضائیه، در دعاوی مالی حداکثر ظرف دو سال و در دعاوی غیرمالی حداکثر ظرف پنجسال از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون، در حوزههای قضائی اعمال خواهد شد.

تبصره ۲- در صورتی که هم زمان با تقدیم دادخواست و یا پیش از انقضای مهلت رفع نقص، دادخواست دهنده عدم کفایت یا عدم دسترسی به دارایی برای پرداخت حق‌الوکاله را به طور کتبی اعلام نماید، دادگاه پس از احراز صحت ادعای وی و صدور قرار مقتضی، مراتب را جهت تعیین وکیل معاضدتی به مرجع ذیربط اعلام میکند. مرجع مربوط مکلف است ظرف سه روز نسبت به تعیین وکیل معاضدتی و اعلام آن به دادگاه و وکیل مذکور اقدام نماید. در صورتیکه مرجع مربوط، در مهلت مقرر وکیل معاضدتی را معرفی ننماید، دادگاه گزارش استنکاف از اجرای دستور قضائی را به رئیس حوزه قضائی اعلام مینماید تا نسبت به تعیین وکیل معاضدتی اقدام کند. وکیل معاضدتی مکلف است در اسرع وقت وکالتنامه خود را به دفتر دادگاه ارائه نماید.

تبصره ۳- دارندگان رتبه قضائی اعم از شاغل و بازنشسته، وکلای دادگستری، مشاوران حقوقی و دارندگان مدرک کارشناسی در رشته حقوق، از مقررات الزام به داشتن وکیل مستثنی میباشند.

دریافت پی دی اف لایحه:

دانلود پی دی اف لایحه اصلاح قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب (در امور مدنی) مصوب ۱۴۰۳ هیات وزیران

‫۳۵ دیدگاه ها

  1. انشالله که مصوب نمیشه.
    با این اوضاع اقتصادی مردم و حق الوکاله های نامعقول، با چه عقل و منطقی میخوان مردمو مجبور به داشتن وکیل کنن؟!
    همش کلک پوله: افزایش تعداد وکلا در پرونده ها یعنی افزایش درآمد مالیاتی دولت و افزایش درآمد قوه قضاییه لااقل بابت فروش تمبر وکالتنامه و …
    کسی حالش برای این ملت نسوخته چون امثال رؤسای قوا اصلا نمیتونن درک کنن، نداشتن یعنی چی!!!

    1. این موضوع در زمان ریاست آیت اله شاهرودی به اجرا گذارده شد و مشکلات عدیده ای بوجود آمد اولا اطاله دادرسی مضاعف خواهد شد و پروانه وکالت مانند کالا اجاره ای .

  2. خیلی از افراد که دارای مدرک رشته حقوق و‌مدرک وکالت نیستند در بسیاری از مسائل حقوقی و مدنی از وکلای دادگستری ماهر تر و دارای دانش بیشتر حقوقی هستند لذا جای تعجب است که قوه قضاییه و قوه مقننه با این پیشنهاد حقوق افراد ماهر و با دانش را تضییع نماید و آنان مجبور به تعیین وکیل حقوقی شوند که دانش و اطلاعات آنها از خود طرفین دعوی کمتر است لذا نمایندگان مجلس باید در تصویب قانون مغایر با قانون اساسی خود داری فرمایند همچنین نکته دیگر اینکه تدوین خط مشی های صورت گرفته از سوی خط مشی گذاران در جهت تامین منافع اقشار خاص صورت گرفته است بطوریکه با انحصاری کردن برخی از فعالیتها نظیر ممنوعیت تنظیم قرار داد های عادی و محول نمودن آن به دفاتر اسناد رسمی و بالطبع آن اخذ هزینه های فراوان از سوی اقشار خاص دفاتر اسناد رسمی از مردم ، ایجاد دفاتر پیشخوان قوه قضاییه از سوی دفاتر اسناد رسمی و کارکنان قوه قضاییه، و حالا با وضع قانون اجباری کردن تعیین وکیل همگی به سمت تامین منافع قشر خاص می رود و باعث شده که درآمد برخی از دفاتر اسناد رسمی بطور ماهیانه و به دور از عدالت به بیش از ۵ میلیارد ریال یعنی بیش از ۲۵۰۰ درصد (۲۵ برابر ) بیشتر از میانگین حقوق یک کارمند و ۷۰۰ درصد (۷برابر) بیشتر از حقوق سران قوا و نیز بیش از ۱۰۰۰ درصد (۱۰برابر ))بیشتر از یک پزشک طرحی باشد لذا تدوین خط مشی های مذکور همگی از مصادیق بارز ایجاد نا برابری و به دور از عدالت و مطلوبیت می باشد

    1. در هر صورت استدلال دوست ما مبنی بر اینکه این قانون باعث می شود حقوق افرادی که دانش حقوقی دارند، ولی فاقد مدرک هستند، تضییع شود، صحیح به نظر نمی رسد، چون قانون بر اساس وضعیت غالب افراد نوشته می شود و افرادی که مدرک حقوقی ندارند و وکیل نیستند، بسیار اندک اند و اکثریت قریب به اتفاق مردم نیاز به گرفتن وکیل دارند. ضمن اینکه این وضعیت در مورد بسیاری از مشاغل جاری است، مثلا افرادی هستند که پزشک نیستند، ولی اطلاعات پزشکی دارند، اما مجبور به مراجعه به پزشک در بعضی موارد هستند که چون بسیار اندک اند قانون بر اساس وضعیت اکثریت مردم که علم پزشکی ندارند نوشته شده است. در نتیجه قانون اغلب بنا بر وضعت غالب مردم و نه استثناها نوشته می شود.

    2. این استدلالت داستان همون مریضی است که بجای رفتن پیش دکتر میره عطاری سرکوچه شون قرص و دارو میگیره از کجا خیلی از استدلال رو کردی که خیلی از افراد از وکلا باسوادتر واقعا کجای دنیا قرار دارید میدونید بیش از ۲۵ درصد آرای صادره به علت نقص دادخواست و دعوا و تبعات عدم استفاده از وکیل است اتفاقا با این وکلا نیز مخالف هستند چون حق الوکاله میاد پایین و مجبورن پرونده معاضدت بگیرند و مجبورن افرادی که اصلا دوست ندارند وکالتش رو بگیرند را تحمل کنند

    3. سلام برای انعقاد قرارداد وکالت نیازی به حضور در دفتر خانه اسناد رسمی نیست.

    1. کجاش بضرر مردم اتفاقا به نفع مردم است گاها میبینی که طرف بدلیل بلد نبودن قوانین راحت حقشو ازدست میده اگه وکیل روپرونده ها باشه هم به عدالت نزدیک تره

  3. چون سبب می‌شود دعاوی درست طرح شود بنابراین اطاله دادرسی از بین می‌رود و وقت مردم و قوه قضائیه هدر نمی‌رود بنابراین خوب است

    1. نه حالا اکثر احکام و آرا بنفع مردم صادر میشه بخصوص وقتی طرف شکایت ادارات دولتی باشند

  4. اول از همه باید حق الوکاله معقول تصویب شود وکیل قبل از طرح دعوا می گوید ارزش ملک شما چقدر است ۱۵ درصد آن حق الوکاله میشود 😳😳😳😳

  5. یعنی اگه پول نداشته باشی هیچ حق و حقوقی نداری خیلی ساده نباید دنبال حق خودت بری فقط باید به حال مردم تاسف خورد که اختیار خودشون رو به اینا دادن

  6. بارها دیده ام اشخاصی به تصور حق بودن و عدم نیاز به وکیل یا مشاور ضررهای هنگفتی کرده اند و بیچاره شده اند چون تصورشان این بود که انجام کار تخصصی نیازمند شخص متخصص نیست
    همین رویه را در سایر موارد از کار بنایی تا مالیات و ماشین و غیره شاهد هستیم

  7. نه وکیل معاضدتی و نه تسخیری کار خودشون و بر اساس وظیفه و رسالتی که دارند درست انجام وظیفه نمیکند.
    باید رسماً وکیل گرفت که اکثر شاکیان مشکل مالی دارند و امکان اینکه بتوانند وکیل بگیرند برایشان مشکل هست.
    مگر اینکه قوه قضاییه برای وکلای معاضدتی تضمین مالی حق الوکاله داشته باشد.
    تا وکلای معاضدتی بتوانند از موکل خود دفاع کنند.
    انشاالله که مشکلات بصورت ریشه ای حل کنند.
    امروز بیش از ۸۰ درصد خانوادهای ایرانی به نوعی حداقل یک نفر درگیر قوه قضاییه می باشند.

  8. توی این دنیا هر چیزی که اجباری باشه خوب نیست هرچند به نفع شخص باشه .
    چون واقعا مختار بودن انسان زیر سوال میره ..
    قطعا کسایی که چنین مصوباتی رو حتی در مقام طرح ارایه میدن دلسوز مردم نیستن و از هر طریقی میخوان یه مبلغی از جیب مردم در بیارن …
    و مطمعن هم که بصورت غیر مستقیم منافعی برای خودشون داره که مطرحش میکنن..

  9. باسلام خیلی خوبه که کارت به دادگستری و قوه قضائیه می‌افتد. با وکیل جلو بری…ولی کافیه بری پیش وکیل اول برای مشاوره باید سیصد تومان بدهی.. بعدش در همان جلسه مشاوره وکیل ازت می‌پرسه دعوا حقوقی شما سره چیه…شما میگی مثلاً زن بابام درخواست تقسیم ترکه کرده . می‌پرسه خانه چقدر ارزش داره .شما میگی ده میلیارد. همون موقع وکیل میگه من ده درصد ارزش را میگیرم. پنجاه درصد آلان پنجاه درصد یک چک .از وکیل می‌پرسی نتیجه چی میشه..میگه به قاضی بستگی داره.من پولم را میگیرم.وووووووووووووووو…؟.ووووووووووو

  10. قانون خوبی هست و به نفع مردم هست
    کلیه خسارات دادرسی به ویژه هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل پس از پیروزی به خواهان برگردانده میشود و این باعث میشود اولا مردم بی جهت دعوا مطرح نکنند و دوما در صورت طرح دعوا امکان رد دعوا به صفر برسد الان هم مبلغ حق الوکاله وکلا به نسبت قبل پایین تر آمده چرا که با آمدن قانون تسهیل و اضافه شدن وکلای جوانتر که حاضرند با حق وکاله پایین تر از تعرفه یا حتی رایگان به وکالت بپردازند و دیگر مردم مجبور نیستند مثل سابق مبلغ کلان بدهند هرچند در صورت پیروزی در دعوا تمام مبلغ به موکل برمیگردد و دیگر دادگاه شلوغ نمیشود و دادگاه محل تردد وکلا و کارکنان دادگستری خواهد بود و تنها عندالزوم از موکل در موارد خاص استفاده میشود

  11. دوست عزیز که میگی چون سبب اطاله دادرسی و غیره میشه خوب است ،اولا اینکه به احتمال ۹۹ درصد شما خودتون وکیل هستین که داری تأیید میکنید و چون به نفع شما و امثالهم هست میگید خوبه ،اما اون مابقی ملت که اکثر قریب به اتفاق از قشر ضعیف و کارگر جامعه هستن که به سختی با این اوضاع اقتصادی شاید بتونن شکم خود و خانواده شون رو سیر کنند از کجا باید بیارن ؟
    فکر کردید شماها و اون آقایونی که بالا نشستند و خبر از آدمای فقیر و بیچاره ندارید دلیل این ازدیاد سرقت ها و جرایم دیگه و حتی زیاد شدن تکدی گری درکشور چی هست ؟
    یا بقول اون دوستمون ،ما هزاران نفر از همین مردم عادی که مدرک کارشناسی حقوق ندارند توی کشور هست که به جرات می توان گفت صد برابر از وکلا و حتی بعضا از قضات هم بیشتر اطلاعات و شناخت در زمینه مسائل حقوقی و قضایی دارن ،پس اونا چی ؟یعنی تا حالا نفهمیدید که تجربه خیلی خیلی از این مدارک که متاسفانه خیلیاش هم یا قلابی هست یا هم با پول گرفتند بیشتر و بهتر کارایی داره ؟

  12. متاسفانه حق الوکاله ها زیاد هست
    با تصویب قانون تسهیل مردم خیلی راحت تر وکیل میگیرند
    لطفا فکر منافع مردم باشید نه فکر وکلا

  13. باید فرهنگسازی بشود تا مردم با اختیار خودشان برای کارهای حقوقی از وکیل استفاده بکنند ،اما این امر زمان بر هست ،الان وضعیت اطاله پرونده ها در دادگستری ها وغیره که با داشتن کمترین معلومات حقوقی کار به اینجا نمی کشید ،فرهنگ استفاده از وکیل جا نیفتاده ،الان مسوولان امر محبورند که امثال همین لایحه که وکالت الزامی کرده ،تصویب بکنند شاید وضع بهتر بشه ،در ضمن اگه کسی توانایی گرفتن وکالت ندارد درخواست وکیل معاضدتی بهترین راه حله ،پس در نتیجه این لایحه خیلی عالیه وبه نفع مردمه ،الان بخاطر عدم استفاده وکیل در پرونده ها هزینه بیشتری هم بر مردم وهم بر حاکمیت وارد کرده ،کسی اطلاع از وضعیت موجود نداره لطفا کمی بررسی بکنه بعد نظر بده ،متشکر از سایت وکلا پرس

  14. فلسفه تصویب ماده ۱۸۷ برنامه توسعه سوم که منتهی به تشکیل نهاد وکلای قوه قضاییه شد چه بود
    شکستن حباب حق الوکاله آنچنانی آیا موفق بود
    این طرح هم سرانجامش همان است

  15. خوب اگر به وکیل معاضدتی حقوقی بدن کار می‌کنه وگرنه فقط حضور فیزیکی پیدا می‌کنه .
    چطور توقع دارین وکیله پول میگیره بعد ماهانه ده ها پرونده رو مفت و مجانی هم انجام بده و خودش توی پرداخت اجاره ی دفترش بمونه
    یکبار زمان شاهرودی وکالت اجباری شد . نتیجه این شد که پرونده های خوب به سوی بعضی از وکلا سرازیر شد و بقیه بیکار بودن
    با این کارها بیکاری وکلا و فارق التحصیلای حقوق حل نمی‌شه

  16. چی دارین می گین واسه خودتون جا مردم تصمیم می گیرید.۹۰ درصد ازدواج ها الان داره به سمت طلاق و مهریه می ره به خاطر اجرای قوانینی که از پله و پایه غلط هست .مهریه در هیج شرایطی نباید بیشتر از ارز
    ش یه آدم باشه…..بیایین یه فکری کنید کارای غلط از بین بره

  17. سلام
    قانون خوبی هست، مخالف شرع نیست، از تضییع حقوق افرادی که بدون اطلاعات حقوقی هستند، جلوگیری میکند. ضمن اینکه افرادی که فاقد توانایی برای گرفتن وکیل هستند را هم حمایت می کند. همچنین موجبات طرح صحیح دعاوی و جلوگیری از اطاله دادرسی می شود.

  18. تنها راه نجات دانشجویان حقوق اجباری شدن وکالت دردعاوی است ،که این هم به نفع مردم به نفع خواهان وهم خواندس،وازطرفی از ورودپرونده های دارای ایراد قانونی جلوگیری وهزینه ای بردوش قوه ببار نخواهد آمد ازبابت پروندهای دارای ایراد،مخالفان اجباری شدن وکالت قطعا بیشتر ازقشر قضات وکارمندانن چراکه میزان درآمدوکلا افزایش پیدا خواهد وآنان چنین نمیخواهند باتوجه به درآمد خودشان

  19. قوانین در کشور فقط وضع میشن و نهایتا در تست های امتحانی کاربرد دارن و هرگز حتی خود قانون گذار هم الزامی به رعایت قانون احساس نمیکنه هر کی روابط داره پول داره قوانین رو اون تعیین میکنه. و سیستم اجرا میکنه

  20. سلام ،وکیل خوب است،امامردم پول وکیل ندارند،وکیلی که برای یه مشاوره ۱۵,دقیقه ی هزینه چندروز یک خانوارومگیرد وای به حال اصل قبول وکالت،اگرزیاد توفکرمردم هستند چند وکیل بیزارند تو دادگستری ها تاانها که تمکن مالی ندارند جهت پرونده شأن قبول زحمت کند،،شتردرخواب بیند پنبه دانه،همه اش برایم کسب درامددولته،تمام

  21. خیلی خوب است اگر حداقل تنظیم شکایات ودادخواستها فقط ازطریق وکیل دادگستری بشه هم حق مردم دردادگاه ضایع نمیشه وهم قاضی میتونه براساس دادخواستی که براساس علم حقوقی وتوسط وکیل تنظیم شده،حکم درست صادر کنه

  22. با این قوانین برای خواباندن چک به حساب برای افراد خانواده هم باید قرارداد وکالت تنظیم کنیم.

  23. با سلام،این اصلاحیه با نص اصل ۳۵ قانون اساسی تعارض ماهوی دارد، از طرفی مشابه این اصلاحیه، یک آیین نامه در سال ۸۴ (دوره آیت الله هاشمی شاهرودی) هست که ملغی الاثر شده، بعید است که تظلم خواهی از مجرای جبر در انتخاب وکیل عبور نماید.

    1. این حرف درستیه که نباید جبر به انتخاب بشه ولی حرکت دادرسی به سمت وکیل محور بودن به جای قاضی محوری مثل کامن لا با شرع مغایرت پیدا میکنه…

  24. به جای پیچاندن لقمه دور سر و اجباری نمودن وکیل، ترجمه وتفسیر ساده و روان فارسی مسایل حقوقی در دستور کار قرار بگیره . اینجوری هم اکثریت به سادگی متوجه حق و وظیفه خودشون میشن وهم بار مالی زیادی از دوش مردم برداشته میشه و صفهای طویل دادرسی و زمان و انرژی زیاد هدر نمیره. در هر حال تصویب اجباری نمودن وکیل سلب اختیار از عموم و محروم نمودن از حق مسلم مردم و پیشروی به سوی انحصار به نفع قشراقلیت خاص ظلم آشکار به مردم هست.

  25. با سلام
    بنظر لایحه درست و بجایی باشه، به چند دلیل،
    احتمال کاهش ورودی های پرونده های بی خود حقوقی به دادگاه،بدلیل وجود وکیل و عدم پرداخت هزینه وکالت، و ساماندهی هزینه و ایجاد تعرفه مناسب برای اخذ هزینه وکالت، و جلوگیری از اطاله دادرسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا