
وکلاپرس- بر اساس بخشنامه تسهیلات شغلی بانوان شاغل در قوه قضائیه مصوب ۱۴۰۴/۰۲/۲۰ معاون اول قوه قضائیه، زنان شاغل سرپرست خانوار بر اساس تعداد فرزند در اولویت تخصیص خانه سازمانی قرار گیرند.
به گزارش وکلاپرس بخشنامه شماره شماره ۵۴۹۱/۱۰۰۰ / ۹۰۰۰ مورخ ۱۴۰۴/۰۲/۲۰ مصوب معاون اول قوه قضائیه در ۱۴ بند تسهیلات شغلی ویژه ای برای بانوان شاغل در قوه قضائیه اختصاص داده است.
به موجب این بخشنامه که متن آن در ادامه آمده است، بانوان باردار دارای شرایط جسمی نامناسب به تایید پزشکی قانونی می توانند در طول مدت معذوریت فوق درخواست دورکاری کنند.
همچنین در یکی دیگر از بندهای این بخشنامه تاکید شده است که نسبت به درخواست انتقال یا مأموریت زنان شاغل به تبعیت از همسر یا سرپرست خانوار اقدام فوری صورت گیرد.
متن بخشنامه به شرح زیر است:
بخشنامه تسهیلات شغلی بانوان شاغل در قوه قضائیه
در راستای سیاستهای کلی خانواده مصوب ۱۳۹۵ مقام معظم رهبری و پاسداشت مقام رفیع زنان در اسلام و حرمت بانوان شاغل در مقام مادری اجرای تسهیلات مرتبط با وضعیت شغلی بانوان شاغل در قوه قضائیه به شرح زیر در حدود قوانین و مقررات تأکید میشود و مدیران واحدهای ستادی و قضایی اعم از معاونتها و سازمانهای وابسته و مراکز تابعه مکلف به رعایت بندهای زیر میباشند
۱- زمان شروع ساعت کار اداری والدین هر دو شاغل که یکی از آنها شاغل در قوه قضائیه و دارای فرزند مقاطع پیش دبستانی و دبستان میباشند و کارکنان زن سرپرست خانوار با رعایت ماده واحده قانون نسخ قانون تغییر ساعت رسمی کشور مصوب ۱۴۰۰ و با ملاحظه تفصیل مقرر در تبصره ماده (۱) مصوبه شماره ۲۴۳۱۸۷ات ۶۱۰۱۱ هـ جلسه مورخ ۱۴۰۱/۱۲/۲۴ هیأت وزیران به صورت شناور از ساعت ۷:۰۰ تا ۹:۰۰ صبح می باشد.
۲- بانوان باردار دارای شرایط جسمی نامناسب برای حضور در محل کار و ایاب و ذهاب به تایید پزشکی قانونی با رعایت بند ب ماده (۱۷) قانون حمایت خانواده و جوانی جمعیت مصوب ۱۴۰۰ می توانند در طول مدت معذوریت فوق درخواست دورکاری نمایند. مدیران مربوط مکلفند تمهیدات لازم را برای انجام دورکاری این بانوان فراهم نمایند .
۳- در اجرای مفاد بند «ت» ماده (۱۷) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب ۱۴۰۰ مادران شاغلی که از زمان لازم الاجرا شدن این قانون فرزند یا فرزندانی به دنیا خواهند آورد به ازای هر فرزند می توانند از یک سال کاهش در سن بازنشستگی برخوردار شوند و برای فرزند سوم و بیشتر میزان کاهش یک و نیمسال به ازای هر فرزند خواهد بود. حداقل سن بازنشستگی مشمولین این بند برای مادران دارای یک فرزند چهل و دو سال دارای دو فرزند چهل و یک سال و برای سه فرزند و بیشتر چهل سال و حداقل با بیست سال سابقه بیمه است. برقراری مستمری یا حقوق بازنشستگی متناسب با سنوات پرداخت حق بیمه در زمان اشتغال می باشد.
۴- مدیران واحدهای قضایی یا ستادی موظفند تدابیر مناسبی برای محیط حضور فعالیت و کار بانوان متناسب با جایگاه و شان بانوان فراهم نمایند. همچنین در اجرای ماده (۲۲) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب ۱۴۰۰ و در صورت لزوم استفاده از ظرفیت تبصره (۳) این ماده مبنی بر استفاده از خدمات بخش خصوصی با خرید خدمات، فضای مناسبی برای نگهداری کودکان شیرخوار و دارای فرزند کمتر از پنج سال اختصاص دهند.
۵- ساعت کار هفتگی زنان شاغل دارای معلولیت شدید یا دارای فرزند زیر شش سال با همسر و فرزند دارای معلولیت شدید یا مبتلا به بیماری صعب العلاج و یا سرپرست خانوار با رعایت حقوق و مزایای کامل مطابق ضوابط مقرر در قانون کاهش ساعت کار بانوان شاغل دارای شرایط خاص مصوب ۱۳۹۵ تقلیل می یابد. همچنین به استناد تبصره (۶) این ماده واحده مدیران نمی توانند به صرف استفاده بانوان از مزایای کاهش ساعات کار آنان را اخراج کنند با محل خدمت جغرافیایی آنها را تغییر دهند.
۶- بانوان شاغل که مشمول دریافت هزینه های جانبی قانونی اعم از مزایای رفاهی، معیشتی موضوع قانون حمایت خانواده و جوانی جمعیت و دیگر مقررات مربوط از جمله هزینه مهد کودک، فرزند آوری، ازدواج، مسکن و هزینه بازگشایی مدارس و دانشگاه ها برای فرزندان تحت تکفل مادر و دیگر مزایا میباشند توسط مقام مجاز جهت دریافت هزینه به معاونت مالی امور عمرانی و پشتیبانی قوه قضائیه جهت تأمین مناسب و اقدام معرفی شوند. این معاونت در سقف اعتبار مصوب مربوط اقدام مقتضی را به عمل می آورد.
۷- واحدهای ستادی و قضایی مشخصات زنان شاغل و بازنشسته و وظیفه بگیر که دارای همسر نبوده یا متکفل مخارج فرزندان هستند و همچنین کارکنان اناث شاغل بازنشسته و یا وظیفه بگیر مشمول قانون که ازدواج نکرده و یا از همسر خود جدا شده اند را با اخذ مدارک لازم از جمله گواهی فوت یا طلاق نامه یا مدارک معلولیت شوهر و مانند آن و بدون اخذ حکم دادگاه مبنی بر کفالت زن با استناد به ماده (۱۶) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب ۱۴۰۰ و ذیل بند (۴) ماده (۶۸) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۱۳۸۶ با اصلاحات بعدی به منظور پرداخت کامل هزینه عائله مندی و اولاد به معاونت مالی پشتیبانی و امور عمرانی قوه قضائیه معرفی می نمایند.
۸- زنان شاغل سرپرست خانوار بر اساس تعداد فرزند در اولویت تخصیص خانه سازمانی قرار گیرند. رؤسای کل دادگستری استانها هر سال یک بار اسامی بانوان مذکور را به معاونت مالی پشتیبانی و امور عمرانی قوه قضائیه اعلام تا چنانچه موانعی وجود دارد، رفع گردد.
۹- مدت زمان مرخصی زایمان با پرداخت حقوق و فوق العاده مرتبط موضوع بند (الف) ماده (۱۷) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت با ارائه مدارک لازم از نه ماه است. این مدت برای تولد دوقلو و بیشتر دوازده ماه خواهد بود. در مدت مرخصی زایمان زنان شاغل با هر نوع بیمه از پرداخت تمام حقوق و فوق العاده مربوط بهره مند می شود.
۱۰- ظرفیت توانمندی و شایستگی بانوان شاغل در اعطای پستهای مدیریتی اداری و قضایی مدنظر قرار گیرد. به استناد بندهای (۹) و (۱۴) اصل سوم اصل بیستم و بند (۱) اصل بیست و یکم قانون اساسی زنان جمهوری اسلامی در برابر کار یکسان دارای حقوق برابر میباشند. اسامی بانوان حائز شرایط با رعایت دستور العمل کادرسازی مدیریتی قوه قضائیه مصوب ۱۳۹۸ برای ارتقا و تصدی سمتهای مدیریتی اداری یا قضایی و سمتهای مربوط به بخش ها و مدیران مربوط اعلام تا اقدام لازم صورت پذیرد.
۱۱- با استناد به اصول دهم و بیست و یکم قانون اساسی و مواد ۱۰۰۵ و ۱۱۱۴ قانون مدنی نسبت به درخواست انتقال یا مأموریت زنان شاغل به تبعیت از همسر یا سرپرست خانوار اقدام فوری صورت پذیرد.
۱۲- واحدهای ستادی و قضایی با همکاری معاونت منابع انسانی و امور فرهنگی قوه قضائیه با برگزاری دوره های آموزشی اردوهای فرهنگی نشستهای تخصصی و مطالعاتی و نظایر آن زمینه و فرصت ایفای نقش تربیتی در خانواده برای بانوان شاغل فراهم نماید.
۱۳- مسئولیت اجرای این بخشنامه به عهده یکی از بانوان مشاور رئیس قوه قضائیه میباشد که رسیدگی به ارتقا وضعیت بانوان شاغل و رفع مشکلات و دغدغه های آنان را پیگیری می نماید.
۱۴- مسئولیت نظارت بر حسن اجرای این بخشنامه به عهده معاون اول قوه قضائیه است.
این بخشنامه به موجب تفویض اختیار موضوع نامه شماره ۹۰۰۰/۶۵۸۸۴/۱۰۰ مورخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۶ از سوی ریاست محترم قوه قضائیه به معاون اول در تاریخ ۱۴۰۴/۰۲/۲۰ تصویب و از تاریخ ابلاغ لازم الاجراست.
خلیلی
معاون اول قوه قضائیه