وکلاپرس– یک وکیل دادگستری در یادداشتی به بررسی شرایط جذب داوطلبان آزمون وکالت در ایالات متحده آمریکا پرداخت و از آزمونهای چند مرحلهای این کشور برای احراز عنوان وکیل دادگستری سخن گفت.
به گزارش وکلاپرس، دکتر وحید قاسمی عهد، وکیل دادگستری و استاد دانشگاه، در یادداشتی اختصاصی برای وکلاپرس با توضیح نگاه حقوقدانان آمریکایی به حرفه وکالت در این کشور، به طرح تسهیل صدور برخی مجوزهای کسب و کار که این روزها در مجلس شورای اسلامی در حال بررسی است، گریزی زد.
وی همچنین در یادداشت خود به چگونگی و جزییات آزمون وکالت در ایالات متحده آمریکا پرداخته و از نصاب نمره حداقل ۱۳ و ۱۴ در آزمونهای وکالت این کشور سخن گفته است.
در ادامه متن کامل یادداشت این وکیل و فعال صنفی را خواهید خواند:
آیا وکالت کسب و کار است؟
راجع به این موضوع بسیار توضیح داده شده است؛ اما موافقان طرح درخصوص کسب و کار بودن وکالت، بیان می کنند که در آمریکا وکالت، حرفه نیست بلکه کسب وکار است.
این نظر کاملا تحریف شده و کذب است. جالب است در بحبوحه بحث اینکه آیا وکالت مشمول قانون سیاست های اصل ۴۴ می شود یا خیر، در سال ۲۰۱۶ دانشکده حقوق فوردهام نیویورک کنفرانسی را درخصوص این که وکالت کسب و کار است یا حرفه، برگزار کرد.
بررسی آرای جولیوس هنری کوهن درباره حرفه یا کسب و کار بودن وکالت
در اصل موضوع کنفرانس بررسی عقاید حقوقدانی به نام جولیوس هنری کوهن بود. این حقوقدان برجسته، کارهای عام المنفعه زیادی در اوایل قرن بیستم برای جامعه آمریکا انجام داد و سمت های متعددی داشت؛ او عضو موسس کانون داوری آمریکا نیز بود.
او در بین محققان نیز به واسطه کتاب مشهورش “حقوق؛ حرفه یا کسب و کار” شهرت یافته است؛ کتاب کوهن نشان دهنده اولین ملاحظه کامل راجع به دوگانگی کسب و کار/حرفه است. موضوعی که در اواخر قرن بیستم توجه زیادی را به خود جلب کرد و به عنوان یک دغدغه دائمی برای محققان و متخصصان حقوق باقی ماند.
بیشتر بخوانید:
کانون وکلای آمریکا (ABA) گزارش تفصیلی وضعیت وکلای دادگستری این کشور را منتشر کرد
او در کتابش برخی از جنبه های عملکرد حقوقی را مورد بررسی قرار داد که تقریباً صد سال بعد، همچنان در کار محققان و کانون های وکلا محوریت دارد.
کوهن در بررسی های خود موضوعاتی نظیر استانداردهای آموزش حقوقی، برنامه های مدارس حقوق، استانداردهای پذیرش در وکالت، تبعیض بر اساس نژاد یا قومیت، ممنوعیت از فعالیت غیر مجاز وکالت و مشارکت غیرقانونی در وکالت، ساختار و فضای شرکت های بزرگ شرکت های حقوقی و تجاری سازی فعالیت های حقوقی، تبلیغات برای وکلا و نقش وکیل در جامعه پرداخته است.
برای شناخت ماهیت یک شغل باید به ارزش های درونی آن حرفه و شغل توجه کرد
این حقوقدان قائل بر این بود که وکالت حرفه است. در کنفرانس برگزار شده سخنرانان زیادی حتی برخی از ایشان با تحقیقات میان رشته ای به بیان دیدگاه های خود پرداختند.
علی رغم اینکه همگی به گذر ایام و تغییرات جامعه به عنوان یک کل و تغییرات در حرفه وکالت اذعان داشتند اما کسی این جسارت را نداشت که مانند طرفداران طرح اعلام کند که وکالت کسب و کار است.
بیشتر بخوانید:
وکالت و تفاوت های اساسی Business و Profession
در نهایت در مقام نتیجه بیان شد که بین شغل و کسب و کار دیوار مستحکمی وجود دارد و برای شناخت ماهیت یک شغل باید به ارزش های درونی آن حرفه و شغل توجه کرد. مطالعه در حقوق سایر کشورها نیز نشان می دهد که وکالت شغلی شریف و متاثر از اصول اخلاق می باشد.
چند مرحلهای بودن آزمون وکالت آمریکا که در طول دو روز برگزار میشود
برخلاف ایران که دانشجو با ۷ ترم امکان شرکت در آزمون را دارد، در آمریکا این مدت به ۷ سال افزایش می یابد؛ زیرا ورود به رشته حقوق مستلزم داشتن لیسانس در رشته دیگری است.
تقریباً در همه ایالت ها امتحان وکالت یکی از چندین شرط پذیرش در وکالت است. برخلاف ایران که ازمون وکالت صرفا تستی است، در بیشتر حوزه های قضایی، امتحان دو روز طول می کشد و شامل سوالات چند گزینه ای، تشریحی (MEE) و آزمون های (MPT) است که مربوط به شیوه های نگارش حقوقی است و در آن تلاش می شود یادگیری تا عمل مورد سنجش قرار گیرد.
فقط دانشکدههای مورد تأیید کانون وکلای آمریکا اجازه شرکت در آزمون وکالت را دارند
البته همه فارغ التحصیلان حق شرکت در آزمون را ندارند مگر آن هایی که از دانشکده های تایید شده ABA (کانون وکلای آمریکا) فارغ التحصیل شده باشند.
زیرا این نهاد استانداردهای آموزشی را تعیین می کند و برخلاف ایران که وزارت علوم، روئوس دروس را بدون توجه به مقتضیات زمان تعیین می کند، با توجه به مقتضیات زمان و توجه به حرفه وکالت استانداردها تدوین می شود و دانشگاه هایی که از آن پیروی می کنند به اصطلاح تایید می شوند.
بیشتر بخوانید:
شرایط و ضوابط وکالت در کشور فرانسه
بر خلاف ایران که دانشجو بخش اعظم تحصیل خود را مشغول حقوق مرده و مدفون (مثل نهاد کفالت، مساقات و…) صرف می کند، در آمریکا استانداردهای علمی وجود دارد؛ در بین دانشگاه های تایید شده خبری از دانشگاه های غیر حضوری یا آنلاین نیست.
آزمون مسئولیت حرفهای و پذیرش در آزمون وکالت با کف نمره ۱۳ و ۱۴
علاوه بر موارد فوق آزمونی راجع به مسئولیت حرفه ای (MPRE) وجود دارد که متقاضی باید در آن نیز قبول شود و همچنین در بررسی ها مربوط به تناسب اندام و شخصیت شخص باید پذیرفته شود. (راجع به این موضوع نیز استانداردهایی از سوی ABA به دانشگاه ها ابلاغ می شود).
پذیرش در آزمون وکالت با کف نمره ۱۳ و ۱۴
هم اکنون در آمریکا بسیاری از ایالت ها آزمون های یکنواخت وکالت (UBE) را تحت نظر کنفرانس ملی آزمون وکالت NCBE برگزار می کنند که سقف نمره ۴۰۰ است و پایین ترین نمره برای قبولی ۲۶۰ و مخصوص ایالاتی نظیر مینوسوتا و آلاباما است. بالاترین نمره نیز ۲۸۰ برای ایالات آلاسکا است. مابقی ایالت ها نمره قبولی را بین ۲۶۰ تا ۲۸۰ تعیین کرده اند. اگر بخواهیم با ایران مقایسه کنیم نمره قبولی بین ۱۳ الی ۱۴ از ۲۰ است.