وکلاپرس- مصطفی ترک همدانی تبصره ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری را موجب فساد و رانت دانسته و از پیامدهای آن گفت.
مصاحبه کننده: نسترن فرخه
این روزها با وجود افزایش تعداد پروندههای بازداشت معترضان خیابانی و دست مزدهای نجومی وکلای تبصره ۴۸ از خانوادهی این افراد، شاهد انتقاد بخش زیادی از جامعه حقوقی کشور بودیم. در شرایطی که امکان دسترسی هر وکیلی به این پروندهها بسیار محدود، است، برخی از وکلای تبصره ۴۸ مبالغ سنگینی را جهت پیگیری از خانوادهها مطالبه میکنند، این موضوع حتی مورد انتقاد برخی مسئولین هم بوده است.
هنوز مهر پروانه وکالتت نخشکیده وکیل تبصره ماده ۴۸ شده ای؟ سپردی تا رفقایت میان خانواده های بازداشتی جلوی زندان شایع کنند که میتونی سه سوته بازداشتی ها رو آزاد کنی؟ به خانواده های مستأصل پس از کلی منت گذاشتن میگی زیر ۳میلیارد نمیگیری؟ کسی چه مربوطه چقدر حق الوکاله میگیری؟ دست آخر بجز ارسال یک لایحه سیستمی و بهانه اینکه دادسراها شلوغه کار دیگری نمیکنی؟
ساختار تبصره ماده ۴۸ کاملا فساد آور و رانت برانگیز است
بیشتر بخوانید:
تبصره ماده ۴۸ فقط مربوط به پرونده امنیتی نیست
بیشتر بخوانید:
مبالغ نجومی حق الوکاله خلاف شأن وکالت، قضاوت و اصل عدالت خواهد بود
این وکیل در پاسخ به اینکه “در حال حاضر وکلا دسترسی خاصی به پروندهی بازداشتیهای اعتراضات اخیر ندارند، آیا این روند برای وکلای منتخب قوه قضاییه که دستمزد بالایی هم میگیرند یا وکلای غیر آن که رایگان یا با دستمزد خیلی کم کار میکنند، اساسا تفاوتی دارد؟” بیان کرد: موضوع دقیقا سر همین است، یک قاضی با تقوا برایش تفاوتی ندارد که این وکیل تبصره ۴۸ یا یک وکیل معمولی است که پرونده را دست گرفته است.
وی افزود: قاضی به نحوهی دفاع نگاه میکند و رای را صادر میکند که منصفانه باشد؛ این تبصره فساد آور، به این ماجرا کمک میکند. بنابراین در تئوری و عمل با توجه به اینکه ما آگاه به این هستیم که اکثر قضات آدمهای با شرف و متعهدی هستند، پس تفاوتی ندارد که وکیل تبصره ۴۸ یا وکیل غیر آن دفاع میکند، بلکه نوع دفاع برای آنها اهمیت دارد.
وکیل ترک همدانی در پایان اضافه کرد: چه بسا متهم نتواند دفاع کند، قاضی دادگاه خودش دلایلی را که مبتی بر بیگناهی متهم باشد را در نظر بگیرد. پروندههای امنیتی تعدادشان زیاد شده و به آن لیست وکلای تبصره ۴۸ هم افزوده نمیشود و اگر کسانی هم افزوده میشوند، ما آنها را نمیشناسیم و نمیتوانیم به موکلان و مردمی که ما را می شناسند، توصیه کنیم. همین ها مردم را گرفتار میکند. طبیعی است که اگر عرضه کم باشد و تقاضا زیاد باشد، مبالغ نجومی زیادی هم از مردم گرفته میشود که این خلاف شان وکالت، قضاوت و هم اصل عدالت خواهد بود.