وکلاپرس- رئیس دیوان عالی کشور در جلسه هیأت عمومی ۱۶مردادماه ۱۴۰۳ این نهاد، از قول مساعد کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس برای اصلاح قانون آیین دادرسی کیفری خبر داد.
به گزارش وکلاپرس به نقل از روابط عمومی دیوان عالی کشور، حجت الاسلام محمد جعفر منتظری رئیس دیوان عالی کشور در جلسه هیأت عمومی ۱۶مردادماه ۱۴۰۳که با حضور برخی مقامات قضایی برگزار شد، یکی از علل ضعف در اتقان آراء را کثرت پرونده ها دانست و بر کاهش ورودی پرونده ها تاکید کرد.
قول مساعد کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس برای اصلاح قانون آیین دادرسی کیفری
وی در ادامه با اشاره به افزایش آمار ورودی پروندهها و اطاله دادرسی در دیوان عالی کشور از قول مساعد کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس در زمینه اصلاح قانون خبر داد و با تاکید بر تلاش مضاعف برای تسریع در رسیدگیها خاطرنشان کرد: اصلاح قانون آیین دادرسی کیفری در اولین دستور کار مجلس قرار گیرد.
شایان ذکر است هنوز کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس تشکیل نشده است.
رئیس دیوان عالی کشور با اشاره به عملکرد یک سال گذشته دیوان عالی کشور افزود: اقدامات موثری در راستای تاکیدات مقام معظم رهبری و اجرای سیاستهای ریاست محترم قوه قضاییه با تلاش و همراهی قضات و کارکنان انجام شده است و امیدواریم در سال آینده نیز اقدامات موثرتری صورت گیرد.
رئیس دیوان عالی کشور با اشاره به تجلیل از قضات دیوان عالی کشور گفت: امیدواریم این تشویقها و تجلیلها مستمر باشد و تمامی قضات و همکاران ما استحقاق تشویق را دارند.
سیاست قوه قضائیه بر تقویت استفاده از هوش مصنوعی است
وی با بیان اینکه اتقان آرا بسیار مهم است اظهار کرد: وظیفه اصلی دستگاه قضایی احقاق حق و صدور حکم است و فصل خصومت و رفع اختلاف نقطه محور اصلی دستگاه قضایی است، نظارت بر اجرای قانون در محاکم از وظایف احصاء شده دیوان عالی کشور است که اگر به درستی صورت گیرد نسبت به اتقان آرا در محاکم بدوی و تجدید نظر تاثیرگذار خواهد بود.
بیشتر بخوانید:
حجت الاسلام والمسلمین منتظری با اشاره به فناوریهای روز و استفاده مناسب از هوش مصنوعی بیان کرد: سیاست قوه قضائیه بر تقویت استفاده از هوش مصنوعی است و این موضوع در دستور کار قرار گرفته اما میبایست زیرساختهای لازم صورت گیرد و انشالله اقدامات موثرتری در گام دوم انجام شود و نظارت بر اتقان آراء و اجرای قانون در محاکم بیشتر از گذشته خواهد بود.
یکی از علل ضعف، کثرت کار و پرونده ها است
وی افزود: مقام معظم رهبری اتقان آراء را یکی از محوریترین مسائل قرار دادهاند و مرکز پژوهشگاه قوه قضاییه باید تعامل، همکاری و هم افزایی با محاکم و دیوان عالی کشور را با هدف شناسایی آسیبها و علل ضعف در اتقان آراء داشته باشد. یکی از علل ضعف، کثرت کار و پرونده ها است اما هرساله باید درصد آراء متقن نسبت به سال گذشته بیشتر باشد و این موضوع می تواند محصول همکاری دیوان عالی کشور و مرکز پژوهشگاه قوه قضائیه باشد.
راه اندازی چهار کارگروه در رابطه با پروندههای حقوقی، کیفری، خانواده و مواد مخدر
رئیس دیوان عالی کشور در ادامه به راه اندازی چهار کارگروه در رابطه با پروندههای حقوقی، کیفری، خانواده و مواد مخدر اشاره کرد و گفت: این کارگروهها ثمرات و برکات فراوانی در دیوان عالی کشور داشتهاند. در بحث خانواده حساسیت بیشتری است و مشکلات فراوانی وجود دارد که می طلبد مرکز پژوهشگاه با این کارگروهها تعامل بیشتری داشته باشند تا به هدف اصلی که همان اتقان آراء در کشور است.
در ادامه این جلسه حجت الاسلام والمسلمین دکتر مهدی هادی رئیس پژوهشگاه قوه قضائیه در جشنواره آرای قضایی که به میزبانی دیوان عالی کشور برگزار شد با تاکید به جایگاه رفیع دیوان عالی کشور، نقش آرای دیوان عالی را در پویایی و تاثیرگذاری بر جامعه موثر خواند و اظهار داشت: سه ویژگی عقلانی بودن، منطقی بودن و قدرت اقناع کنندگی آرا، آن را با اجتماع پیوند می دهد.
رئیس پژوهشگاه قوه قضاییه با طرح امکان تنظیم گری قوه قضاییه در حاکمیت، اظهار داشت: تنظیم گری از طریق آرای موجه قضات و پیوند رأی با جامعه امکان پذیر می شود و دستگاه قضایی با توجه به اختیارت قانون اساسی از طریق نهاد رأی می تواند تکالیف قانونی خود را به طور متوازن انجام داده و به عنوان تنظیم گر عمل کند.
بیشتر بخوانید:
حجت الاسلام و المسلمین هادی با اشاره به ویژگی آراء متقن گفت: آرای موجه با سه ویژگی عقلانی بودن، منطقی بودن و قدرت اقناع کنندگی می تواند علاوه بر تنظیم روابط افراد، ابزار مهمی برای حکمرانی قضایی باشد.
در پایان این جلسه، در جشنواره رأی مرداد ماه ۱۴۰۳ با محوریت آرا در دیوان عالی کشور، دادسرا و دادگاه عالی قضات، از آقایان حسن غفارپور، رئیس شعبه سوم دیوان عالی کشور، حسن عباسیان، رئیس شعبه هشتم دیوان عالی کشور، عبدالعلی اللهیاری، رئیس شعبه دوم دادگاه عالی انتظامی قضات و محمد خاکباززاده، دادیار دادسرای انتظامی قضات تجلیل شد.
همچنین در این مراسم ضمن پاسداشت خاطره همکاران قضایی درگذشته، از مرحوم قاضی جواد اسلامی، رئیس فقید شعبه سیوچهارم دیوان عالی کشور در بخش ویژه تقدیر به عمل آمد و پژوهشگاه در اقدامی ماندگار، برگزیدهای از آراء این قاضی فرهیخته را در قالب کتاب منتشر کرد و ضمن رونمایی در اختیار قضات حاضر در جشنواره قرار داد.