وکلاپرس- دکتر جاوید صلاحی، حقوقدان و جرم شناس برجسته کشور، روز ۸ آبان ماه ۱۴۰۲، در ۹۲ سالگی درگذشت.
به گزارش وکلاپرس، دکتر جاوید صلاحی متولد ۱۳۱۱ در توابع شهر گرگان، حقوقدان، جرمشناسی و استادیار بازنشستهٔ دانشگاه فردوسی مشهد بود.
این استاد برجسته موفق به اخذ دکترای حقوق از دانشگاه سوربن فرانسه شده بود و در زمینه جرم شناسی اطفال و کودکان، تحقیقات و مطالعات بسیاری انجام داده بود.
تالیفات دکتر جاوید صلاحی:
از دکتر صلاحی تالیفات بسیاری در دو بخش حقوقی و شعر به جا مانده است که برخی از این آثار عبارتند از:
در بخش حقوقی:
- کتابهای کیفرشناسی (برنده جایزه سلطنتی کتاب در سال ۱۳۵۲)
- بزهکاری اطفال و نوجوانان (برنده جایزه سلطنتی کتاب در سال ۱۳۵۶)
- اخذ تصمیم برای کودکان و نوجوانان بزهکار
- درآمدی بر جرمشناسی و بزه دیده شناسی
- کلیات جرمشناسی و تئوریهای جدید
در بخش ادبیات:
- مجموعه اشعار دریچهای به باغ دل
- گلی در مرداب
- فرار از دام عنکبوت
- مجموعه اشعار عارفانه
- معجزاتی که در این نزدیکی است
- عارفانهها، عاشقانهها، جاودانهها و اندیشهها
وی علاوهبراین تالیفات حدود ۱۶ مقاله در مجلات کانون وکلا، حقوق و اجماع، دادرسی ارتش، حقوق مردم، پیوند و مکتب امام را سالهای قبل از انقلاب ارائه داده است.
دریافت جایزه برای دو کتاب
بر اساسسوابق موجود دکتر صلاحی برای نگارش کتابهای «بزهکاری اطفال و نوجوانان» و «کیفرشناسی»، در سال های ۵۶ و ۵۲ دو بار برندهٔ جایزه سلطنتی کتاب سال شده بود.
تدریس در دانشگاه
دکتر صلاحی در بخشی از مصاحبه اش با روزنامه شهرآرا در بیان خاطراتش گفته است:
سال ۴۶ تازه از فرانسه برگشته بودم و کارآموز وکالت بودم که فراخوانی را در روزنامه دیدم. در آن فراخوان به وکیلی نیاز داشتند مخصوص اطفال و کودکان بزهکار. همان سالها بود که بحث کانون اصلاح تربیت مطرح شده بود و این بحث داغ بود که کودکان نباید به زندان بروند. من هم که تحقیقات وسیعی در این زمینه داشتم و پایاننامهام هم در همین زمینه بود برای مصاحبه به دفتر رئیس دانشگاه رفتم.
وقتی متوجه شدند که مدرک من از سوربن فرانسه است بدون معطلی پیشنهاد کار دادند و گفتند از همین امروز تدریس در مقطع کارشناسیارشد را شروع کن. کمی تعجب کردم و خواستم برای تحقیق به کتابخانه دانشگاه تهران بروم، رئیس دانشگاه خیلی رک و پوستکنده گفت: «به خودت زحمت نده، هنوز در ایران کتابی در این زمینه نوشته نشده است. در مقطع فوقلیسانس هم که برای بزرگان قضایی مملکت تدریس میکنی هیچ کدام به باسوادی تو نیستند.»
دکتر صلاحی در سال ۷۰ با دعوت به کار دانشگاه فردوسی برای تدریس ساکن مشهد شد و ادامه زندگی اش را در مشهد سپری کرد.
یکی از مقالات دکتر جاوید صلاحی در سال ۱۳۴۷، در دوران کارآموزی وکالتش که در شماره ۱۰۸ مجله «علمی، حقوقی، انتقادی کانون وکلا» به چاپ رسیده است به شرح زیر است:
منبع تصاویر: بنیاد بهمن کشاورز
طبق اطلاعات منتشر شده درباره درگذشت دکتر صلاحی، پیکر این استاد حقوقدان روز سه شنبه ۹ آبان ۱۴۰۲ در باغ خواجه ربیع مشهد به خاک سپرده شد.