وکلاپرس- دکتر سیروس شهریاری رئیس کانون وکلای بوشهر، مصوبه اخیر کانون وکلای دادگستری آذربایجان شرقی مبنی بر معافیت سه وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضائیه از کارآموزی آزمون وکالت اسکودا را نادرست دانست.
به گزارش وکلاپرس، هیئت مدیره بیست و چهارمین دوره کانون وکلای دادگستری آذربایجان شرقی در سی و هفتمین جلسه هیات مدیره که روز پنجشنبه ۲۸ تیرماه ۱۴۰۳ برگزار شده بود، با معافیت از دوره کارآموزی برای سه کارآموز کانون وکلای آذربایجان شرقی که دارای پروانه وکالت پایه یک مرکز وکلای قوه قضائیه بوده اند، موافقت کردند.
بیشتر بخوانید:
در بخشی ار تصمیم هبات مدیره ی این کانون برای این مصوبه عنوان شده بود: این افراد از مرکز وکلای قوه قضائیه دارای پروانه وکالت پایه یک هستند و به اندازه کافی سابقه اشتغال به وکالت به عنوان وکیل پایه یک دادگستری دارند و طی دوره کارآموزی فاقد موضوعیت است.
انتشار این مصوبه در پایگاه خبری وکلاپرس، با واکنش ها و انتقادات فراوانی از طرف وکلا و کارآموزان همراه شد. دکتر سیروس شهریاری رئیس کانون وکلای بوشهر نیز در یادداشتی که در اینستاگرامش منتشر کرد به این مصوبه واکنش نشان داد.
بر اساس این یادداشت دکتر شهریاری معتقد است: وکلای مرکز مشاوران وقتی آزمون وکالت را می دهند و مسیر خود را عوض می کنند آگاهانه می پذیرند که وارد مسیر جدیدی با تکالیف قانونی از قبل مشخص شده،می شوند، درست مثل وکلای ایرانی یا متخصصان پزشکی ایران که اگر وارد سیستم کاری و درمانی کانادا و امریکا شوند باید چند سال کارآموزی کنند یا از نو درس بخوانند.
دکتر شهریاری همچنین عنوان داشته است که: اگر معیار طریقیت باشد، این امر راجع به همه افرادی که به نوعی کارشناس حقوقی بوده اند، در دانشگاه درس داده اند، در دادگاه کار کرده اند و یا در یک اداره یا شرکتی نماینده حقوقی بوده اند نیز قابل اعمال است.
متن یادداشت دکتر شهریاری به شرح زیر است:
همکاران محترم وکیل که در خصوص مورد ذیل نظری دارند لطفا اظهار نظر بفرمایند.سپاسگزارم
اصل موضوع این است که اگر کارآموز یا وکیلی از مرکز مشاوران قوه قضاییه در آزمون ورودی کانونهای وکلای دادگستری پذیرفته شد، به میزانی که در مرکز مشاوران قوه قضاییه کارآموزی کرده است، معاف از تکالیف دوره کارآموزی در کانون وکلا است یا چون، چنین شخصی وارد یک حوزه جدید شده است، صرف نظر از سوابق قبلی، او باید طبق مقررات موجود برای سایر کارآموزان کانونهای وکلا،که استثنایی را بر نشمرده، مراحل کارآموزی را طی کند.
با این که مساله حاضر، در همه کانون های وکلای دادگستری موضوع بحث است ولی اخیرا کانون وکلای دادگستری آذربایجان شرقی، سه نفر از پذیرفته شدگان خود را که از وکلای پایه یک مرکز مشاوران بوده اند، از کارآموزی (به غیر از آزمون اختبار) معاف کرده است ومعتقدند دوره کارآموزی«طریقیت» دارد و اگر کانون احراز کند که شخص به توانایی لازم رسیده است، می تواند این دوره را نگذراند.
در مقابل این نظر، اغلب معتقدند؛ این نظر غیر قانونی است هر چند مزایایی را نیز دارد. زیرا؛ قانون برای افرادی که در آزمون کانون پذیرفته شده اند، تکالیفی را برشمرده و هیچ کسی را استثنا نکرده است (جز کسانی را که کاراموزی آنان نصف است مانند: هیات علمی دانشگاه باشند و یا دارای سابقه در شورای حل اختلاف باشند) و یا قضاتی (پذیرش قضات موضوع ماده ۸ لایحه استقلال) که کاراموزی ندارند.)
در سایر موارد هیچ استثنایی در مراحل تکلیفی کاراموزی وجود ندارد، پس با این وجود نه تنها مستند قانونی برای عبور از مقررات آمره وجود ندارد بلکه وکلای محترم مرکز مشاوران وقتی آزمون وکالت را می دهند و مسیر خود را عوض می کنند آگاهانه می پذیرند که وارد مسیر جدیدی با تکالیف قانونی از قبل مشخص شده،می شوند، (درست مثل وکلای ایرانی یا متخصصان پزشکی ایران که اگر وارد سیستم کاری و درمانی کانادا و امریکا شوند باید چند سال کارآموزی کنند یا از نو درس بخوانند).
پس این عزیزان هم آگاهانه این تکالیف را پذیرفته و با این شرط قانونی وارد کانونهای وکلا می شوند. بعلاوه؛ این که کانون محترم آذربایجان شرقی با وجود تصریح مقررات، چنین استنباطی را نموده و دوره کاراموزی را واجد طریقیت دانسته امری صحیح به نظر نمی رسد.
چرا که اگر معیار طریقیت باشد، این امر راجع به همه افرادی که به نوعی کارشناس حقوقی بوده اند، در دانشگاه درس داده اند، در دادگاه کار کرده اند و یا در یک اداره یا شرکتی نماینده حقوقی بوده اند نیز قابل اعمال است ….