نمونه رای با موضوع الزام ثبت احوال به حذف نام همسر سابق از شناسنامه؛ صادره از دادگاه صلح
تاریخ تنظیم: ۱۴۰۳/۱۰/۱۹
دادگاه صلح شهرستان اسلامشهر
خواهان: آقای…
خوانده: ثبت احوال شهرستان….به نشانی….
خواسته: اصلاح شناسنامه
به نام دانای عادل و دادگر
به تاریخ ۱۴۰۳/۱۰/۱۹ در وقت فوق العاده جلسه شعبه…. دادگاه صلح اسلامشهر به تصدی اینجانب امضا کننده ذیل تشکیل و پرونده کلاسه فوق تحت نظر است با عنایت به دادخواست تقدیمی خواهان و ضمائم آن و با مداقه در اوراق و محتویات پرونده ضمن اعلام ختم دادرسی با استعانت از خداوند قادر متعال به شرح زیر رای صادر می گردد.
رای دادگاه
در خصوص دعوی خواهان آقای…. فرزند…به طرفیت خوانده ثبت احوال شهرستان…. به خواسته اصلاح شناسنامه (تقاضای تعویض شناسنامه) بدین توضیح مختصر که خواهان در دادخواست تقدیمی اظهار داشته که احتراما” به استحضار می رساند نظر به اینکه نام همسر سابق اینجانب در شناسنامه اینجانب ثبت گردیده لیکن جدا شده و طلاق گرفته ایم و طبق حکم صادره از ثبت احوال و رونوشت طلاق نامه شماره…. شهر… تقاضای تعویض شناسنامه و پاک شدن اسم ایشان از شناسنامه خود را دارم. شایان ذکر است این امر موجب بروز مشکلاتی در زندگی شخصی و روابط اجتماعی اینجانب شده است لذا تقاضای صدور حکم بر اصلاح و تعویض شناسنامه با حفظ سایر مندرجات آن را دارم این دادگاه با توجه به دادخواست تقدیمی خواهان و ضمائم آن و با عنایت به اینکه قانونگذار در ماده ۳۳ قانون ثبت احوال مصوب ۱۳۵۵ در طلاق پیش از نزدیکی اجازه اصلاح شناسنامه را به طرفین داده است به بیان دیگر در طلاق غیر مدخوله امکان حذف واقعه نکاح در شناسنامه المثنی وجود دارد و طبق رای وحدت رویه شماره ۱۸۳ مورخ ۱۳۸۱/۰۶/۱۰ هیات عمومی دیوان عدالت اداری در خصوص ابطال بخشنامه شماره ۴۳۲۰/۱ مورخ ۱۳۷۰/۱۰/۱۴ سازمان ثبت احوال کشور حکم مقرر در قسمت آخر ماده مذکور اختصاص به زوجه نداشته و مفید عدم درج ازدواج و طلاق غیر مدخوله در المثنای شناسنامه زوجین است که در این پرونده نیز حسب دادنامه شماره….به تاریخ….صادره از شعبه ده دادگاه عمومی حقوقی شهرستان….در پرونده کلاسه و رونوشت سند طلاق به شماره….مورخ…طلاق پیش از نزدیکی بوده و بین زوجین طلاق بائن غیر مدخوله جاری و در صفحه طلاق شناسنامه ثبت شده است و امکان حذف نام همسر قبلی از شناسنامه وجود دارد.
از طرفی دفاعیات خوانده مبنی بر اینکه حذف نام همسر قبلی طبق ماده ۳۳ قانون مذکور جزو وظایف سازمان ثبت احوال است و نیاز به مراجعه به مراجع قضایی نمی باشد غیر موجه میباشد زیرا این امر نافی صلاحیت ذاتی محاکم عمومی که مرجع تظلمات عامه و دعاوی افراد می باشد نیست و خواهان اظهار داشته که ابتدا به ثبت احوال مراجعه و ثبت احوال از حذف نام همسر غیر مدخوله امتناع نموده است. بعلاوه بر این نظر به اینکه صرف تقدیم دادخواست توسط خواهان مطالبه امر موضوع دادخواست است و خوانده میتوانست از زمان ابلاغ اخطاریه وقت رسیدگی تا قبل از جلسه رسیدگی درخواست خواهان را اجابت نموده یا مقدمات آن را فراهم کند در نتیجه امتناع خوانده و حصول ترافع از نظر این دادگاه محرز است. بنابراین این دادگاه خواسته خواهان را وارد دانسته و مستنداً به ماده ۳۳ قانون ثبت احوال مصوب ۱۳۵۵ و رای وحدت رویه شماره ۱۸۳ مورخ ۱۳۸۱/۰۶/۱۰ هیات عمومی دیوان عدالت اداری و ماده ۱۹۸ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی حکم بر الزام خوانده به اصلاح سند سجلی (شناسنامه) به شماره سریال…و به شماره شناسنامه….مربوط به خواهان (……) از حیث حذف نام همسر قبلی (خانم…. ) با حفظ سایر مندرجات سند سجلی مذکور را صادر و اعلام می نماید. حکم صادره حضوری و طبق تبصره ۵ ماده ۱۲ قانون شوراهای حل اختلاف مصوب ۱۴۰۲ قطعی و غیر قابل تجدید نظرخواهی می باشد.
دادرس دادگاه شعبه….دادگاه صلح شهرستان
رضا زالی