وکلاپرس- رییس کانون وکلای آذربایجان شرقی گفت: عملکرد کانون تابعی از مدیریت است و بدون اغراق مدیریت کانون ها تابع برنامه ریزی نیست و شخصی محور است.
پایگاه خبری وکلاپرس به مناسبت روز وکیل درصدد بررسی چالش های درونی و بیرونی نهاد وکالت و آسیب شناسی آن با مطالعه موردی هر کانون برآمده است.
دکتر حسین عبدالله پور اقدم شربیانی، رییس کانون وکلای دادگستری آذربایجان شرقی، در گفت و گوی اختصاصی با وکلاپرس به بررسی مسائل مرتبط با نهاد وکالت در کانون آذربایجان شرقی پرداخته است که شرح آن در ادامه آمده است.
اگر بنا باید به طور کلی چالش های نهاد وکالت را به دو دسته بیرونی و درونی تقسیم کنیم، این نهاد با چه چالش هایی مواجه است؟
از نظر من چالش های درونی وکالت به ۴ دسته تقسیم می شوند؛ نخستین مورد موضوع صندوق حمایت است که طی این سالیان برای وکلا موجب دردسر شده است. دوم، تشکل های صنفی مربوط به کانون هایی که دارای کثرت وکیل است که به جای برداشتن بار مسئولیت کانون ها سبب تفرقه و درگیری درون صنفی در کانون ها شده اند و نیازمند سامان دهی هستند تا از مشکلات آتی آنان جلوگیری شود. سومین مورد ضعف در حوزه دولت الکترونیک است؛ در این حوزه از بسیاری ادارات عادی کشور نیز عقب مانده ایم. لذا مدیران نهاد وکالت بایستی در این خصوص چاره اندیشی کنند. چهارم، مشکلات مالی است که اکثر کانون ها با آن دست و پنجه نرم می کنند. محل درآمد کانون ها اندک و محل مصرف آنها بسیار بالاست و منابع برای مصرف ندارند.
از منظر بیرونی نیز با ۳ چالش عمده مواجه هستیم؛ نخست مشکلات اساسی با قوای سه گانه است. با قوه مجریه درخصوص شورای عالی رقابت مشکل داریم، در قوه مقننه با مجلسی جوان، کم تجربه و هیجانی مواجهیم که در حوزه قانون گذاری تجربه ندارد. خوشبختانه در این دوره از فعالیت قوه قضاییه، مشکلاتمان با این قوه به نسبت کمتر شده است که شاید ناشی از تخصصی شدن آن است. دومین چالش و به عبارتی بزرگ ترین چالش کانون ها، عدم نفوذ کانون وکلا در حاکمیت است. کانون وکلا در هسته سخت حاکمیت به عنوان نهاد غیرخودی شناخته می شود. مورد سوم، ضعف دموکراسی در کشور است که مختص کشور ما نیست و مربوط به منطقه خاور میانه است و اکثر کانون های وکلا در این منطقه با این مشکل مواجه هستند.
کانون وکلای آذربایجان شرقی به طور خاص با چه چالش هایی مواجه است؟
خوشبختانه ما در این کانون مشکل عمده ای نداریم. تنها مشکل ما بدهی به صندوق حمایت است و کماکان کانون آذربایجان ۴ درصد را پرداخت می کنیم که از توان مالی کانون خارج است.
بیشتر بخوانید:
- ۳۰ تا ۴۰ درصد از وکلای کانون وکلای خراسان بیکار هستند
- وکلای کانون کردستان بیشتر در معرض کنترل و رصد قرار دارند
- ۷ اسفند روز «استقلال وکیل مدافع» است؛ نه روز «وکیل مدافع»
عملکرد کانون های وکلا را از سال ۱۳۳۱ تاکنون چگونه ارزیابی می کنید؟
اگر بخواهم آرمان گرایانه به این پرسش پاسخ دهد، به نظرم کارکرد کانون ها ضعیف بوده است و کارکرد خاصی نداشته ایم. اما اگر واقع گرایانه و باتوجه به جو منطقه و شرایط موجود کشور بخواهیم ارزیابی کنیم، عملکرد کانون ها تابع عامل اساسی مدیریت است. هرزمان در رأس کانون مدیر خوبی بوده است عملکرد کانون ها مطلوب و قابل قبول بوده است در غیر این صورت به روزمرگی دچار شده اند. لذا معتقدم عملکرد کانون تابعی از مدیریت است و بدون اغراق مدیریت کانون ها تابع برنامه ریزی نیست و شخصی محور است. امیدوارم بتوانیم با برنامه ریزی وضعیت را بهبود ببخشیم.
برنامه و چشم انداز کانون آذربایجان شرقی برای سال آتی چه خواهد بود؟
مدیریت بنده در حال اتمام است و به همین دلیل نمی توانم چشم اندازی برای سال آتی ترسیم کنم.
این کانون در سال جاری چه اقدامات موثر و خاصی را به انجام رسانده است؟
بدون اغراق عرض می کنم که درخصوص عملکرد کانون وکلا در این دوره نمی توان به چند سطر بسنده کرد. اما اهم امور عبارتند از:
- تخصیص نام وکیل به یکی از بلوارهای تبریز
- تهیه پک های بهداشتی برای وکلا در ایام کرونا به عنوان اولین کانون
- تخصیص خدمات حقوقی رایگان به کادر پزشکی به عنوان اولین کانون
- استفاده از بیلوردهای شهری برای انتقال مفاهیم حقوقی به مردم برای اولین بار در کشور
- تصویب قرار گرفتن تندیس یک وکیل در خیابان وکیل برای اولین بار در کشور
- تاسیس جامعه حقوقی استان مرکب از کانون وکلا و کانون کارشناسان و مرکز کارشناسان و مرکز مشاوران و مسئولین ارشد دادگستری و تشکیل اولین جلسه آن در کانون وکلا
- انعقاد قرارداد با دفاتر تسهیلگری استانداری برای ارائه خدمات حقوقی، معاضدتی، آموزشی و حقوق شهروندی در مناطق محروم شهر
- تجهیز تمام شعب دادگستری سراسر استان به میز و صندلی وکیل
- اعمال مدیریت الکترونیک بر امور اداری کانون
سرنوشت نهاد وکالت و کانون ها را چگونه ارزیابی می کنید؟
در کشور ما اصولا موضوعات تابعی از امور سیاسی است و وضعیت سیاسی کشور نقش تعیین کننده ای در نهاد وکالت خواهد داشت. لذا اگر حوادث سیاسی خاصی روی ندهد وضعیت تغییری نخواهد کرد.
در حوزه نظارت بر وکلا چه اقداماتی صورت گرفته است؟
باتوجه به افزایش تعداد وکلا در کشور و این کانون، آمار تخلفات انتظامی نیز افزایش یافته است و علت اصلی آن نیز دشواری کنترل وکلاست. افزایش تعداد وکلا سبب تلاش آنان برای یافتن پرونده و انجام برخی تخلفات می شود. استان آذربایجان شرقی نیز مستثنا از این قضیه نیست.