گفت و گو

تغییرات پیش روی «مهریه» از نگاه یک حقوقدان

وکلاپرس- یک وکیل دادگستری به بررسی تغییرات پیش روی قانون مهریه پرداخت و گفت: طرح جدید مجلس ماهیتا با وضع موجود تفاوتی ندارد و زوجین می‌توانند هر تعداد سکه را به عنوان مهریه تعیین کنند.

به گزطارش وکلاپرس به تقل از ایسنا، سیدمهدی حجتی در رابطه با طرح کمیسیون قضایی‌ و حقوقی مجلس در خصوص مهریه گفت: در این طرح و در صورت تصویب نهایی آن، ضمانت اجرای بازداشت و زندانی کردن زوج به لحاظ عدم پرداخت مهریه ضمن القباله زوجه که امروز شامل ۱۱۰ عدد سکه تمام بهار آزادی است، به ۱۴ عدد تقلیل پیدا می کند و به جای زندانی کردن زوج، از پابند الکترونیک و سامانه های نظارتی استفاده خواهد شد و زندان به معنی اخص کلمه، از ضمانت اجراهای مهریه حذف می شود.

بیشتر بخوانید:

در طرح مجلس ممنوعیتی برای تعیین تعداد مسکوکات طلا به عنوان مهریه وجود ندارد

این وکیل دادگستری با بیان اینکه در طرح جدید مجلس، ممنوعیتی برای تعیین تعداد مسکوکات طلا به عنوان مهریه وجود ندارد، گفت: این طرح ماهیتا با وضع موجود تفاوتی ندارد و زوجین می‌توانند در صورت توافق، هر تعداد سکه را که می‌خواهند به عنوان مهریه تعیین کنند؛ لیکن تفاوت آن با وضع موجود آن است که به جای ۱۱۰ عدد سکه بهار آزادی، فقط تا ۱۴ عدد از این مسکوکات دارای ضمانت اجرای موضوع ماده ۳ قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی که همان بازداشت زوج و قرار دادن وی تحت نظارت سامانه‌های الکترونیکی و محدود کننده آزادی است، خواهد بود؛ لذا تغییرات مورد نظر مجلس در خصوص مهریه، تغییر زیادی در وضع موجود ایجاد نمی‌کند و زوجه می‌تواند در صورت کشف و معرفی اموالی از زوج، آنها را توقیف و از آن‌ محل، مهریه خویش را وصول کند.

با توجه به تورم در سال‌های اخیر، اصل باید عندالاستطاعه بودن مهریه باشد

این عضو پیشین هیات مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز افزود: اصل آزادی اراده اقتضا دارد که حاکمیت در اراده شهروندان مداخله نکرده و مانع از اعمال خواست و اراده ایشان نشود؛ لیکن مجلس می‌تواند مانند طرح دیگری که در دست بررسی داشت، با وضع مالیات پلکانی بر مهریه، تعیین مهریه‌های سنگین را بدون آنکه در اراده شهروندان دخالت کند محدود کند.

حجتی ادامه داد: با توجه به تورم و افزایش فراینده قیمت سکه در طول سال‌های اخیر، اصل باید عندالاستطاعه بودن مهریه باشد و خلاف آن دایر بر عندالمطالبه، توسط زوجین توافق گردد؛ لیکن در حال حاضر، نحوه مطالبه مهریه به صورت پیش فرض در اسناد نکاحیه، به شکل عندالمطالبه درج می شود و در صورت تراضی و توافق زوجین به عندالاستطلاعه تغییر می‌یابد که به نظر باید تغییر لازم در وضع موجود صورت گیرد و اصل بر عندالاستطاعه بودن مطالبه مهریه باشد.

امکان درخواست زوج برای اعسار از پرداخت مهریه

این حقوقدان با تصریح بر امکان درخواست زوج برای اعسار از پرداخت مهریه گفت: در قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی، زوج می تواند برای همین ۱۴ عدد سکه و جلوگیری از قرار گرفتن تحت نظارت سامانه‌های الکترونیکی و پابند هوشمند، مبادرت به تقدیم دادخواست اعسار تا یک ماه پس از ابلاغ اجراییه کرده و در صورتی که مطالبه مهریه در فرایند رسیدگی قضایی قرار گرفته باشد، حین رسیدگی به دادخواست مطالبه مهریه، دادخواست اعسار خویش را تقدیم کند تا مانع از اعمال ضمانت اجرای محدود کننده آزادی شود.

حجتی در پایان گفت: تفاوت در ضمانت اجراهای وصول مهریه بر مبنای تعداد مسکوکاتی که زوج در زمان عقد نکاح، تعهد به پرداخت می کند، می‌تواند سازنده و گامی رو به جلو باشد؛ بالاخص که قانون جاری نیز در تعیین سقف ۱۱۰ عدد سکه بهار آزادی برای اعمال ضمانت اجرای بازداشت زوج موفق بود و تعداد زندانیان مهریه را به شکل قابل توجهی کاهش داد ‌و در صورت تصویب طرح جدید، عملا زوج ها به لحاظ عدم پرداخت مهریه تا سقف ۱۴ عدد، زندانی نخواهند شد و صرفا ممکن است با پابند الکترونیکی، در منزل خودشان محدود و محصور شوند.

‫۳ دیدگاه ها

  1. آقای حقوق دان شما چون یک اقا هستید این طوری اطهار نطر می کنید!!!! حق خانم ها به طور کامل اجحاف می شه و تفادت خیلی زیادیه بین قانون جدید و قانون قبلیه!!!! عملا وجود مهریه بی معنی شده!!!! شما بگید چرا یه خانم با این شرایط بخواد ازدواج کنه!!!!! این قانون جواز می ده به اقایون هر وقت همسرش دلش زد همه ی اموالش بزنه به اسم اطرافیان تا به خانمش مهریه نده و خیلی راحت زنش طلاق بده. ..

    1. خب چرا یک مرد باید با قوانین قبلی ازدواج دائم میکرد؟ قانون قبلی اجازه میداد زن هر وقت دلش خواست و همسرش دلش رو زد طلاق بخواد و اهرم مهریه رو پتک کنه سر مرد. تازه با زرنگی خاص اغلب شون که هم حق توکیل در وکالت طلاق و هم مهریه داشتند به مهریه هم برسند. اگر زن برای مال و اموال ازدواج میکرد همون ازدواج نکنه بهتره.

      1. آقای احسان من چند سال وکیل دادگستری و چندین سال سردفتر بودن من که تا حالا ندیدم زنی بخواد هم طلاق بگیره و هم مهریه بگیره‌…. زن ها از مهریه می گذرند تا بتونند طلاق بگیرند… در صمن در مورد وکالت در طلاق من خودم یک حقوق خوانده هستم خودم وکالت در طلاق ندارم… حتی تو دفترم هر آقایی بخواد وکالت در طلاق به خانمش بده، و مهریه بمونه ، خودم به شخص قبول نمی کنم همچین سندی تنظیم کنم….. شما با چشم باز وضعیت جامعه را ببنید الان تعداد اقایونی که به راحتی زن با چند تا بچه رها می کنند به شدت افزایش پیدا کرده چشم امید همین خانم ها فقط مهریه است … قرار نیست به خاطر درصد کوچکی از آقایون که با بی فکری خودشون مهریه سنگین، مهریه کردن، وکالت در طلاق به همسرانشون دادن بقیه زن های جامعه هم در گیر شوند و حق و حقوق خودشون از دست بدهند .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا